General Awareness for Bank of Baroda PO: 28th June 2018

Dear Students,

General Awareness for Bank of Baroda PO: 28th June 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. The controversial UK marketing analytics firm Cambridge Analytica, which has been at the heart of the Facebook data scandal, has announced to cease all its operations immediately and filing for insolvency in Britain and the United States. Which among the following is the parent firm of Cambridge Analytica?
(a) 27 Communications Ltd
(b) PTG Samson Ltd
(c) 404 Parental Ltd
(d) SCL Elections Ltd
(e) None of the given options is true

S1. Ans.(d)
Sol. The controversial UK marketing analytics firm Cambridge Analytica, which has been at the heart of the Facebook data scandal, has announced to cease all its operations immediately and filing for insolvency in Britain and the United States. SCL Elections Ltd is the parent firm of Cambridge Analytica.

Q2. _____________ is a date which is celebrated as the World Press Freedom Day to evaluate press freedom around the world.
(a) 27 April
(b) 3 May
(c) 1 May
(d) 29 April
(e) 5 April

S2. Ans.(b)
Sol. Every year, 3 May is a date which celebrated as the World Press Freedom Day to evaluate press freedom around the world, to defend the media from attacks on their independence and to pay tribute to journalists who have lost their lives in the exercise of their profession. This year’s global theme for WPFD is ‘Keeping Power in Check: Media, Justice and The Rule of Law’.

Q3. Name the state that has become the first state to provide digitally-signed land record receipts (also known as 7/12 receipts) that would check irregularities and bring in transparency.
(a) Madhya Pradesh
(b) Gujarat
(c) Maharashtra
(d) Andhra Pradesh
(e) Karnataka

S3. Ans.(c)
Sol. Maharashtra became the first state to provide digitally-signed land record receipts (also known as 7/12 receipts), which Chief Minister Devendra Fadnavis claimed would check irregularities and bring in transparency.

Q4. Stepping up its crackdown on money laundering and round-tripping, SEBI recently came out with a detailed framework for risk-based Know Your Client (KYC) documentation of FPIs. FPI stands for ______________.
(a) Foreign Personnel Investors
(b) Foreign Portability Investment
(c) Foreign Personified Investment
(d) Foreign Portfolio Investors
(e) None of the given options is true

S4. Ans.(d)
Sol. Stepping up its crackdown on money laundering and round-tripping, SEBI recently came out with a detailed framework for risk-based Know Your Client (KYC) documentation of foreign portfolio investors (FPIs).

Q5. UPI-PIN (UPI Personal Identification Number) is a ______ digit pass code you create/set during first time registration with this App. 
(a) 6-8 digits
(b) 2-4 digits
(c) 7-9 digits
(d) 4-6 digits
(e) 3-5 digits

S5. Ans.(d)
Sol. UPI-PIN (UPI Personal Identification Number) is a 4-6 digit pass code you create/set during first time registration with this App. You have to enter this UPI-PIN to authorize all bank transactions.

Q6. ____________ is a one-stop payment platform for all bills providing an interoperable and accessible “Anytime Anywhere” bill payment service to all customers across India with certainty, reliability and safety of transactions.
(a) BBPS
(b) NPCI
(c) AEPS
(d) NACH
(e) NFS

S6. Ans.(a)
Sol. The Bharat Bill Payment System is a Reserve Bank of India (RBI) conceptualised system driven by National Payments Corporation of India (NPCI). It is a one-stop payment platform for all bills providing an interoperable and accessible “Anytime Anywhere” bill payment service to all customers across India with certainty, reliability and safety of transactions.

Q7. In which year IMPS was launched by Smt. Shyamala Gopinath? 
(a) 2014
(b) 2006
(c) 2012
(d) 2008
(e) 2010

S7. Ans.(e)
Sol. Immediate Payment Service (IMPS) public launch happened on 22nd November 2010 by Smt. Shyamala Gopinath, DG RBI at Mumbai and this service is now available to the Indian public.

