General Awareness for Bank of India SO Exam: 1st June 2018

Dear Students,

General Awareness for Bank of India SO Exam: 1st June 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. Name the state team that has lifted their sixth Santosh Trophy Football title in a thrilling final at the Salt Lake Stadium in Kolkata.
(a) West Bengal
(b) Kerala
(c) Mizoram
(d) Maharashtra
(e) Jharkhand

S1. Ans.(b)
Sol. Kerala has lifted their sixth Santosh Trophy Football title. In a thrilling final at the Salt Lake Stadium in Kolkata. Kerala held their nerves to beat defending champions and 32-time winners Bengal via penalty shootout.

Q2. The United Nations General Assembly unanimously declared ______________ as World Autism Awareness Day to highlight the need to help improve the quality of life of those with autism so they can lead full and meaningful lives as an integral part of society. 
(a) 4th April
(b) 13th April
(c) 22nd April
(d) 2nd April
(e) 10th April

S2. Ans.(d)
Sol. The United Nations General Assembly unanimously declared 2 April as World Autism Awareness Day to highlight the need to help improve the quality of life of those with autism so they can lead full and meaningful lives as an integral part of society. The theme for WAAD 2018 is "Empowering Women and Girls with Autism".

Q3. India is now the second-largest mobile phone producer in the world after China, according to the data shared by Indian Cellular Association with the government. India has replaced _____________.
(a) Japan
(b) Russia
(c) Vietnam
(d) The USA
(e) Saudi Arabia

S3. Ans.(c)
Sol. India is now the second-largest mobile phone producer in the world after China. According to the data shared by Indian Cellular Association with the government, annual production of mobile phones in India increased from 3 million units in 2014 to 11 million units in 2017. With this, India replaced Vietnam to become the second largest producer of mobile phones in 2017.

Q4. John Isner has recently won his first ever Masters 1,000 title with a victory over Alexander Zverev in the Miami Open final. John Isner is from which country?
(a) Germany
(b) Latvia
(c) Russia
(d) Switzerland
(e) America

S4. Ans.(e)
Sol. The Miami Open, sometimes known as the Miami Masters, is an annual tennis tournament for men and women currently held in Florida, the USA. American John Isner won his first ever Masters 1,000 title with a victory over German Alexander Zverev in the Miami Open final. S. Stephens won in the Women's singles category. She has defeated J. Ostapenko.

Q5. In which of the following year, Clearing Corporation of India Limited (CCIL) was set up?
(a) 2003
(b) 2001
(c) 1999
(d) 2005
(e) 2007

S5. Ans.(b)
Sol. The Clearing Corporation of India Ltd. (CCIL) was set up in April, 2001 to provide guaranteed clearing and settlement functions for transactions in Money, G-Secs, Foreign Exchange and Derivative markets.

Q6. The Clearing Corporation of India Limited (CCIL) was set up to provide guaranteed clearing and settlement functions for-
(a) Derivative markets
(b) Foreign Exchange
(c) G-Secs
(d) transactions in Money
(e) All of the above

S6. Ans.(e)
Sol. The Clearing Corporation of India Ltd. (CCIL) was set up in April, 2001 to provide guaranteed clearing and settlement functions for transactions in Money, G-Secs, Foreign Exchange and Derivative markets.

Q7. Who is the non-executive chairperson of CCIL?
(a) Bhavesh Zaveri
(b) R Sridharan
(c) Usha Thorat
(d) MS Sundara Rajan
(e) Sudhir Joshi

S7. Ans.(c)
Sol. Usha Thorat is the non-executive chairperson of CCIL.

Q8. Name the city that has become first city in the country to switch from BS-IV grade fuels to BS-V (equivalent to fuel meeting Euro-VI emission norms).
(a) New Delhi
(b) Chandigarh
(c) Varanasi
(d) Indore
(e) Ahmedabad

S8. Ans.(a)
Sol. With an aim to combat the rising levels of air pollution in Delhi-NCR region, petrol pumps in the capital started supplying ultra-clean Bharat Stage VI grade fuel (both petrol and diesel). This move makes New Delhi the first city in the country to switch from BS-IV grade fuels to BS-VI (equivalent to fuel meeting Euro-VI emission norms).

Q9. The United States and South Korea had recently begun their joint military training exercise named _______________.
(a) Tiger Roar
(b) Foal Eagle
(c) Cobra
(d) Panther Exercise
(e) None of the given options is true

S9. Ans.(b)
Sol. The United States and South Korea began their joint military training exercise named 'Foal Eagle. More than 11,500 U.S. troops and nearly 300,000 South Korean forces will take part in the four-week exercises.

Q10. In which of the following Indian state, Asia's largest startup ecosystem congregation was held recently?
(a) Tamil Nadu
(b) Uttar Pradesh
(c) Assam
(d) Kerala
(e) Goa

S10. Ans.(d)
Sol. Asia's largest startup ecosystem congregation, Huddle Kerala was held at Kovalam. The initiative has envisaged to provide a platform for start-ups to pitch their products and interact with a wide array of technology and industry leaders from around the world.

Q11. Name the statutory/regulatory body of India that has recently changed the methodology used by debt market players, including banks and primary dealers, for their valuation. 
(a) Forward Markets Commission
(b) Reserve Bank of India
(c) Securities and Exchange Board of India
(d) NABARD
(e) SIDBI

S11. Ans.(b)
Sol. In a bid to prevent the possibility of manipulation in the prices of securities, especially government securities (G-Secs), the Reserve Bank of India has changed the methodology used by debt market players, including banks and primary dealers, for their valuation. 

Q12. NRI Day is observed on which of the following date? 
(a) May 8
(b) February 24
(c) March 18
(d) April 17
(e) January 9

S12. Ans.(e)
Sol. Pravasi Bharatiya Divas (English: Non-Resident Indian Day), is celebrated in India on 9 January each year to mark the contribution of the overseas Indian community to the development of India. The day commemorates the return of Mahatma Gandhi from South Africa in Bombay on 9 January 1915.

Q13. Wankhede Stadium is in which of the following city? 
(a) Mumbai, Maharashtra
(b) Chennai, Tamil Nadu
(c) Kolkata, West Bengal
(d) Delhi
(e) Pune, Maharashtra

S13. Ans.(a) 
Sol. Mumbai, the cricket capital of India, has seen Test matches played at three different grounds. The Bombay Gymkhana ground hosted the first ever Test in India, in 1933-34 against England. The Wankhede Stadium is a cricket stadium in Mumbai, Maharashtra. 

Q14. Nizam Sagar Dam is in which of the following state? 
(a) Madhya Pradesh
(b) Telangana
(c) Bihar
(d) Karnataka
(e) Maharashtra

S14. Ans.(b)
Sol. Nizam Sagar Dam is an Indian dam. It is a reservoir constructed across the Manjira River, a tributary of the Godavari River, between Achampet and Banjapalle villages of the Nizamabad district in Telangana, India.

Q15. The Miami Open tournament 2018, who among the following won in the Women's singles category?
(a) Barbora Krejcikova 
(b) Jelena Ostapenko
(c) Sloane Stephens
(d) Katerina Siniakova
(e) Maria Sharapova

S15. Ans.(c)
Sol. The Miami Open, sometimes known as the Miami Masters, is an annual tennis tournament for men and women currently held in Florida, the USA. American John Isner won his first ever Masters 1,000 title with a victory over German Alexander Zverev in the Miami Open final. S. Stephens won in the Women's singles category. She has defeated J. Ostapenko.




            



Print Friendly and PDF