General Awareness for Bank of Baroda PO: 20th June 2018

Dear Students,

General Awareness for Bank of Baroda PO: 20th June 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. The Asian Development Bank (ADB) has agreed in principle to give an aid of 1,700 crore rupees to which of the following state for infrastructure development and creation of sewerage treatment facilities in urban areas?
(a) Uttar Pradesh
(b) Assam
(c) Arunachal Pradesh
(d) Uttarakhand
(e) Meghalaya

S1. Ans.(d)
Sol. The Asian Development Bank (ADB) has agreed in principle to give an aid of 1,700 crore rupees to Uttarakhand for infrastructure development and creation of sewerage treatment facilities in urban areas.

Q2. Name the two cabinet ministers of India who have recently (April 2018) attended the Shanghai Cooperation Organisation’s (SCO) two different meeting in Beijing, China?
(a) Smriti Irani and Sushma Swaraj
(b) Nirmala Sitharaman and Sushma Swaraj
(c) Smriti Irani and Nirmala Sitharaman
(d) Piyush Goyal and Nirmala Sitharaman
(e) Rajnath Singh and Piyush Goyal

S2. Ans.(b)
Sol. Defence Minister Nirmala Sitharaman and External Affairs Minister Sushma Swaraj have attended the Shanghai Cooperation Organization’s (SCO) defense ministers’ and Foreign Ministers meeting in Bejing, China, respectively.

Q3. The European Union and the United Nations co-chaired a two-day international conference in ______________ aiming to pump financial aid for Syrians and garner political support for UN-led intra-Syrian talks.
(a) Brussels, Belgium
(b) Geneva, Switzerland
(c) Manila, Philippines
(d) Jakarta, Indonesia
(e) New York, the USA

S3. Ans.(a)
Sol. The European Union and the United Nations co-chaired a two-day international conference in Brussels, Belgium aiming to pump financial aid for Syrians and garner political support for UN-led intra-Syrian talks.

Q4. Name the country that will host the world’s first 2-Day female foreign ministers’ meeting in September 2018.
(a) Iceland
(b) Russia
(c) China
(d) Canada
(e) France

S4. Ans.(d)
Sol. Canada and the European Union will host the world’s first 2-Day female foreign ministers’ meeting in September 2018 in Canada. The announcement was made by the Canadian Foreign Minister Chrystia Freeland.

Q5. What is the meaning of "P" in NPCI?
(a) Payees
(b) Products
(c) Payments
(d) Pending
(e) Profits

S5. Ans.(c)
Sol. NPCI stands for National Payments Corporation of India in India.

Q6. NHAI has mandated implementation of the NETC program for all national highways. NETC stands for-
(a) National Electronic Toll Collection
(b) National Electronic Toll Connector
(c) National Electronic Timing Collection
(d) National Electronic Transport Collection
(e) National Electronic Toll Core

S6. Ans.(a)
Sol. NHAI has mandated implementation of the National Electronic Toll Collection (NETC) program for all national highways, which will help reduce the congestion, time taken to process toll at highways and enable the reduction in revenue leakages.

Q7. NPCI, an organization for operating retail payments and settlement systems, is an initiative of Reserve Bank of India (RBI) and Indian Banks’ Association (IBA) under the provisions of-
(a) Securities and Exchange Board of India Act, 1992
(b) Banking Regulation Act, 1949
(c) Securities Laws (Amendment) Act, 1996
(d) Reserve Bank of India Act, 1934
(e) Payment and Settlement Systems Act, 2007

S7. Ans.(e)
Sol. National Payments Corporation of India (NPCI), an umbrella organisation for operating retail payments and settlement systems in India, is an initiative of Reserve Bank of India (RBI) and Indian Banks’ Association (IBA) under the provisions of the Payment and Settlement Systems Act, 2007, for creating a robust Payment & Settlement Infrastructure in India.

Q8. The nation celebrates the National Panchayati Raj Diwas on _____________. This date marks a defining moment in the history of decentralization of political power to the grassroots level. 
(a) 20th April
(b) 24th April
(c) 28th April
(d) 16th April
(e) 10th April

S8. Ans.(b)
Sol. The nation celebrates the National Panchayati Raj Diwas (24th Aril) as this date marks a defining moment in the history of decentralization of political power to the grassroots level.

Q9. Union Road Transport Minister Nitin Gadkari has inaugurated the 29th Road Safety Week at Vigyan Bhawan in New Delhi. He released a book named _______________.
(a) Road Safety and Precautions
(b) Watch Out! on the Road
(c) Road Safety Management: Issues and Perspectives
(d) Have a Safe Journey
(e) None of the given options is true

S9. Ans.(d)
Sol. Union Road Transport Minister Nitin Gadkari has inaugurated the 29th Road Safety Week at Vigyan Bhawan in New Delhi. He released a book named "Have a Safe Journey".

Q10. Name the country that has won 8th South Asian Judo Championship held in Lalitpur, Nepal.
(a) Bangladesh
(b) South Korea
(c) India
(d) Indonesia
(e) Pakistan

S10. Ans.(c)
Sol. India has won 8th South Asian Judo Championship held in Lalitpur, Nepal. On the concluding day of the championship, Indian women and men won team events. Keeping the unbeaten streak, Indian women whitewashed the championship by beating host Nepal by 5-0 in the final of team events.

Q11. Name the Smart City that has become the first city in India, that runs on 100% renewable energy during daytime setting a new benchmark for other cities to become clean and green.
(a) Bengaluru
(b) Diu
(c) Jaipur
(d) Port Blair
(e) Kohima

S11. Ans.(b)
Sol. Diu Smart City has become the first city in India, that runs on 100% renewable energy during daytime setting a new benchmark for other cities to become clean and green. Diu had been importing 73% of its power from Gujarat until 2017.

Q12. Santiago is the capital city of which among the following country?
(a) Ireland
(b) Chile
(c) Poland
(d) Nigeria
(e) Zimbabwe

S12. Ans. (b)
Sol. Chile is a South American country occupying a long, narrow strip of land between the Andes to the east and the Pacific Ocean to the west. Santiago is the capital and largest city of Chile as well as one of the largest cities in the Americas.

Q13. Which of the following is the capital city of New Zealand?
(a) Managua
(b) Muscat
(c) Wellington
(d) Asuncion
(e) Oslo

S13. Ans. (c)
Sol. New Zealand is an island country in the southwestern Pacific Ocean. The country geographically comprises two main landmasses—the North Island, and the South Island. Wellington has been the capital of New Zealand since 1865. New Zealand's first capital city was Old Russell in 1840–41. Auckland was the second capital from 1841 until 1865.

Q14. Capital city of Gabon is ____________________.
(a) Helsinki
(b) Tbilisi
(c) Accra
(d) Asuncion
(e) Libreville

S14. Ans. (e)
Sol. Gabon is a sovereign state on the west coast of Central Africa. Libreville is the capital and largest city of Gabon, in western central Africa. The city is a port on the Komo River, near the Gulf of Guinea, and a trade center for a timber region.

Q15. In the Dadahaheb Phalke Excellence Awards 2018, ______________ was awarded the Best actor in male category.
(a) Ranveer Singh
(b) Shahid Kapoor
(c) Manoj Bajpayee
(d) Ranbeer Kapoor
(e) Arjun Rampal

S15. Ans.(b)
Sol. In the Dadahaheb Phalke Excellence Awards 2018 Shahid Kapoor was awarded the Best actor (male).






Print Friendly and PDF

No comments