Q8. What is the global theme for World Press Freedom Day 2018?
(a) Critical Minds for Critical Times: Media's role in advancing peaceful, just and inclusive societies
(b) Freedom of Information and Sustainable Development
(c) Let Journalism Thrive! Towards Better Reporting, Gender Equality, and Safety in the Digital Age
(d) Keeping Power in Check: Media, Justice and The Rule of Law
(e) None of the given themes is true

S8. Ans.(d)
Sol. Every year, 3 May is a date which celebrated as the World Press Freedom Day to evaluate press freedom around the world, to defend the media from attacks on their independence and to pay tribute to journalists who have lost their lives in the exercise of their profession. This year’s global theme for WPFD is ‘Keeping Power in Check: Media, Justice and The Rule of Law’.

Q9. Name the veteran Artist-Philosopher and founder of Adilabad's Kala Ashram who passed away, recently.
(a) Neeraj Malhotra
(b) Ravinder Sharma
(c) Anjani Sen
(d) Sumkumar Das Gupta
(e) Bhagwan Das

S9. Ans.(b)
Sol. Ravinder Sharma, fondly called Guruji, the founder of Adilabad's Kala Ashram died at the age of 65 years. A trained artist, Guruji had been awarded Kala Ratna by the Andhra Pradesh State government in 2014. After bifurcation of the State, the Telangana government awarded him the Ugadi Puraskaram in 2015.

Q10. Name the IAS officer who has been appointed as Chairman of Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) recently.
(a) Devendra Jhajharia
(b) TS Vijayan
(c) T K Malhotra
(d) Sachdeva Bansal
(e) Subhash Chandra Khuntia

S10. Ans.(e)
Sol. Subhash Chandra Khuntia, a 1981-batch Indian Administrative Services (IAS) officer who was a former Karnataka Chief Secretary, has been appointed as Chairman of Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI).

Q11. Name the lender that has appointed Radhakrishnan Nair as an additional (independent) director of the bank for five years. 
(a) HDFC Bank
(b) Axis Bank
(c) ICICI Bank
(d) IDFC Bank
(e) SBI

S11. Ans.(c)
Sol. ICICI Bank's board has appointed Radhakrishnan Nair as an additional (independent) director of the bank for five years.

Q12. Khangchendzonga National Park also Kanchenjunga Biosphere Reserve is a National Park and a Biosphere Reserve located in-
(a) Arunachal Pradesh
(b) Meghalaya
(c) Assam
(d) Tripura
(e) Sikkim

S12. Ans.(e)
Sol. Khangchendzonga National Park also Kanchenjunga Biosphere Reserve is a National Park and a Biosphere reserve located in Sikkim.

Q13. What is the capital of Denmark?
(a) Copenhagen
(b) Stockholm
(c) Bern
(d) Madrid
(e) Abuja

S13. Ans.(a)
Sol. Copenhagen, Denmark’s capital, sits on the coastal islands of Zealand and Amager.

Q14. Ajay Tamta is a politician from Uttarakhand, India and he is currently Minister of State in the Ministry of Textiles. Where is the constituency of Ajay Tamta?
(a) Tehri Garhwal
(b) Garhwal
(c) Nainital
(d) Almora
(e) Haridwar

S14. Ans.(d)
Sol. Ajay Tamta is a politician from Uttarakhand, India. He's currently Minister of State for Textiles and also Member of Parliament from Almora constituency in Uttarakhand.

Q15. India has surpassed which of the following country to become one of the world's five largest military spenders, according to the Swedish arms watchdog Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) Report.
(a) Russia
(b) Japan
(c) Saudi Arabia
(d) France
(e) Iran

S15. Ans.(d)
Sol. India has surpassed France to become one of the world's five largest military spenders, Swedish arms watchdog Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) Report.





Print Friendly and PDF