SBI Clerk 20 Minutes Marathon | Reasoning Ability Sectional Test: 21st June 2018

Dear Aspirants,

SBI Clerk 20 Minutes Marathon | Reasoning Ability Sectional Test: 21st June 2018


Bankersadda brings to you the SBI Clerk 20 Minutes Marathon of Reasoning Ability...its time to Chase your Success. This is a timer-based quiz of 20 minutes to help you practice for SBI Clerk Preliminary exam. You'll also get the full-length sectional test of English. so keep practicing on Bankersadda. You can also take up this challenge on Adda247 App. So, start practicing for the real examination right away. This will not only ensure your success in the exam but will also help you bag maximum marks in the Reasoning Ability Section with a planned strategy.

Following is the Reasoning Ability Full-Length quiz to help you practice with the best of latest pattern questions.

SBI Clerk 20 Minutes Marathon | Reasoning Ability Sectional Test Part -1 (Video Solutions)


SBI Clerk 20 Minutes Marathon | Reasoning Ability Sectional Test Part -2 (Video Solutions)




Directions (1-5): Study the following information and answer the given questions: 
Nine persons P, Q, R, S, T, U, V, W, and X live on separate floors of a 9-floor building. Ground floor is numbered 1, first floor is numbered 2 and so on until the topmost floor is numbered 9. Each one of them like different birds viz. Parrot, Owl, Penguin, Crane, Patoo, Cuckoo, Heron, Sparrow, and Stork but not necessarily in the same order. Only five persons live above the floor on which P lives. Only one person lives between P and the one who likes Cuckoo. U lives immediately below the one who likes Owl. The one who likes Owl lives on an even numbered floor. Only three persons live between the one who likes Cuckoo and the one who likes Penguin. T lives immediately above R. T does not like Penguin. Only two persons live between Q and the one who likes Patoo. The one who likes Patoo live below the floor on which Q lives. W likes Sparrow and lives on floor no. 8. The one who likes Parrot does not live immediately above or immediately below Q. S does not live immediately above or immediately below P. X likes Stork and he lives immediately above W. V does not like Crane.

 Q1. Who among following lives on ground floor (Floor number one)?
P
V
T
R
U
Solution:
(1-5)

Q2. Who among the following lives on floor no. 3?
P
U
R
V
T

Q3. Who lives on the floor immediately above V?
P
Q
S
V
U

Q4. S likes which of the following bird?
Crane
Cuckoo
Penguin
Patoo
None of these

Q5. How many person/persons live between the floors on which S and the one who likes Cuckoo?
None
Two
One
More than three
Three

Directions (6-10): In each of the question below are given four statements followed by four Conclusions I, II, III and IV. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows the given statements disregarding commonly known facts. 

Q6. Statements: 
 Some Kick are Mick.
 All Mick are Pick.
 Some Pick are Snick.
 All Cartoon are Snick.
 Conclusions: 
 I. Some Kick are not Snick.
 II. At least some Cartoon are Pick.
 III. Some Pick are Kick.
 IV. All Snick being Cartoon is a possibility.
None follows
Only II follows
II and III follow
III and IV follow
None of these
Solution:

Q7. Statements: 
 All box are bag.
 All bag are school.
 Some school are college.
 All college are institute.
 Conclusions: 
 I. All institute are bag.
 II. At least some school are institute.
 III. All bag are not box.
 IV. All box being school is a possibility.
Only II follows
II and IV follow
III and IV follow
I and III follow
None of these
Solution:

Q8. Statements: 
 Some penalty are goal.
 Some goal are ping.
 All ping are popular.
 No popular are mistake.
 Conclusions: 
 I. All popular are penalty.
 II. Some ping are definitely mistake.
 III. At least some penalty are ping.
 IV. No mistake is a ping.
None follows
Only I follows
Either II or IV follows
Only IV follows
None of these
Solution:

