General Awareness for SBI PO/Clerk Exam: 14th June 2018

Dear Students,

General Awareness for Bank of India SO Exam: 11th June 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. Prime Minister Narendra Modi has inaugurated 16th International Energy Forum Ministerial Meeting in _________________.
(a) Bengaluru
(b) Kochi
(c) New Delhi
(d) Chennai
(e) Guwahati

S1. Ans.(c)
Sol. Prime Minister Narendra Modi inaugurated 16th International Energy Forum Ministerial Meeting in New Delhi. It is the largest gathering of Ministers from energy consuming, producing and transit countries. Hosted by India and co-hosted by China and Korea, the meeting aims to focus on how global shifts, transition policies and new technologies influence market stability and future investment in the energy sector.

Q2. President Ram Nath Kovind has asked Indian Diaspora in Zambia to become the partner in India’s growth and asked them to take advantage of Overseas Citizen of India, OCI programme. How many MoUs were signed between the two countries?
(a) Three
(b) Four
(c) Five
(d) Six
(e) Seven

S2. Ans.(b)
Sol. President Ram Nath Kovind has asked Indian Diaspora in Zambia to become the partner in India’s growth and asked them to take advantage of Overseas Citizen of India, OCI programme. Four MOUs were signed between the two countries which include, the establishment of Entrepreneurship Development Institute in Zambia, taxation, visa exemption on diplomatic passports and judicial cooperation.

Q3. Indian shooter Om Prakash Mitharval settled for the bronze medal in the men's _______________ at the 21st Commonwealth Games at Gold Coast, Australia.
(a) 10m Pistol Event
(b) None of the Given options is true
(c) Double Trap Event
(d) 25m Rapid Fire Pistol
(e) 50m Pistol Event

S3. Ans.(e)
Sol. Indian shooter Om Prakash Mitharval settled for the bronze medal in the men's 50m pistol event at the 21st Commonwealth Games at Gold Coast, Australia. In the same event, Jitu Rai finished a disappointing 8th.

Q4. India and World Expo 2020 ______________ signed participants contract for India’s pavilion in the prestigious World Expo 2020 held once in 5 years.
(a) Riyadh
(b) Myanmar
(c) Saudi Arab
(d) Hong Kong
(e) Dubai

S4. Ans.(e)
Sol. India and World Expo 2020 Dubai signed participants contract for India’s pavilion in the prestigious World Expo 2020 held once in 5 years.

Q5. What is the full form of NOFHC in Banking and Financial terms?
(a) Non-Operative Financial Holding Common
(b) Non-Operative Financial Holding Co-operative
(c) Non-Operative Financial Holding Corporation
(d) Non-Operative Financial Holding Company
(e) National Operator Financial Holding Company

S5. Ans.(d)
Sol. NOFHC stands for Non-Operative Financial Holding Company.

Q6. What is the meaning of "C" in SEAC?
(a) Corporation
(b) Commission
(c) Committee
(d) Co-ordinator
(e) Common

S6. Ans.(c)
Sol. SEAC stands for Standing External Advisory Committee.

Q7. LTV ratio is a financial term used by lenders to express the ratio of a loan to the value of an asset purchased. What is the meaning of "V" in LTV?
(a) Voucher
(b) Value
(c) Vendor
(d) Vehicles
(e) Vacuum

S7. Ans.(b)
Sol. The loan-to-value (LTV) ratio is a financial term used by lenders to express the ratio of a loan to the value of an asset purchased.

Q8. Name the Board member of Wipro Ltd. who has been recently appointed as the Chairman of the National Association of Software and Services Companies (NASSCOM) for 2018-19.
(a) Saurabh Taneja
(b) Rishabh Nigam
(c) Rishad Premji
(d) Pramod Sharma
(e) Neeraj Singh

S8. Ans.(c)
Sol. Rishad Premji, Board member of Wipro Ltd. has been appointed as the Chairman of the National Association of Software and Services Companies (NASSCOM) for 2018-19. Premji has been a member of NASSCOM’s Executive Council and was the Vice Chairman for 2017. He succeeds Raman Roy, Chairman and Managing Director, who served as Chairman of NASSCOM for the year 2017-18.

Q9. Ban Ki-moon, the Former UN Secretary-General has been elected chairman of 'Boao Forum for Asia' (BFA). He has replaced _____________.
(a) Junichiro Koizumi
(b) Yukio Hatoyama
(c) Naoto Kan
(d) Yoshihiko Noda
(e) Yasuo Fukuda

S9. Ans.(e)
Sol. Former UN Secretary-General Ban Ki-moon has been elected chairman of 'Boao Forum for Asia' (BFA). He has replaced former Japanese Prime Minister Yasuo Fukuda. Founded in 2001, the BFA is a non-governmental and non-profit international organisation committed to promoting regional economic integration and bringing Asian countries closer to their development goals.

Q10. Name the person who has been appointed the new Director General of the Indian Council of Medical Research (ICMR) and Secretary of the Department of Health Research.
(a) Soumya Swaminathan
(b) Balram Bhargava
(c) Neeraj Bhagwat
(d) Manoj Sharma
(e) Mehul Solanki

S10. Ans.(b)
Sol. Balram Bhargava has been appointed the new Director General of the Indian Council of Medical Research (ICMR) and Secretary of the Department of Health Research.

Q11. Jammu and Kashmir Bank has launched a special financing scheme named 'Add-on Working Capital GST' to help the state industry cope with the delay in reimbursement of GST under special tax relief. The Chairman and CEO J&K Bank is _______________.
(a) Jahan Nusrat Khan
(b) Omar Khalik
(c) Sarfaraz Khan
(d) Parvez Ahmed
(e) Ahemad Akmal

S11. Ans.(d)
Sol. Jammu and Kashmir Bank has launched a special financing scheme named 'Add-on Working Capital GST' to help the state industry cope with the delay in reimbursement of GST under special tax relief. The Chairman and CEO J&K Bank is Parvez Ahmed.

Q12. Bhakra Nangal Dam is in which of the following state? 
(a) Himachal Pradesh
(b) Uttar Pradesh
(c) Kerela
(d) Odisha
(e) Punjab

S12. Ans.(a)
Sol. Bhakra Dam is a concrete gravity dam the Satluj River in Bilaspur, Himachal Pradesh in northern India.

Q13. Name of the parliament of Spain-
(a) Riksdag Generales
(b) Congress Generales
(c) Eduskusta Generales
(d) Seimas Generales
(e) Cortes Generales

S13. Ans.(e)
Sol. The Cortes Generales is the legislature of Spain. It is a bicameral parliament, composed of the Congress of Deputies and the Senate. The Cortes has power to enact any law and to amend the constitution.

Q14. Human Rights Day is celebrated annually across the world on ________________ every year.
(a) 10 December
(b) 24 February
(c) 15 May
(d) 21 July
(e) 19 January

S14. Ans(a)
Sol. The date was chosen to honour the United Nations General Assembly's adoption and proclamation, on 10 December 1948, of the Universal Declaration of Human Rights (UDHR), the first global enunciation of human rights and one of the first major achievements of the new United Nations.

Q15. In which of the following state, the tenth edition of a biennial exhibition of weapons and military hardware - DefExpo India- 2018 was held?
(a) Maharashtra
(b) Tamil Nadu
(c) Karnataka
(d) Telangana
(e) Madhya Pradesh

S15. Ans.(b)
Sol. The tenth edition of a biennial exhibition of weapons and military hardware - DefExpo India- 2018 was held at Kancheepuram in Tamil Nadu. The four-day long defense expo was formally inaugurated by Prime Minister Narendra Modi.






Print Friendly and PDF

No comments