Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 16th June 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 16th June

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.


Q1. The historical Trump-Kim summit meeting was the first of its kind between a sitting American president Donald Trump and Kim Jong-un in Singapore. Who is Kim Jong-un?
(a) Prime Minister of Thailand
(b) Leader of opposition in Korean Parliament
(c) Premier of the State Council of the People's Republic of China
(d) Supreme Leader of North Korea
(e) President of South Korea

S1. Ans.(d)
Sol. The historical Trump-Kim summit meeting was the first of its kind between a sitting American president Donald Trump and a supreme leader of North Korea Kim Jong-un. It’s been a rather long journey of mistrust, war and skirmishes that finally culminated in the historic summit in Singapore. Let us take a brief look at the recent events that finally lead to the signing of the agreement. 

Q2. Name the person, who has assumed the charge as Secretary, Ministry of Coal in New Delhi recently?
(a) AK Dhasmana
(b) Inder Jit Singh
(c) Susheel Kumar 
(d) Bhaskar Khulbe
(e) Pradeep Kumar Sinha

S2. Ans.(b)
Sol. Dr. Inder Jit Singh has assumed charge as the Secretary, Ministry of Coal at  Shastri Bhawan office, New Delhi. Dr. Inder Jit Singh took over the charge of  Secretary which fell vacant after superannuation of Susheel Kumar. In the interim, Secretary Mines, Anil G Mukhim had been holding additional charge as Secretary, Coal.

Q3. The Integrated Command and Control Centre of the _______________ Smart City was inaugurated by Prime Minister Narendra Modi recently. 
(a) Naya Bhopal
(b) Naya Cuttack
(c) Naya Kolkata 
(d) Naya Patna
(e) Naya Raipur

S3. Ans.(e)
Sol. The Integrated Command and Control Centre of the Naya Raipur Smart City was inaugurated by Prime Minister Narendra Modi. Integrated Command & Control Centre of Naya Raipurbecomes the 10th Smart City Centre to be operational in the country.

Q4. Minister for Water Resources ________________ has released Niti Aayog’s composite water management index report in New Delhi. 
(a) Nitin Gadkari
(b) Rajnath Singh
(c) MM Joshi
(d) Giriraj Singh
(e) Piyush Goyal

S4. Ans.(a)
Sol. Minister for Water Resources Nitin Gadkari released Niti Aayog’s composite water management index report in New Delhi. Gujarat topped the list while Jharkhand was adjudged as the worst performer. Gujarat is followed by Madhya Pradesh, Andhra Pradesh, Karnataka and Maharashtra. 

Q5. Prime Minister Narendra Modi is on a one-day visit to Chhattisgarh where he dedicated the modernised and expanded Bhilai steel plant to the nation. Who is present Chief Minister of Chhatisgarh?
(a) Raghubar Das
(b) Naveen Patnaik
(c) Raman Singh
(d) Shivraj Singh Chouhan
(e) Nitish Kumar

S5. Ans.(c)
Sol. Prime Minister Narendra Modi is on a one-day visit to Chhattisgarh where he dedicated the modernised and expanded Bhilai steel plant to the nation. He also took part in programmes in Naya Raipur - the upcoming capital city of the state.

Chhattisgarh Chief Minister is Raman Singh.
Q6. Union Minister of Health and Family Welfare J P Nadda has exchanged the MoU with the State Health Ministers of _________ States marking their commitment towards the launch of the Ayushman Bharat – National Health Protection Mission (AB-NHPM).
(a) 25 states
(b) 10 states
(c) 15 states
(d) 20 states
(e) 05 states

S6. Ans.(d)
Sol. Mr J P Nadda, Union Minister of Health and Family Welfare exchanged the MoU with the State Health Ministers of 20 States marking their commitment towards the launch of the Ayushman Bharat – National Health Protection Mission (AB-NHPM).

Q7. The Union Minister for Railways, Coal, Finance & Company Affairs, Mr Piyush Goyal inaugurated Neyveli Lignite Corporation India Limited (NLCIL)’s three 100 MW Solar Power Projects for commercial operation and dedicated these projects to the Nation in- 
(a) Kerala
(b) Tamil Nadu
(c) Karnataka
(d) Odisha
(e) West Bengal

S7. Ans.(b)
Sol. The Union Minister for Railways, Coal, Finance & Company Affairs, Mr Piyush Goyal inaugurated Neyveli Lignite Corporation India Limited (NLCIL)’s three 100 MW Solar Power Projects for commercial operation and dedicated these projects to the Nation in Tamil Nadu. The Solar Power projects with an installed capacity of 100 MW each, were erected at a cost of Rs.1300 Crores, which includes Operation & Maintenance cost for 15 Years. The power produced from these units will be given to Tamilnadu Power Generation and Distribution Company (TANGEDCO) at a cost of Rs.4.41/- per unit.