Q9. Statements: 
 Some book are pen.
 All pen are tablet.
 All tablet are pencil.
 All pencil are laptop.
 Conclusions: 
I. At least some pen are laptop.
II. All pencil are book.
III. All laptop are not tablet.
IV. All pen being pencil is a possibility.
Only IV follows
Either II or III follows
Only III follows
Only I follows
None of these
Solution:

Q10. Statements: 
 All queen are troops.
 All enemy are troops.
 All wazir are troops.
 Some wazir are enemy.
 Conclusions: 
 I. Some wazir are queen.
 II. Only troops is enemy.
 III. All troops are not wazir.
 IV. Some enemy being queen is a possibility.
None follows
Only I follows
Only II follows
II and IV follow
None of these
Solution:

Directions (11-15): Study the information and answer the given questions: 
There are seven boxes viz. A, B, C, D, E, G and H. All the box are of different colour viz. Red, Yellow, Black, Pink, White, Violet and Orange but not necessarily in the same order. All the box are arranged from top to bottom.
There are three boxes between the box C and box G , which is of black colour. There is only one box between the G and E, which is of red colour. There are two box between the box C and H. There is only one box between the H and the box which is of yellow colour. The box which is of yellow colour is not placed immediately below or immediately above the box C. There are more than three box between the yellow colour box and A. White colour box is immediately below the pink colour box. The colour of box C is not white. More than two box between the A and the violet colour box. Box D is of orange colour.

Q11. Which of the following box is at the bottom?
A
B
C
D
E
Solution:
(11-15)

Q12. What is the colour of box H?
violet
black
yellow
red
orange

Q13. Which of the following is pink colour box?
D
E
H
C
A

Q14. How many box are there between B and the box which is of pink colour?
Four
Three
Two
One
No one.

Q15. If B is related to black colour box and D is related to pink colour box in certain way, then H is related to ?
orange colour box
violet colour box
yellow colour box
red colour box
None of these

Q16. If ‘A + B’ means that A is the mother of B, A ÷ B means that A is the brother of B, A × B means that A is the son of B, A – B means that A is the sister of B, which of the following means that C is the sister of D?
C – P ÷ D
P + D ÷ C
D × P – C
D – C × P
None of these
Solution:

Q17. If ‘P + Q’ means ‘P is the father of Q’, ‘P × Q’ means P is the brother of Q’; ‘P – Q’ means ‘P is the mother of Q’, then which of the following is definitely true about C – A + B?
B is the son of A
A is the son of C
B is the father of A
C is the mother of B
None of these
Solution:

Directions (18-19): Study the following information and answer the questions given below:
Each of the five friends A, B, C, D and E travel different distances to their workplaces. A travels more than B but less than E. D travels more than only C. The one, who travels the most, travels 30 km. B travels 15 km to his workplace.

Q18. Who amongst the following possibly travels 5 km to the workplace?
A
C
D
E
Either C or D
Solution:
(18-19)
E(30)>A>B(15)>D>C

Q19. Who amongst the following possibly travels 20 km to his workplace?
A
C
D
E
Either C or D

Q20. Going 50km to the South from her house, Poonam turns left and goes another 20km. Then, turning to the North, she goes 30km and then starts walking to her house. In which direction is she walking now?
North-west
North
South-west
East
None of these
Solution:

Directions (21-25): Study the following information and answer the questions given below:
There are seven persons, namely A, B, C, D, E, F and G. All of them go to market in a week starting from Monday to Sunday (of the same week) but not necessarily in the same order. Only one person goes to market on each day.
Three persons go to market between F and A. F goes to market one of the days before on which A goes to market. Only one person goes to market between A and G. Two persons go to market between G and B. Only one person goes to market between B and E. D does not go to market immediately before or immediately after the days on which G goes to market. D goes to market immediately before the days on which C goes to market.

