General Awareness for Bank of Baroda PO: 26th June 2018

Dear Students,

General Awareness for Bank of Baroda PO: 26th June 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. India has been projected to be the second fastest growing country in the world for air passenger traffic, according to the Airports Council International (ACI). Which among the following country is fastest growing in terms of air passenger traffic?
(a) Iran
(b) China
(c) Vietnam
(d) Japan
(e) Saudi Arabia

S1. Ans.(c)
Sol. India has been projected to be the second fastest growing country in the world for air passenger traffic. As per the Airports Council International (ACI), by 2022 passenger traffic in emerging economies like India will surpass advanced economies. The ACI, a global trade body representing airports across the globe, has put Vietnam at the top position with an 8.5% growth rate, followed by India at 7.5% and Iran at 7.3%.

Q2. The Indian government has launched a Pilot Scheme for procurement of aggregate power of _______________ on the competitive basis for three years under medium term from commissioned power plants without power purchase agreements.
(a) 3000 MW
(b) 3500 MW
(c) 4500 MW
(d) 2500 MW
(e) 4000 MW

S2. Ans.(d)
Sol. The Indian government has launched a Pilot Scheme for procurement of aggregate power of 2500 MW on the competitive basis for three years under medium term from commissioned power plants without power purchase agreements.

Q3. Name the WhatsApp Co-founder and CEO who has recently announced his resignation from the parent company Facebook. 
(a) Sheryl Sandberg
(b) Jan Koum
(c) Dave Wehner
(d) Chris Cox
(e) Mike Schroepfer

S3. Ans.(b)
Sol. WhatsApp Co-founder and CEO Jan Koum has announced his resignation from the parent company Facebook. This comes shortly after a report claimed Koum would leave due to disagreements over data privacy and weakening encryption.

Q4. India is ranked joint-sixth in the list of doping violations with 69 cases, same as that of ___________, according to World Anti-Doping Agency (WADA) report for samples collected in 2016.
(a) France
(b) Italy
(c) Russia
(d) Portugal
(e) China

S4. Ans.(c)
Sol. India is ranked joint-sixth in the list of doping violations with 69 cases, same as that of Russia, according to World Anti-Doping Agency (WADA) report for samples collected in 2016. India improved its position to sixth after being joint-third for three consecutive years from 2013 to 2015.

Q5. ____________ is an app that lets you make simple, easy and quick payment transactions using UPI.
(a) BHIM
(b) YONO
(c) ISDN
(d) Best Credit
(e) WBBP

S5. Ans.(a)
Sol. Bharat Interface for Money (BHIM) is an app that lets you make simple, easy and quick payment transactions using Unified Payments Interface (UPI). You can make instant bank-to-bank payments and Pay and collect money using the just Mobile number or Virtual Payment Address (UPI ID).

Q6. Which of the following is not a feature of BHIM app?
(a) Send Money
(b) Only One Language
(c) Scan & Pay
(d) Payment Reminders
(e) Split Bill

S6. Ans.(b)
Sol. The following are the features of BHIM:

Send Money: Send money by entering Virtual Payment Address (UPI ID), Account number and QR Scan.
Request Money: Collect money by entering Virtual Payment Address (UPI ID). Additionally through BHIM App, one can also transfer money using Mobile No. (Mobile No should be registered with BHIM or *99# and account should be linked).
Scan & Pay: Pay by scanning the QR code through Scan & Pay or generate your to let others make easy payments to you.
Transactions: Check your transaction history and also pending UPI collect requests (if any) You can raise the complaint for the declined transactions by clicking on report issue in transactions.
Profile: You can view the static QR code and Payment addresses linked to your account. You can also share the QR code through various messenger applications like WhatsApp, Email etc. available on phone and can also download the QR code.
Bank Account: Switch between multiple bank accounts linked with your BHIM App. You can set/change your UPI PIN or check your balance.
Language: Currently BHIM is available in 12 languages, i.e., Hindi, English, Tamil, Telugu, Malayalam, Bengali, Odia, Kannada, Gujarati, Marathi, Assamese and Bengali.
Block User: Block/Spam users who are sending you collect requests from illicit sources.
Privacy: Allow a user to disable and enable mobilenumber@upi in the profile if a secondary UPI ID is created (QR for the disabled UPI ID is also disabled).
Payment Reminders: Schedule payments as per your convenience.
Split Bill: Splitting bills with multiple UPI users at a click of a button.

Q7. What is the meaning of "I" in BHIM app?
(a) International
(b) Immediate
(c) Interface
(d) Indian
(e) Important

S7. Ans.(c)
Sol. BHIM stands for Bharat Interface for Money.

