General Awareness for SBI PO/Clerk Exam: 11th June 2018

Dear Students,

General Awareness for Bank of India SO Exam: 11th June 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. India and Equatorial Guinea sign four agreements in the field of agriculture, mining, health, tele-communictations and IT after delegation-level talks between Indian President Ram Nath Kovind and Equatorial Guinea President Teodoro Obiang Nguema Mbasogo. What is the capital city of Equatorial Guinea?
(a) Suvan
(b) Sakao
(c) Malabo
(d) Nairobi
(e) Rabat

S1. Ans.(c)
Sol. India and Equatorial Guinea sign four agreements in the field of agriculture, mining, health, telecommunictations and IT after delegation-level talks between Indian President Ram Nath Kovind and Equatorial Guinea President Teodoro Obiang Nguema Mbasogo at Malabo, Equatorial Guinea. The Capital of Equatorial Guinea is Malabo and its currency is Central African CFA franc.

Q2. India’s foreign exchange reserves have recently hit a life-time high, according to the Reserve Bank of India data. What was the maximum value reached (Approx Value)?
(a) 534 billion US dollar
(b) 424 billion US dollar
(c) 234 billion US dollar
(d) 321 billion US dollar
(e) 567 billion US dollar

S2. Ans.(b)
Sol. India’s foreign exchange reserves hit a life-time high of 424.361 billion US dollar after rising by 1.828 billion dollar in the week to March 30, according to the Reserve Bank of India data.

Q3. Road Transport and Highways Minister Nitin Gadkari is currently (first week of April 2018) on a four-day official visit to _____________.
(a) Hong Kong
(b) Japan
(c) Nigeria
(d) South Korea
(e) Switzerland

S3. Ans.(d)
Sol. Road Transport and Highways Minister Nitin Gadkari is on a four-day official visit to South Korea. During the visit, Mr Gadkari will focus on taking forward the bilateral cooperation between India and South Korea in areas, such as shipping, ports, inland waterways, and river interlinking. 

Q4. Tripura Chief Minister Biplab Kumar Deb launched the state component of which of the following scheme in Agartala?
(a) Pradhan Mantri Adarsh Gram Yojana
(b) Pradhan Mantri Bhartiya Jan Aushadhi Kendra 
(c) Pradhan Mantri Ujjwala Yojana
(d) Pradhan Mantri Awas Yojana
(e) Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojna

S4. Ans.(e)
Sol. Tripura Chief Minister Biplab Kumar Deb launched the state component of Pradhanmantri Kaushal Vikas Yojna (PMKVY) in Agartala. He assured that the target to give training to more than 1 lakh 16,000 youths by 2020.

Q5. _______________ is entrusted with the responsibility of regulation of commercial banks under the regulatory provisions contained in the Banking Regulation Act, 1949 and RBI Act, 1934 besides enunciation of banking policies.
(a) NBFC
(b) SEBI
(c) BCSBI
(d) DBOD
(e) IBBI

S5. Ans.(d)
Sol. The Department of Banking Operations & Development is entrusted with the responsibility of regulation of commercial banks under the regulatory provisions contained in the Banking Regulation Act, 1949 and RBI Act, 1934 besides enunciation of banking policies. 

Q6. The FSB was established in ____________ as the successor to the Financial Stability Forum (FSF).
(a) April 2009
(b) April 2011
(c) April 2007
(d) April 2013
(e) April 2005

S6. Ans.(a)
Sol. The FSB was established in April 2009 as the successor to the Financial Stability Forum (FSF).

Q7. The FSB was established as the successor to the Financial Stability Forum (FSF). What is the meaning of "B" in FSB?
(a) Basel
(b) Bureau
(c) Banking
(d) Base
(e) Board

S7. Ans.(e)
Sol. The Financial Stability Board (FSB) was established in April 2009 as the successor to the Financial Stability Forum (FSF).