 Q21. Who among the following goes to market on Sunday?
B
C
D
G
F
Solution:
(21-25)

Q22. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which of the following does not belong to that group?
F-Wednesday
A-Sunday
D-Thursday
C-Friday
B-Tuesday

Q23. Which of the following is true about C?
C goes to market on Wednesday.
C goes to market immediately before the days on which E goes to market.
Only two people go to market between C and G.
C goes to market immediately after the days on which A goes to market.
None of these

Q24. D goes to market on which of the following days?
Friday
Sunday
Monday
Wednesday
Tuesday

Q25. How many person go/es to market before the days on which F goes to market?
No one.
Two
Three
Four
One

Directions (26-30): In the following questions, the symbols $, @, %, & and # are used with the following meanings as illustrated below:  
‘A $ B' means A is neither greater nor smaller than B
‘A @ B' means A is neither greater than nor equal to B
`A % B' means A is neither smaller than nor equal to B
‘A & B' means A is not smaller than B
‘A # B' means A is not greater than B
 In each of the following questions, assuming the given statements to be true, find out which of the two conclusions I and II given below them is/are definitely true. Give answer

 Q26. Statements: 
 W & P, P % G, G @ I, I # N
 Conclusions: 
 I. N % W
 II. N # W
if only conclusion I is true.
if only conclusion II is true.
if either conclusion I or II is true.
if neither conclusion I nor II is true.
if both conclusions I and II are true.
Solution:
Conclusions:
I. N%W( Not True)
II. N # W (Not true)

Q27. Statements: 
 U @ D, D $ E, E % Y, Y& W
 Conclusions: 
 I. U @ Y
 II. W %D
if only conclusion I is true.
if only conclusion II is true.
if either conclusion I or II is true.
if neither conclusion I nor II is true.
if both conclusions I and II are true.
Solution:
Conclusions:
I. U @ Y( Not true)
II. W %D ( Not true)

Q28. Statements:
 Z % N, N # K, K $ M, M @ R
 Conclusions: 
 I. M $ N
 II. M % N
if only conclusion I is true.
if only conclusion II is true.
if either conclusion I or II is true.
if neither conclusion I nor II is true.
if both conclusions I and II are true.
Solution:
Conclusions: I. M $ N ( Not true) II. M% N (Not true)

Q29. Statements: 
 V & D, D %T, K $ T, K # F
 Conclusions: 
 I. V % F
 II. V % K
if only conclusion I is true.
if only conclusion II is true.
if either conclusion I or II is true.
if neither conclusion I nor II is true.
if both conclusions I and II are true.
Solution:
I. V% F( Not true)
II. V% K ( true)

Q30. Statements: 
 S $ Q, Q @ B, B &K, K # W
 Conclusions: 
 I. W%K
 II. S @ B
if only conclusion I is true.
if only conclusion II is true.
if either conclusion I or II is true.
if neither conclusion I nor II is true.
if both conclusions I and II are true.
Solution:
Conclusions:
I. W%K ( Not true)
II. S @ B (True)

Directions (31-35): Read the following information carefully to answer the questions given below. 
Eight persons M, N, O, P, Q, R, S and T are sitting around a circular table . Some of them are facing towards the centre of the table and some of them are facing outside the centre of the table.
N sits third to right of T. Only one person sits between N and Q. Three persons sit between Q and M. R sits second to right of M. P sits second to right of S. P does not sit adjacent to N. Immediate neighbours of M faces opposite direction ( Opposite direction means if one neighbour faces towards the center then other neighbour will face opposite to center of table and vice-versa). Q sits immediate right of P. Immediate neighbours of T faces opposite direction ( Opposite direction means if one neighbour faces towards the center then other neighbour will face opposite to center of table and vice-versa). S sits immediate right of N. S faces T. Immediate neighbours of P faces same direction ( Same direction means if one neighbour faces towards the center then other neighbour will face towards the center of table and vice-versa).

Q31. Who sits immediate left of R?
O
M
N
S
P
Solution:
(31-35)

Q32. Who among the following sits third to the left of S?
O
M
N
Q
P

Q33. Who among the following faces R?
O
M
N
Q
P

Q34. How many persons are sitting between Q and O , when counted from right of O?
Three
Four
Two
One
None of these

Q35. What is the position of R with respect to S?
Second to left
Third to left
Second to right
Third to right
None of these

               

            

You may also like to read: