Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 6th June 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 6th June

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. India received the first-ever cargo of Liquefied Natural Gas (LNG) from _____________ as New Delhi diversifies import basket to meet its vast energy needs.
(a) Japan
(b) Russia
(c) Germany
(d) USA
(e) Canada

S1. Ans.(b)
Sol. India received the first-ever cargo of Liquefied Natural Gas (LNG) from Russia as New Delhi diversifies import basket to meet its vast energy needs. State-owned gas utility GAIL India Ltd will bring the shipload of LNG from Gazprom, a Russian supplier, at Petronet LNG Ltd’s import terminal in Dahej, Gujarat.

Q2. The first official World Bicycle Day was celebrated on-
(a) 02nd June 2016
(b) 01st June 2014
(c) 05th June 2015
(d) 04th June 2017
(e) 03rd June 2018

S2. Ans.(e)
Sol. On June 3, 2018, the first official World Bicycle Day was celebrated. Vice-President Venkaiah Naidu flagged off a mega cycling event in New Delhi. New Delhi is one of the three cities in the world where major events are being organized to mark the day. Berlin & New York are the other two places.

Q3. In which country Asia's first 13 'Blue Flag' beaches to be Developed?
(a) Thailand
(b) Japan
(c) India
(d) Sri Lanka
(e) China

S3. Ans.(c)
Sol. Asia’s first 13 ‘Blue Flag’ beaches to be developed in India. Environment-friendly, clean and equipped with amenities of international standards for tourists, 13 Indian beaches will soon get the Blue Flag certification. These beaches of Odisha, Maharashtra and other coastal states will be the first in not just India, but in Asia, to get the Blue Flag certification.

Q4. Who has been appointed as the additional charge of DRDO Chairman recently?
(a) Ratan Kumar Sinha
(b) AS Kiran Kumar
(c) S Christopher
(d) K Sivan
(e) Sanjay Mitra

S4. Ans.(e)
Sol. Eminent scientist S Christopher has completed his term as the chief of the Defence Research and Development Organisation (DRDO), and Defence Secretary Sanjay Mitra was given additional charge of the post.

Q5. NTPC Ltd has adopted the iconic _______________ under the Swachh Iconic Places Projects of India. This is part of a special drive under the Centre’s Swachh Bharat Mission.
(a) Charminar
(b) Taj Mahal 
(c) Gateway of India
(d) India Gate
(e) Tirupati Balaji

S5. Ans.(a)
Sol. NTPC Ltd has adopted the iconic Charminar in Hyderabad under the Swachh Iconic Places Projects of India. This is part of a special drive under the Centre’s Swachh Bharat Mission.

Q6. The Reserve Bank of India has chosen customer protection as a theme for the _____________________ which has begun on June 4, 2018. 
(a) Bank and People
(b) You Do It
(c) Education for Customer
(d) Financial Literacy Week
(e) Know Your Liability

S6. Ans.(d)
Sol. The Reserve Bank of India has chosen customer protection as a theme for the Financial Literacy Week which has begun on June 4. This event ending on June 8, will focus on creating awareness among customers of banks about financial products and services, good financial practices and going digital.

Q7. Who was awarded the 'Most Valuable Player' (MVP) on the fourth and final day of Basketball Without Borders Asia 2018, which featured 66 campers from 16 countries from the Asia-Pacific region?
(a) PV Sindhu
(b) Sanjana Ramesh
(c) Vaishnavi Yadav 
(d) Sakshi Sheoran
(e) Ruth Riley

S7. Ans.(b)
Sol. India's Sanjana Ramesh was awarded the 'Most Valuable Player' (MVP) even as compatriot Vaishnavi Yadav won the 'Girls Grit Award' on the fourth and final day of Basketball Without Borders Asia 2018, which featured 66 campers from 16 countries from the Asia-Pacific region.