Q8. Punam Yadav has recently won the 5th gold for India. She belongs to which sports?
(a) Weightlifting
(b) Shooting
(c) Archery
(d) Boxing
(e) Table Tennis

S8. Ans.(a)
Sol. India’s weightlifter Punam Yadav won gold in the Women’s 69kg weightlifting category. Yadav lifted a combined total of 222kg (100 snatch and 122 clean and jerk) and defeated England’s Sarah Davies her closest competitor to take her second medal at the Commonwealth Games.

Q9. In which of the following state/UT, Union Minister Dharmendra Pradhan has recently launched Pradhan Mantri Ujjwala Yojana (PMUY) scheme and distributed new LPG connections and cylinders to beneficiaries?
(a) Assam
(b) Chandigarh
(c) Haryana
(d) Delhi
(e) Karnataka

S9. Ans.(d)
Sol. Union Minister Dharmendra Pradhan launched Pradhan Mantri Ujjwala Yojana (PMUY) scheme in Delhi and distributed new LPG connections and cylinders to beneficiaries.

Q10. In which of the following National park, the two-day long Assam Spring Festival has begun?
(a) Kaziranga National Park
(b) Nameri National Park
(c) Manas National Park
(d) Orang National Park
(e) Dibrugarh National Park

S10. Ans.(c)
Sol. The two-day Assam Spring Festival began at the Manas National Park where visitors will get to experience the state's local food, music, handloom and handicrafts. 

Q11. The United Arab Emirates (UAE) and Malaysia concluded joint military exercise named ____________ aimed at sharing expertise and enhancing joint military actions in Dubai, UAE.
(a) U-Mal Exercise
(b) Desert Tiger 5
(c) Operation Sand Mark
(d) Desert Panther 4
(e) Black Mamba 3

S11. Ans.(b)
Sol. The United Arab Emirates (UAE) and Malaysia concluded joint military exercise “Desert Tiger 5” aimed at sharing expertise and enhancing joint military actions in Dubai, UAE.

Q12. Lavani is the folk dance of which of the following state?
(a) Maharashtra
(b) Assam
(c) West Bengal
(d) Rajasthan
(e) Gujarat

S12. Ans.(a)
Sol. A combination of traditional song and folk dance performed to the beats of Dholki in the state of Maharashtra. Lavani folk dance is also popular in other states of Madhya Pradesh, Karnataka and Tamil Nadu.

Q13. Maithon Dam is in which of the following state? 
(a) Jharkhand
(b) Andhra Pradesh
(c) Uttar Pradesh
(d) Maharashtra
(e) Odisha

S13. Ans.(a)
Sol. The Maithon Dam is located at Maithon, 48 km from Dhanbad, in the state of Jharkhand. This dam was specially designed for flood control and generates 60,000 kW of electric power. There is an underground power station, the first of its kind in the whole of South East Asia. The dam is constructed on the Barakar River.

Q14. Chandgi Ram Sports Complex is in which of the following city? 
(a) Madhya Pradesh
(b) Bihar
(c) Rajasthan
(d) Uttar Pradesh
(e) West Bengal

S14. Ans.(d)
Sol. The Chandgi Ram Sports Complex is an international-level sports complex having a hockey pitch, badminton hall and a swimming pool in Saifai, Etawah District of Uttar Pradesh. It is named after Haryanvi wrestler Chandgi Ram.

Q15. The Reserve Bank of India switched back to the gross domestic product (GDP)-based measure to offer its growth estimates. It has previously used ________________.
(a) Inflation Methodology
(b) GDP Methodology
(c) Recession Methodology
(d) Gross Value Added Methodology
(e) None of the given options is true

S15. Ans.(d)
Sol. The Reserve Bank of India switched back to the gross domestic product (GDP)-based measure to offer its growth estimates from the gross value added (GVA) methodology, citing global best practices. The government had started analysing growth estimates using GVA methodology from January 2015 and had also changed the base year to 2018 from January.







Print Friendly and PDF

No comments