General Awareness for Bank of India SO Exam: 7th June 2018

Dear Students,

General Awareness for Bank of India SO Exam: 6th June 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. Reliance Industries Chairman and Managing Director Mukesh Ambani has been ranked ___________ on Bloomberg Billionaires Top 100 Index.
(a) 21st
(b) 25th
(c) 19th
(d) 14th
(e) 10th

S1. Ans.(c)
Sol. Reliance Industries Chairman and Managing Director Mukesh Ambani has been ranked on Bloomberg Billionaires Top 100 Index as he becomes the third richest Asian on the list. With a net worth of approximately $38.3 billion, Ambani’s wealth is pegged at about over 1.5 percent of India’s GDP.

Q2. Utkal Diwas is the foundation day of which of the following Indian state?
(a) Bihar
(b) Uttar Pradesh
(c) Uttarakhand
(d) Odisha
(e) Gujarat

S2. Ans.(d)
Sol. Utkal Diwas is the foundation day of Odisha (1 April 1936).

Q3. Name the bank that has signed a $930-million deal with China's energy conglomerate Golden Concord (GCL) to produce and sell solar equipment in India.
(a) AIIB
(b) ADB
(c) World Bank
(d) SBI
(e) SoftBank

S3. Ans.(e)
Sol. SoftBank has signed a $930-million deal with China's energy conglomerate Golden Concord (GCL) to produce and sell solar equipment in India. GCL will invest for a 40% stake in the joint venture, with SoftBank taking the rest.

Q4. Name the cab aggregator that has recently acquired Mumbai-based Ridlr, an end-to-end public transport ticketing and commuting app.
(a) Uber
(b) Ola
(c) Meru Cab
(d) Cab 4 U
(e) None of the given options is true

S4. Ans.(b)
Sol. Ride-hailer Ola has acquired Mumbai-based Ridlr, an end-to-end public transport ticketing and commuting app. The acquisition will complement Ola’s efforts to integrate its mobility platform with public transportation infrastructure.

Q5. What is the meaning of "C" in ETCD?
(a) Convertible
(b) Company
(c) Cashless
(d) Core
(e) Currency

S5. Ans.(e)
Sol. ETCD stands for Exchange Traded Currency Derivatives.

Q6. Catholic Syrian Bank Ltd is based in-
(a) Kerala
(b) Tamil Nadu
(c) Karnataka
(d) Andhra Pradesh
(e) Telangana

S6. Ans.(a)
Sol. Catholic Syrian Bank Ltd is based in Thrissur, Kerala.

Q7. FPIs stands for- 
(a) Foreign Product Investors
(b) Foreign Portfolio International
(c) Foreign Portfolio Investors
(d) Financial Portfolio Investors
(e) Foreign Portfolio Indian

S7. Ans.(c)
Sol. FPIs stands for Foreign Portfolio Investors.

Q8. With the beginning of the financial year 2018-19, the e-way Bill System for Inter-State movement of goods comes into force. An E-way Bill will be required for moving goods worth over ____________ from one state to another.
(a) 50,000 rupees
(b) 40,000 rupees 
(c) 25,000 rupees
(d) 60,000 rupees
(e) 55,000 rupees

S8. Ans.(a)
Sol. With the beginning of the financial year 2018-19, the e-way Bill System for Inter-State movement of goods comes into force. An E-way Bill will be required for moving goods worth over 50,000 rupees from one state to another.

Q9. According to report released by global startup ecosystem map Startupblink, India was ranked ____________ out of 125 countries in global startup ecosystem in 2017.
(a) 27th
(b) 30th
(c) 35th
(d) 37th
(e) 45th

S9. Ans.(d)
Sol. According to report released by global startup ecosystem map Startupblink, India was ranked 37th out of 125 countries in global startup ecosystem in 2017. Startupblink is a global startup ecosystem map with tens of thousands of registered startups, coworking spaces, and accelerators.

Q10. According to report released by global startup ecosystem map Startupblink, which of the following country has topped out of 125 countries in global startup ecosystem in 2017.
(a) Russia
(b) United Kingdom
(c) United States
(d) China
(e) Japan

S10. Ans.(c)
Sol. According to report released by global startup ecosystem map Startupblink, India was ranked 37th out of 125 countries in global startup ecosystem in 2017. Startupblink is a global startup ecosystem map with tens of thousands of registered startups, coworking spaces, and accelerators. The list, measuring startup ecosystem strength and activity, was topped by the United States followed by the United Kingdom.

Q11. In the recently released Bloomberg Billionaires Top 100 Index, name the billionaire who was declared as the richest in Asia with a net worth of $47.2 billion.
(a) Pony Ma
(b) Mukesh Ambani
(c) Ion Musk
(d) Tsun Jang
(e) Jack Ma

S11. Ans.(e)
Sol. In the recently released Bloomberg Billionaires Top 100 Index, from Asia, Alibaba co-founder Jack Ma (ranked 13th) is the richest with a net worth of $47.2 billion and is followed by Tencent co-founder and CEO Pony Ma (17) with a $41.1 billion net worth.

Q12. Summer Olympic 2020 will be held in which country? 
(a) Japan
(b) China
(c) Philippines
(d) Indonesia
(e) Australia

S12. Ans.(a)
Sol. The 2020 Summer Olympics, officially known as the Games of the XXXII Olympiad and commonly known as Tokyo 2020  is a major international multi-sport event due to be celebrated in the tradition of the Olympic Games as governed by the International Olympic Committee (IOC). The games are planned to be held from 24 July to 9 August 2020 in Tokyo, Japan.

Q13. What is the capital city of Sweden?
(a) Canberra
(b) Madrid
(c) Buenos Aires
(d) Stockholm
(e) Oslo

S13. Ans.(d)
Sol. Stockholm is the capital of Sweden.

Q14. The 21st edition (2018) of the Commonwealth Games were held in _______________.
(a) Indonesia
(b) China
(c) Australia
(d) Philippines
(e) The USA

S14. Ans.(c)
Sol. The 21st edition (2018) of the Commonwealth Games were held in Gold Coast, Australia.

Q15. With which of the following lender Indian Army has signed an MoU on the Defence Salary Package?
(a) SBI
(b) HDFC Bank
(c) ICICI Bank
(d) Allahabad Bank
(e) Axis Bank

S15. Ans.(b)
Sol. An MoU was signed between the Indian Army and HDFC Bank on the Defence Salary Package. The first MoU between HDFC Bank and the Indian Army was signed in 2011 and was renewed in Mar 2015. The current MoU is tailor-made to suit the requirements of serving soldiers, pensioners and families.




            



Print Friendly and PDF