General Awareness for Bank of Baroda PO: 18th June 2018

Dear Students,

General Awareness for Bank of Baroda PO: 16th June 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. Name the congressman from Oklahoma, who was recently confirmed on a 50-49 vote to become the 13th administrator of the National Aeronautics and Space Administration (NASA).
(a) Robert Lightfoot
(b) James Pattison
(c) Jim Bridenstine
(d) Andrew Badre
(e) None of the Given options is true

S1. Ans.(c)
Sol. Jim Bridenstine, a congressman from Oklahoma, US Navy veteran, and former pilot, was confirmed on a 50-49 vote and will become the 13th administrator of the National Aeronautics and Space Administration (NASA) seven months after Trump named him to lead the agency.

Q2. _______________ was unveiled as official Mascot of the FIBA Basketball World Cup 2019 in China.
(a) Speed Tiger
(b) Qiu Qiu
(c) Livers of Edge
(d) Son of Dreams
(e) Tai Pai

S2. Ans.(d)
Sol. 'Son of Dreams' was unveiled as official Mascot of the FIBA Basketball World Cup 2019 in China. The selection of Son of Dreams as China 2019's Official Mascot was the culmination of a unique process by FIBA.

Q3. State-run Gujarat Narmada Valley Fertilizers & Chemicals Limited (GNFC) started its socio-economic Neem Project, inaugurated by Union Minister Smriti Irani in _____________.
(a) Jharkhand
(b) Rajasthan
(c) Punjab
(d) Kerala
(e) Uttar Pradesh

S3. Ans.(e)
Sol. State-run Gujarat Narmada Valley Fertilizers & Chemicals Limited (GNFC) started its socio-economic Neem Project, inaugurated by Union Minister Smriti Irani in Amethi District of Uttar Pradesh. GNFC intends to collect 8,000 to 10,000 MT Neem seeds from the State.

Q4. Name the person who was recently appointed as the Secretary-General of industry body Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI).
(a) Jyotsana Singh
(b) Sanjaya Baru
(c) Dilip Chenoy
(d) Amrit Lal Raghuvanshi
(e) Deepak

S4. Ans.(c)
Sol. Dilip Chenoy was appointed as the Secretary-General of industry body Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI). He has replaced Sanjaya Baru.

Q5. Name the organization, which an umbrella organization for operating retail payments and settlement systems in India, is an initiative of Reserve Bank of India (RBI) and Indian Banks’ Association (IBA).
(a) SBI
(b) FATF
(c) SEBI
(d) NPCI
(e) NACH

S5. Ans.(d)
Sol. National Payments Corporation of India (NPCI), an umbrella organisation for operating retail payments and settlement systems in India, is an initiative of Reserve Bank of India (RBI) and Indian Banks’ Association (IBA) under the provisions of the Payment and Settlement Systems Act, 2007, for creating a robust Payment & Settlement Infrastructure in India.

Q6. The NCMC is a contactless smart card. NCMC stands for-
(a) National Common Mobility Commission
(b) National Common Mobility Card
(c) National Common Mobility Committee
(d) National Common Mobility Corporation
(e) National Common Mobility Credit

S6. Ans.(b)
Sol. NCMC stands for National Common Mobility Card.

Q7. NPCI has been incorporated as a _______________ Company under the provisions of Section 25 of Companies Act 1956 (now Section 8 of Companies Act 2013).
(a) Not for Credit
(b) Not for Banking
(c) Not for Marketing
(d) Not for Loss
(e) Not for Profit

S7. Ans.(e)
Sol. Considering the utility nature of the objects of NPCI, it has been incorporated as a “Not for Profit” Company under the provisions of Section 25 of Companies Act 1956 (now Section 8 of Companies Act 2013), with an intention to provide infrastructure to the entire Banking system in India for physical as well as electronic payment and settlement systems.

