General Awareness for Bank of India SO Exam: 4th June 2018

Dear Students,

General Awareness for Bank of India SO Exam: 4th June 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. Name the American diplomat who was appointed to become the first woman to head UN political affairs, one of the most high-profile positions at the world body.
(a) Jeffrey Feltman
(b) Rosemary DiCarlo
(c) Henry Kissinger
(d) Reta Jo Lewis
(e) Sabrina De Sousa

S1. Ans.(b)
Sol. Long-serving American diplomat Rosemary DiCarlo was appointed to become the first woman to head UN political affairs, one of the most high-profile positions at the world body. DiCarlo will replace Jeffrey Feltman, another American who held the post of under-secretary-general for political affairs since 2012.

Q2. Name the Lyricist and director who has been selected for the J.C. Daniel Award, the Kerala government’s highest honour for lifetime contribution to Malayalam cinema.
(a) Sreekumaran Thampi
(b) O. N. V. Kurup
(c) Rafeeq ahmed
(d) Dr. Madhu Vasudev
(e) Ponnkunnam Damodaran

S2. Ans.(a)
Sol. Lyricist and director Sreekumaran Thampi has been selected for the J.C. Daniel Award, the Kerala government’s highest honour for lifetime contribution to Malayalam cinema. The award comprises of Rs5 lakh and a citation.

Q3. Name the former managing director of Intel South Asia who has been appointed as the new president of Nasscom.
(a) R.Chandrashekhar
(b) Raman Roy
(c) Jeevan Prabhudeva
(d) Debjani Ghosh
(e) Akriti Bannerjee

S3. Ans.(d)
Sol. Debjani Ghosh, former managing director of Intel South Asia, is the new president of Nasscom. She has replaced R.Chandrashekhar upon completion of his term.

Q4. SIDBI (Small Industries Development Bank of India) has recently celebrated its foundation day. SIDBI Chairman has launched the virtual assistant named ____________ on banks revamped universal loan portal.
(a) Sukriti
(b) Ajeevika
(c) Samridhhi
(d) Samarthya
(e) Sahayata

S4. Ans.(c)
Sol. SIDBI (Small Industries Development Bank of India) has recently celebrated its foundation day (2nd April 1990). Chairman Managing Director of SIDBI Mohammad Mustafa launched a series of initiatives from its Lucknow bank headquarters. Chairman SIDBI also launched 'Samridhhi- the virtual assistant' on banks revamped universal loan portal www.udyamimitra.in. During the day, a ‘Bankability Kit’ (brought in partnership with Bank of Baroda and IDBI Bank) was also launched.

Q5. The NCLAT was constituted under Section 410 of the Companies Act, 2013. What is the meaning of "A" in NCALT?
(a) Agreement
(b) Association
(c) Appellate
(d) Agency
(e) Authority

S5. Ans.(c)
Sol. National Company Law Appellate Tribunal (NCLAT) was constituted under Section 410 of the Companies Act, 2013 for hearing appeals against the orders of National Company Law Tribunal(s) (NCLT), with effect from 1st June, 2016.

Q6. Who is the chairperson of NCLAT?
(a) Balvinder Singh
(b) Sudhansu Jyoti Mukhopadhaya
(c) Bansi Lal Bhat
(d) AIS Cheema
(e) M S Sundara Rajan

S6. Ans.(b)
Sol. Sudhansu Jyoti Mukhopadhaya is present chairperson of NCLAT.

Q7. Serious Fraud Investigation Office (SFIO) has been established and it has started functioning since-
(a) 1st October, 2003
(b) 1st October, 2004
(c) 1st October, 2007
(d) 1st October, 2012
(e) 1st October, 2015

S7. Ans.(a)
Sol. The Government in the backdrop of major failure of non-banking financial institutions, phenomenon of vanishing companies, plantation companies and the recent stock market scam had decided to set up Serious Fraud Investigation Office (SFIO), a multi-disciplinary organization to investigate corporate frauds. The Organization has been established and it has started functioning since 1st October, 2003.

Q8. Which of the following airport has been awarded the cleanest airport in the country, during the 23rd annual day celebrations of the Airports Authority of India?
(a) Cochin International Airport
(b) Rajiv Gandhi International Airport
(c) Sardar Vallabhbhai Patel International Airport
(d) Lal Bahadur Shastri International Airport
(e) Mangalore International Airport

S8. Ans.(e)
Sol. The Mangalore International Airport has been adjudged the cleanest airport in the country. Airport director VV Rao received the award during the 23rd annual day celebrations of the Airports Authority of India (AAI) in New Delhi.

Q9. SIDBI was founded on ____________.
(a) 2nd April 1988
(b) 2nd April 1990
(c) 2nd April 1992
(d) 2nd April 1994
(e) 2nd April 1996

S9. Ans.(b)
Sol. SIDBI was founded on 2nd April 1990.

Q10. Recently operationalized Jana Small Finance Bank headquarters in _____________.
(a) Jaipur
(b) Lucknow
(c) Kolkata
(d) Bengaluru
(e) Chennai

S10. Ans.(d)
Sol. Ajay Kanwal is the Managing Director and Chief Executive Officer of Jana Small Finance Bank. Jana Small Finance Bank headquarters in Bengaluru, Karnataka.

Q11. Defence Minister Nirmala Sitharaman is in which of the following country to attend the 7th Moscow Conference on International Security?
(a) Netherlands
(b) South Africa
(c) Indonesia
(d) Russia
(e) France

S11. Ans.(d)
Sol. Defence Minister Nirmala Sitharaman is in Russia to attend the 7th Moscow Conference on International Security. This is her first visit to Russia in her capacity as the Defence Minister.

Q12. Kadana dam is in which of the following state? 
(a) Madhya Pradesh
(b) Gujarat
(c) Bihar
(d) Karnataka
(e) Andhra Pradesh

S12. Ans.(b)
Sol. Kadana Dam is an earthen and masonry dam on the Mahi River in Mahisagar district of Gujarat, India. The dam was constructed between 1979 and 1989. The dam supports a pumped-storage hydroelectric power-station.

Q13. Kaiga Nuclear Power Plant is in which of the following Indian state? 
(a) Odisha
(b) Rajasthan
(c) Tamil Nadu
(d) Gujarat
(e) Karnataka

S13. Ans.(e)
Sol. Kaiga Generating Station is a nuclear power generating station situated at Kaiga, near the river Kali, in Uttar Kannada district of Karnataka, India. The plant has been in operation since March 2000 and is operated by the Nuclear Power Corporation of India.

Q14. Rouff is the folk dance of which of the following state?
(a) Uttar Pradesh
(b) Jammu and Kashmir
(c) West Bengal
(d) Assam
(e) Gujarat

S14. Ans.(b)
Sol. Rouff is also a folk dance of Kashmir. It is danced solely by women on festive occasions. Rouff displays simple footwork. This good looking ballet shape elegances at all the celebratory events and particularly at Ramzan and Id days. Moreover it is executed by the collection of girls that faces each other when dancing.

Q15. Name the state government that has introduced a new scheme called ‘Rupashree’ in order to provide marriage assistance to girls coming from economically weaker families with a budgetary allocation of Rs 1500 crore.
(a) Telangana
(b) West Bengal
(c) Karnataka
(d) Odisha
(e) Bihar

S15. Ans.(b)
Sol. The state government of West Bengal introduced a new scheme called ‘Rupashree’ in order to provide marriage assistance to girls coming from economically weaker families with a budgetary allocation of Rs 1500 crore.




            



Print Friendly and PDF

No comments