Q8. Name the player, who was named South Africa's Cricketer of the Year.
(a) JP Duminy
(b) David Miller
(c) Hashim Amla
(d) AB de Villiers
(e) Kagiso Rabada

S8. Ans.(e)
Sol. Kagiso Rabada, the world's number one Test bowler, was named South Africa's Cricketer of the Year. The award came at the end of a 12-month period during which Rabada, 23, was a consistent match-winner and subject of disciplinary hearings.

Q9. World Environment Day is the "people's day" for doing something to take care of the Earth. World Environment Day occurs on- 
(a) 05th June
(b) 04th June
(c) 06th June
(d) 02nd June
(e) 07th June

S9. Ans.(a)
Sol. World Environment Day is the "people's day" for doing something to take care of the Earth. World Environment Day occurs on the 5th of June every year.

Q10. ___________ has set off from Japan aiming to become the first person to swim across the Pacific Ocean. 
(a) Katinka Hosszu
(b) Aaron Peirsol
(c) Ben Lecomte
(d) Caeleb Dressel
(e) Missy Franklin

S10. Ans.(c)
Sol. A French swimmer has set off from Japan aiming to become the first person to swim across the Pacific Ocean. Ben Lecomte will swim for eight hours a day for more than six months as he heads towards the US west coast. 

Q11. The government has announced the launch of ________________ under which farmers in select villages will be given assistance and advice on ways to improve farming techniques and raise their income.
(a) Krishi Kisan Asha
(b) Kisan Kalyan Abhiyaan
(c) Krishi Kautilya Abhiyaan
(d) Krishi Kalyan Yojana
(e) Krishi Kalyan Abhiyaan

S11. Ans.(e)
Sol. The government has announced the launch of 'Krishi Kalyan Abhiyaan' under which farmers in select villages will be given assistance and advice on ways to improve farming techniques and raise their income. The Agriculture Ministry in line with the Prime Minister Narendra Modi’s vision of doubling farmers’ income by 2022 has launched the Krishi Kalyan Abhiyaan from 1st June to 31st July 2018. 

Q12. What is the theme for the World Environment Day 2018?
(a) Future of Environment
(b) Save Tree Save Life
(c) Do Not Use Plastic
(d) Beat Plastic Pollution
(e) Paperless world

S12. Ans.(d)
Sol. World Environment Day is the United Nations' (UN) most important day for encouraging worldwide awareness and action for the protection of our environment. Since it began in 1974, it has grown to become a global platform for public outreach that is widely celebrated in over 100 countries. World Environment Day is the "people's day" for doing something to take care of the Earth. World Environment Day occurs on the 5th of June every year. Each World Environment Day is organized around a theme that focuses attention on a particularly pressing environmental concern. The theme for the World Environment Day 2018, "Beat Plastic Pollution".

Q13. The Union government has announced a package of more than __________________ aimed to provide relief to sugarcane farmers and to clear their dues.
(a) Rs 12,000 crore
(b) Rs 10,000 crore
(c) Rs 8,000 crore
(d) Rs 5,000 crore
(e) Rs 1,000 crore

S13. Ans.(c)
Sol. The Union government has announced a package of more than Rs 8,000 crore aimed to provide relief to sugarcane farmers and to clear their dues. According to a government official, the package includes three elements. A buffer stock of 30 LMT (lakh metric tonnes) of sugar will be created with Rs 1,200 crore.

Q14. Who has been appointed as the RBI’s Deputy Governor recently?
(a) PS Jayakumar
(b) MK Jain
(c) SS Mundra
(d) Dinabandhu Mohapatra 
(e) Rajeev Rishi

S14. Ans.(b)
Sol. The Centre has appointed MK Jain, Managing Director, and CEO of IDBI Bank, as the RBI’s Deputy Governor. Jain will fill a position that had been lying vacant since August 2017 after the retirement of SS Mundra.

Q15. The Charminar is a monument and mosque located in-
(a) Hyderabad
(b) Bengaluru
(c) Mumbai
(d) New Delhi
(e) Kolkata

S15. Ans.(a)
Sol. The Charminar is a monument and mosque located in Hyderabad.




You may also like to Read:


Print Friendly and PDF