Q8. Name the Former Delhi High Court Chief Justice who has passed away recently at the age of 94.
(a) Rajinder Sachar
(b) Amit Duggal
(c) Parvinder Chadda
(d) Jitender Singh
(e) Anant Bharadwaj

S8. Ans.(a)
Sol. Former Delhi High Court Chief Justice Rajinder Sachar passed away. He was 94.  Sachar, who was Chief Justice from August 6, 1985, to December 22, 1985, has since his retirement been associated with the People’s Union for Civil Liberties, a rights group.

Q9. Name the filmmaker who has become the first-ever Bollywood filmmaker to get a place at the famous Madame Tussauds.
(a) Shyam Benegal
(b) Satyajit Ray
(c) Mani Ratnam
(d) Karan Johar
(e) Rajkumar Hira

S9. Ans.(d)
Sol. Karan Johar has become the first-ever Bollywood filmmaker to get a place at the famous Madame Tussauds. The process has begun in London and it will take about six months for the wax figurine to be ready.

Q10. Name the state police that has unveiled the Pocket Cop project, which will enable quicker verification of passport applicants, and search of accused persons, among others.
(a) Maharashtra
(b) Madhya Pradesh
(c) Goa
(d) Karnataka
(e) Gujarat

S10. Ans.(e)
Sol. The Gujarat police unveiled the Pocket Cop project, which will enable quicker verification of passport applicants, and search of accused persons, among others. The project was inaugurated by Chief Minister Vijay Rupani in Gandhinagar.

Q11. According to the TRA Brand Trust Report 2018, name the bank that was declared as the most-trusted bank (both public and private sector) in the country.
(a) Allahabad Bank
(b) State Bank of India
(c) Bank of Baroda
(d) Syndicate Bank
(e) Bank of India

S11. Ans.(b)
Sol. According to the TRA Brand Trust Report 2018, the State Bank of India was the most-trusted bank (both public and private sector) in the country and ICICI Bank topped the chart among the private ones.  This year, State Bank of India tops the chart of BFSI (Banking and Financial Services Institutions) super-category despite seeing a dip in its overall brand trust index ranking.

Q12. National Unity Day (also known as Rashtriya Ekta Diwas) is celebrated every year on which of the following day by the people all through India?
(a) 24th October
(b) 31st October
(c) 02nd October
(d) 16th October
(e) 08th October

S12. Ans.(b)
Sol. National Unity day (also known as Rashtriya Ekta Diwas) is celebrated every year on 31st of October by the people all through India. It is celebrated to commemorate the birth anniversary of Sardar Vallabhbhai Patel who really unified the country.

Q13. The Ashes is a Test cricket series played between?
(a) India & Pakistan
(b) Australia & New Zealand
(c) England & Australia
(d) India and South Africa
(e) South Africa & West Indies

S13. Ans.(c)
Sol. The term 'Ashes' was first used after England lost to Australia - for the first time on home soil - at The Oval on 29th August 1882. A day later, the Sporting Times carried a mock obituary of English cricket which concluded that: "The body will be cremated and the ashes taken to Australia". The concept caught the imagination of the sporting public.

Q14. Meenakshi Amman Temple is a historic Hindu temple located on the southern bank of the Vaigai River in the temple city of-
(a) Visakhapatnam, Andhra Pradesh
(b) Puri, Odisha
(c) Madurai, Tamil Nadu
(d) Thiruvananthapuram, Kerala
(e) Kolkata, West Bengal

S14. Ans.(c)
Sol. Meenakshi Amman Temple is an ancient and one amongst the most important temples of India. Located in the holy city of Madurai in Tamil Nadu. Meenakshi Amman Temple has been nominated for the new Seven Wonders of the World. Hundreds and thousands of devotees come every year to pay their obeisance of the Lord.

Q15. Name the chairman of BCCL (India’s largest media house) who has received the All India Management Association’s (AIMA’s) annual award for lifetime contribution to media.
(a) Inder Malhotra
(b) Vinod Dua
(c) M. V. Kamath
(d) Kuldip Nayar
(e) Indu Jain

S15. Ans.(e)
Sol. Indu Jain, chairman of Bennett, Coleman & Co, India’s largest media house, has received the All India Management Association’s (AIMA’s) annual award for lifetime contribution to media.






Print Friendly and PDF

No comments