General Awareness for Bank of Baroda PO: 27th June 2018

Dear Students,

General Awareness for Bank of Baroda PO: 27th June 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. The government has released the draft of the new Telecom policy titled ______________, aimed at creating 40 lakh new jobs by 2022.
(a) National Communication Policy, 2018
(b) National Policy for Digitalized way of communication 2018
(c) National Digital Communications Policy, 2018
(d) National Digi-Comm Policy, 2018
(e) None of the given theme is true

S1. Ans.(c)
Sol. The government has released the draft of the new Telecom policy named National Digital Communications Policy, 2018. The policy aims at creating 40 lakh new jobs by 2022, attracting 100 billion US dollars investment in the sector and ensuring broadband coverage at 50 mbps for every citizen.

Q2. Name the officer of Indian Information Service who recently took over as the 27th Principal Spokesperson of the Government of India and Director General of Press Information Bureau in New Delhi.
(a) Frank Noronha
(b) Sudhanshu Tiwari
(c) Arpit Kalyan
(d) Madhukar Rai
(e) Sitanshu Ranjan

S2. Ans.(e)
Sol. Mr Sitanshu Ranjan Kar (1983 batch officer of Indian Information Service) took over as the 27th Principal Spokesperson of the Government of India and  Director General of Press Information Bureau in New Delhi. He succeeds Mr Frank Noronha.

Q3. Telecom Commission approved a proposal for allowing people to make phone calls and use internet services in domestic and international flights in India, with certain riders. Who is the present Union Minister of Civil Aviation?
(a) R K Singh
(b) Suresh Prabhu
(c) Anant Geete
(d) Anant Kumar
(e) Smriti Irani

S3. Ans.(b)
Sol. Telecom Commission approved a proposal for allowing people to make phone calls and use internet services in domestic and international flights in India, with certain riders. Telecom Commission (the highest decision-making body of telecom department) also approved regulator TRAI’s recommendations on internet telephony in its meeting in New Delhi. Suresh Prabhu is the Union Minister of Civil Aviation.

Q4. In a new start, the Dominican Republic and China had established diplomatic relations. With which among the following country, the Dominican Republic had broken its ties?
(a) Taiwan
(b) Indonesia
(c) Switzerland
(d) Japan
(e) India

S4. Ans.(a)
Sol. In a new start, the Dominican Republic and China had established diplomatic relations as the Caribbean country becomes the latest nation to dump Taiwan in the face of Beijing's growing influence.

Q5. __________ is a system that powers multiple bank accounts into a single mobile application (of any participating bank), merging several banking features, seamless fund routing & merchant payments into one hood.
(a) UPI
(b) BHIM
(c) AEPS
(d) NFS
(e) YONO

S5. Ans.(a)
Sol. Unified Payments Interface (UPI) is a system that powers multiple bank accounts into a single mobile application (of any participating bank), merging several banking features, seamless fund routing & merchant payments into one hood. It also caters to the “Peer to Peer” collect request which can be scheduled and paid as per requirement and convenience.

Q6. Where is the registered office of NPCI?
(a) Chennai
(b) Hyderabad
(c) Bengaluru
(d) Mumbai
(e) New Delhi

S6. Ans.(d)
Sol. The registered office of NPCI is in Mumbai.

Q7. What is the full form of "UPI"?
(a) Unified Products Interface
(b) Unified Payments Interface
(c) Unified Payments International
(d) Unique Payments Interface
(e) Unified Promotions Interface

S7. Ans.(b)
Sol. Unified Payments Interface (UPI) is a system that powers multiple bank accounts into a single mobile application (of any participating bank), merging several banking features, seamless fund routing & merchant payments into one hood. It also caters to the “Peer to Peer” collect request which can be scheduled and paid as per requirement and convenience.

Q8. Name the city in which the 15th Pravasi Bharatiya Divas will be held in January 2019.
(a) Indore
(b) Allahabad
(c) Varanasi
(d) Pune
(e) Gwalior

S8. Ans.(c)
Sol. The 15th Pravasi Bharatiya Divas will be held in the holy city of Varanasi in January 2019 with the Indian diaspora having an option to participate in Kumbha Snan and attend the Republic Day parade in New Delhi.

Q9. Name the Bollywood singer who was honoured with 26th PC Chandra Puraskaar for her contribution in the field of Indian music.
(a) Sunidhi Chauhan
(b) Asha Bhosle
(c) Lata Mangeshkar
(d) Anuradha Paudwal
(e) Shreya Ghoshal

S9. Ans.(b)
Sol. Legendary singer Asha Bhosle was honoured with 26th PC Chandra Puraskaar for her contribution in the field of Indian music. Sharmila Tagore was the Chief Guest at the event who also presented the prestigious award to Asha Bhosle.

Q10. Name the Eminent Economist and the first Finance Minister in the Left Front government in West Bengal who passed away recently.
(a) Anirban Bhattacharya
(b) Ashok Mitra
(c) Vishwa Bondhu Moitra
(d) Aniruddha Bhattacharya
(e) Pramod Sukumara

S10. Ans.(b)
Sol. The first Finance Minister in the Left Front government in West Bengal Ashok Mitra passed away in Kolkata. He was 90.

Q11. Name the Formula one racer who has won the Azerbaijan Grand Prix 2018 in Baku.
(a) Kimi Raikkonen
(b) Sergio Perez
(c) Sebastian Vettel
(d) Lewis Hamilton
(e) Nico Hulkenberg

S11. Ans.(d)
Sol. Lewis Hamilton of Mercedes has won the Azerbaijan Grand Prix 2018 in Baku during which both Red Bulls sensationally collided with each other. Kimi Raikkonen of Ferrari finished second and Sergio Perez of Force India ended third in the Race.

Q12. Vijay Rupani is the present chief minister of-
(a) Himachal Pradesh
(b) Gujarat
(c) Maharashtra
(d) Rajasthan
(e) Meghalaya

S12. Ans.(b)
Sol. Vijay Rupani is the present chief minister of Gujarat.

Q13. Suriname is a small country on the northeastern coast of South America. Where is the capital of Suriname?
(a) Oranjestad
(b) Quito
(c) Willemstad
(d) Montevideo
(e) Paramaribo

S13. Ans.(e)
Sol. Paramaribo is the capital city of Suriname on the banks of the Suriname River.

Q14. Who is current Prime Minister of Nepal?
(a) Girija Prasad Koirala
(b) Man Mohan Adhikari
(c) Khadga Prasad Sharma Oli
(d) Bidhya Devi Bhandari
(e) Pushpa Kamal Dahal

S14. Ans.(c)
Sol. Khadga Prasad Sharma Oli is the current Prime Minister of Nepal.

Q15. As per the data released by the World Health Organization (WHO), how many Indian cities figure in a list of world's 20 most polluted cities in terms of particulate matter PM2.5 levels in 2016?
(a) 12
(b) 14
(c) 16
(d) 10
(e) 8

S15. Ans.(b)
Sol. As per the data released by the World Health Organisation (WHO), 14 Indian cities figure in a list of world's 20 most polluted cities in terms of particulate matter PM2.5 levels in 2016. The particulate matter PM2.5 includes pollutants like sulfate, nitrate and black carbon, which pose the greatest risk to human health. The WHO Global Urban Ambient Air Pollution Database ranked Kanpur as the most polluted city among 4300 world cities which were monitored for their air pollution levels in the year 2016.





Print Friendly and PDF