Q8. Union Minister for Drinking Water and Sanitation, Uma Bharti, launched the GOBAR-DHAN scheme at the National Dairy Research Institute (NDRI) Auditorium, Karnal, Haryana. GOBAR stands for _____________.
(a) Gypsum Organic Bio-Agriculture Resources
(b) Graphically Organized Bio-Agricultural Resources
(c) Galvanizing Organic Bio-Agro Resources
(d) Geological Organization of Bio-Agro Resources
(e) None of the given options is true

S8. Ans.(c)
Sol. Union Minister for Drinking Water and Sanitation, Uma Bharti, launched the GOBAR (Galvanizing Organic Bio-Agro Resources) - DHAN scheme at the National Dairy Research Institute (NDRI) Auditorium, Karnal, Haryana. The scheme was launched in the presence of the Chief Minister of Haryana, Manohar Lal Khattar. The scheme aims to positively impact village cleanliness and generate wealth and energy from cattle and organic waste.

Q9. India and Pakistan will be part of a multi-nation counter-terror exercise in Russia under the framework of ______________ in September 2018.
(a) UNSC
(b) SCO
(c) World Bank
(d) NATO
(e) NSG

S9. Ans.(b)
Sol. India and Pakistan will be part of a multi-nation counter-terror exercise in Russia under the framework of Shanghai Cooperation Organisation (SCO) in September 2018. This is the first time the two neighboring countries will be coming together for counter-terrorism exercise, even though soldiers of India and Pakistan work together under the umbrella of United Nations Peacekeeping Forces.

Q10. The International Buddhist Conference 2018 was held recently in ____________.
(a) India
(b) Bhutan
(c) Tibet
(d) Nepal
(e) Sri Lanka

S10. Ans.(d)
Sol. The International Buddhist Conference 2018 concluded in Lumbini, Nepal, the birthplace of Gautama Buddha. The concluding speech was given by the Prime Minister of Nepal, KP Oli. Participants from more than 20 countries including India attended the 2-day conference. It was organised as part of 2562nd Buddha Jayanti celebrations.

Q11. Name India's CA who won a silver medal in the sabre event of the Tournoi World Cup Satellite Fencing Championship in Reykjavik, Iceland.
(a) Karan Singh
(b) SN Siva Magesh
(c) Bhavani Devi
(d) Sandeep Jha
(e) Mukesh Kharyal

S11. Ans.(c)
Sol. India's CA Bhavani Devi won a silver medal in the sabre event of the Tournoi World Cup Satellite Fencing Championship in Reykjavik, Iceland.

Q12. Earth Day is observed on which of the following date? 
(a) April 22
(b) April 17
(c) April 27
(d) April 28
(e) April 21

S12. Ans.(a)
Sol. Earth Day is an annual event, celebrated on April 22, on which day events worldwide are held to demonstrate support for environmental protection. It was first celebrated in 1970, and is now coordinated globally by the Earth Day Network and celebrated in more than 193 countries each year.

Q13. Baichung Bhutia is an Indian _________ of Sikkimese-Bhutia descent who plays as a striker.
(a) Footballer
(b) Cricketer
(c) Wrestler
(d) Shooter
(e) Actor

S13. Ans.(a)
Sol. Bhaichung Bhutia is a retired Indian footballer of Sikkimese-Bhutia descent who played as a striker. Bhutia is considered to be the torchbearer of Indian football in the international arena. He is often nicknamed the Sikkimese Sniper because of his shooting skills in football.

Q14. Radha Mohan Singh is an Indian politician and a leader of the Bharatiya Janata Party. He is the present Union Minister of?
(a) Finance Minister
(b) Home Minister
(c) Civil Aviation Minister
(d) Minister of Agriculture and Farmers Welfare
(e) Information and Broadcasting Minister

S14. Ans.(d)
Sol. Radha Mohan Singh is an Indian politician having affiliations with Bharatiya Janata Party who is the Union Minister of Agriculture & Farmers Welfare, India. Singh was president of BJP's Bihar State unit from 2006 to 2009.

Q15. In which of the following city, the 9th India Japan Energy Dialogue was held, recently?
(a) Tokyo
(b) New Delhi
(c) Kyoto
(d) Pune
(e) Yokohama

S15. Ans.(b)
Sol. The 9th India Japan Energy Dialogue was held in New Delhi. Minister of State(IC) for Power and New & Renewable Energy, R.K Singh, and Minister of Economy, Trade and Industry (METI) Hiroshige Seko signed a Joint Statement at the conclusion of the meeting.






Print Friendly and PDF

No comments