Error Detection for SBI PO Prelims: 5th June 2018

Dear Aspirants,

Cloze Test Quiz SBI PO Prelims: 1st June 2018

Error Detection for SBI PO Prelims (Week-04)

English Language Section has given heebie-jeebies to the aspirants when they appear for a banking examination. As the level of every other section is only getting complex and convoluted, there is no doubt that thi, too, makes your blood run cold. The questions asked in this section are confusing and very time-consuming. But once dealt with proper strategy, speed, and accuracy, this section can get you the maximum marks in the examination.

Check Detailed VIDEO SOLUTIONS of this Quiz!!


Direction (1-15): In each of the questions given below a sentence is given which is then divided into five parts out of which last part is given bold and correct. There is no error in three out of four remaining parts and therefore only one of the parts is incorrect. You must choose the grammatically incorrect part as your answer. If no part is incorrect, choose option (e) as your answer .i.e. “No error”.

Q1. Though a 75-year-old local resident admitted(A)/ to the Government Wenlock Hospital has no history of(B)/ getting exposed to persons(C)/ infected with virus, his throat swab(D)/ too had been sent for analysis to clear doubts(E).
(a) B
(b) C
(c) A
(d) D
(e) No error

S1. Ans.(a)

Sol. 'had' will replace 'has' as the sentence is in past tense

Q2. Unless there is no close contact with(A)/ infected persons, there is no need(B)/ to be concerned of(C)/ Nipah infection in(D)/ cases of viral fever(E).
(a) A
(b) D
(c) B
(d) C
(e) No error

S2. Ans.(a)
Sol. 'no' will be removed from part (A) of the sentence as using it with 'unless' will make it superfluous

Q3. As there are instances of Nipah virus outbreak(A)/ because of toddy, the district(B)/ administration was asking(C)/ people to stayed away(D)/ from toddy consumption(E).
(a) C
(b) D
(c) A
(d) B
(e) No error

S3. Ans.(b)
Sol. 'stay' will replace 'stayed' as 'to' will be followed by the first form of the verb

Q4. The new zonal system is aimed at avoiding(A)/ injustices done to employees in the combined Andhra Pradesh(B)/. It will also ensure adequate(C)/ benefits of those living in local areas(D)/ following reorganisation of districts(E).
(a) B
(b) A
(c) D
(d) C
(e) No error

S4. Ans.(c)
Sol. 'to' will replace 'of'

Q5. Views expressed at the Friday’s meeting would be(A)/ convey to Chief Secretary based(B)/ on which a note would(C)/ be prepared for(D)/ notifying the new zonal system(E).
(a) A
(b) B
(c) D
(d) C
(e) No error

S5. Ans.(b)
Sol. 'conveyed' will replace 'convey' as 'be' will be followed by the third form of the verb always

Q6. They threaten to kill us. We begged(A)/ and pleaded with them to spare(B)/ our lives and tried to tell(C)/ them that we were not kidnappers(D)/. But they were not in the mood to listen to us(E).
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) No error

S6. Ans.(a)
Sol. As the further part of the sentence reveals that it is in past tense, 'threaten' will change into 'threatened'

Q7. The patrolling police were able to(A)/ intervene in time and rescued Mohan(B)/. But he refused to file a(C)/ complaint and left then(D)/ being treated at a local hospital(E).
(a) D
(b) C
(c) B
(d) A
(e) No error

S7. Ans.(a)
Sol. 'left then' makes no sense, so it will get replaced by 'left after'

Q8. A software was being readied(A)/ to enabled ‘cashless’(B)/ travel using(C)/ the card in autorickshaws too(D)/, he said(E).
(a) A
(b) C
(c) D
(d) B
(e) No error

S8. Ans.(d)
Sol. 'enable' will replace 'enabled' as 'to' will be followed by the first form of verb

Q9. A judge is being considered(A)/ as a minister of this temple of justice(B)/. The duty to impart(C)/ justice is nothing(D)/ but a divine function(E).
(a) A
(b) C
(c) B
(d) D
(e) No error

S9. Ans.(e)
Sol. No error

Q10. When persons who have to(A)/ perform divine functions is(B)/ to be selected(C)/, they should have(D)/ the capacity for it(E).
(a) B
(b) C
(c) D
(d) A
(e) No error

S10. Ans.(a)
Sol. 'are' will replace 'is' because the subject 'persons' is plural

Q11. What is alarming me today is that the great glory(A)/ achieved by this Court in the past decades by the hard work(B)/ of the judges of this Court and this elite Bar had(C)/ considerably diminished a lot due to(D)/ some recent incidents that happened here(E).
(a) A
(b) C
(c) B
(d) D
(e) No error

S11. Ans.(b)
Sol. 'had' will be followed by 'been' because the sentence is in passive voice

Q12. It was for the third time this month that the metro rail services were(A)/ disrupt owing to gusty winds(B)/, which was about 78 kmph on Thursday(C)/, and the second instance of a flex(D)/ banner affecting the services(E).
(a) B
(b) D
(c) A
(d) C
(e) No error

S12. Ans.(a)
Sol. 'disrupted' will replace 'disrupt' as the sentence is in past tense

Q13. Resolution Advisory is an(A)/ auto-generated warning in(B)/ the cockpit for the(C)/ pilot to maneuver the(D)/ aircraft and avoid collision(E).
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) No error

S13. Ans.(e)
Sol. No error

Q14. The State government has been(A)/ asked to explain(B)/ the action taken for(C)/ restore peace and(D)/ normalcy in the town(E).
(a) A
(b) C
(c) D
(d) B
(e) No error

S14. Ans.(b)
Sol. 'taken for' will get changed into 'taken to'

Q15. The State government has decided to(A)/ install telemetry steam flow meters for measure(B)/ the availability of water at the Yettinahole drinking water project(C)/. This controversial project is being undertaken to quench(D)/ the drought-prone areas of seven southern districts of Karnataka(E).
(a) B
(b) A
(c) C
(d) D
(e) No error

S15. Ans.(a)
Sol. 'for measure' will get replaced by either 'for measuring' or 'to measure'



You May also like to Read:


Print Friendly and PDF