Q8. Every year on 14th June all countries around the world celebrate World Blood Donor Day. The theme of the World Blood Donors Day 2018 is- 
(a) Be there for someone else. Give blood. Share life
(b) Raise awareness of the need for safe blood and blood products
(c) Serves to thank voluntary, unpaid blood donors
(d) Importance of the blood in the life of an individual
(e) None of the given options is true

S8. Ans.(a)
Sol. Every year, on 14 June, countries around the world celebrate World Blood Donor Day. The theme of the World Blood Donors Day 2018 is ‘Be there for someone else. Give blood. Share life’.

Q9. A Conference on Implementation of National Pension System (NPS) by the Central Autonomous Bodies (CABs) was organized by Pension Fund Regulatory and Development Authority (PFRDA)in-  
(a) Chennai
(b) Mumbai
(c) Patna
(d) Kolkata
(e) New Delhi

S9. Ans.(e)
Sol. A Conference on Implementation of National Pension System (NPS) by the Central Autonomous Bodies (CABs) was organized by Pension Fund Regulatory and Development Authority (PFRDA) in Delhi.

Q10. Which Company has been ranked as the 5th biggest public company globally in the ‘consumer financial services category’ on a list compiled by Forbes magazine?
(a) ONGC
(b) ICICI Bank
(c) HDFC
(d) TCS
(e) State Bank of India

S10. Ans.(c)
Sol. Housing finance major HDFC has been ranked as the 5th biggest public company globally in the ‘consumer financial services category’ on a list compiled by Forbes magazine. HDFC’s rank has moved up from 7th place last year. American Express has topped this category, while Indiabulls Housing Finance is the only other Indian company (at 13th place) on the list.

Q11. Fitch Ratings raised India growth forecast for 2018-19 to ____________, but cited higher financing costs and rising oil prices as risks to growth.
(a) 7.1%
(b) 7.4%
(c) 7.7%
(d) 7.5%
(e) 7.2%

S11. Ans.(b)
Sol. Fitch Ratings raised India growth forecast for 2018-19 to 7.4% from 7.3% but cited higher financing costs and rising oil prices as risks to growth.

Q12. Name the Prime Minister of Georgia, who has announced his resignation amid a disagreement with Bidzina Ivanishvili, the leader of the ruling party recently.
(a) Giuseppe Conte 
(b) Abdel Fattah al-Sisi
(c) Pedro Sanchez
(d) Omar al-Razzaz
(e) Giorgi Kvirikashvili

S12. Ans.(e)
Sol. Giorgi Kvirikashvili, prime minister of Georgia, has announced his resignation amid a disagreement with Bidzina Ivanishvili, the leader of the ruling party.

Q13. Who was sworn in as Jordan's Prime Minister recently?
(a) Omar al-Razzaz
(b) King Abdullah 
(c) Jaber Al-Mubarak 
(d) Prince Ali bin
(e) None of the given options is true

S13. Ans.(a)
Sol. Former World Bank Economist Omar al-Razzaz was sworn in as Jordan's Prime Minister after King Abdullah issued a decree approving the new government.

Q14. India Women's Cricket team opener ___________________ will become the first Indian player to appear in Kia Super League - the women's cricket super league in England.
(a) Poonam Yadav
(b) Mansi Joshi
(c) Rajeshwari Gayakwad
(d) Smriti Mandhana
(e) Ekta Bisht

S14. Ans.(d)
Sol. India Women's Cricket team opener Smriti Mandhana will become the first Indian player to appear in Kia Super League - the women's cricket super league in England.

Q15. Marg ERP limited, a leading Inventory and Accounting software solution company has partnered with _________________ India's largest private sector bank by consolidated assets, to offer an integrated payments platform to Micro, Small and Medium Enterprise (MSME) customers, using MARG's accounting software.
(a) South Indian Bank 
(b) Bank of Baroda
(c) ICICI Bank
(d) HDFC Bank

(e) State Bank of India

S15. Ans.(c)
Sol. Marg ERP limited, a leading Inventory and Accounting software solution company has partnered with ICICI Bank, India's largest private sector bank by consolidated assets, to offer an integrated payments platform to Micro, Small and Medium Enterprise (MSME) customers, using MARG's accounting software.

You may also like to Read:


Print Friendly and PDF

No comments