SBI Clerk 20 Minutes Marathon | Reasoning Ability Sectional Test: 22nd June 2018

Dear Aspirants,



Bankersadda brings to you the SBI Clerk 20 Minutes Marathon of Reasoning Ability...its time to Chase your Success. This is a timer-based quiz of 20 minutes to help you practice for SBI Clerk Preliminary exam. You'll also get the full-length sectional test of English Language and Quantitative Aptitude. so keep practicing on Bankersadda. You can also take up this challenge on Adda247 App. So, start practicing for the real examination right away. This will not only ensure your success in the exam but will also help you bag maximum marks in the Reasoning Ability Section with a planned strategy.

Following is the Reasoning Ability Full-Length quiz to help you practice with the best of latest pattern questions.


Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below: 
 A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circular table facing the centre. H is third to the right of C and second to the left of E. B is not an immediate neighbour of H or C. F is second to the right of D and is an immediate neighbour of C. G is not the neighbour of E.

Q1. Who among the following is second to the right of C?
H
G
F
E
None of these
Solution:
(1-5)

Q2. Who among the following is an immediate neighbour of H and E(both)?
A
B
C
G
None of these

Q3. In which of the following pairs the second person is sitting on the immediate right of the first person?
A, H
C, D
G, H
E, H
F, C

Q4. Who among the following is second to the left of B?
C
H
F
A
None of these

Q5. Who among the following is opposite D?
A
G
H
E
None of these

Directions (6-10): In these questions, the symbols @, #, $, * and © are used with different meanings as follows. 
‘A @ B’ means ‘A is smaller than B.’
‘A # B’ means ‘A is either smaller than or equal to B’.
‘A $ B’ means ‘A is greater than B.’ ‘A * B’ means
‘A is either greater than or equal to B.’
A © B’ means ‘A is neither greater than nor smaller than B.’ In each question, three statements showing relationships have been given, which are followed by two Conclusions I and II. Assuming that the given statements are true, find out which conclusion(s) is/are definitely true. 

Q6. Statements: 
 H # Q, Q @ F, L $ F
Conclusions: 
I. L $ H
II. H # F
If only Conclusion I is true
If only Conclusion II is true
If either Conclusion I or Conclusion II is true
If neither Conclusion I nor Conclusion II is true
If both Conclusion I and II are true
Solution:
(6-10)

H ≤Q<F<L

Q7. Statements: 
 J $ T, T @ V, V # M
Conclusions: 
I. T # M
II. J © M
If only Conclusion I is true
If only Conclusion II is true
If either Conclusion I or Conclusion II is true
If neither Conclusion I nor Conclusion II is true
If both Conclusion I and II are true
Solution:
J>T<V≤M

Q8. Statements: 
 U # D, D @ R, R © T
Conclusions: 
I. U @ R
II. T $ D
If only Conclusion I is true
If only Conclusion II is true
If either Conclusion I or Conclusion II is true
If neither Conclusion I nor Conclusion II is true
If both Conclusion I and II are true
Solution:
U≤D<R=T

Q9. Statements: 
M * L, L $ K, K @ R
Conclusions: 
I. M * R
II. M @ R
If only Conclusion I is true
If only Conclusion II is true
If either Conclusion I or Conclusion II is true
If neither Conclusion I nor Conclusion II is true
If both Conclusion I and II are true
Solution:
M≥L>K<R

Q10. Statements: 
 J @ N, N © W, W $ V
Conclusions: 
I. J © V
II. J @ W
If only Conclusion I is true
If only Conclusion II is true
If either Conclusion I or Conclusion II is true
If neither Conclusion I nor Conclusion II is true
If both Conclusion I and II are true
Solution:
J<N=W>V

Directions (11-15): Study the following information carefully and answer the questions given below: 
P, Q, R, S, T and U are going to six different cities, viz Kolkata, Mumbai, Ranchi, Delhi, Jaipur and Pune, but not necessarily in the same order. All are going by three different modes of transport, viz Car, Train and Aeroplane. At least two persons travel by each mode of transport.
T goes to Jaipur by Car and P goes to Ranchi. Aeroplane is being used by the persons who are going to Mumbai and Pune. The one who is travelling by Train is not going to Delhi. Q is travelling by train and R is travelling by Car. P is travelling by train.

Q11. Who among the following goes to Delhi?
S
R
U
P
None of these
Solution:
(11-15)

Q12. Which of the following pairs travels by aeroplane?
S, R
P, T
U, R
S, U
None of these

Q13. Which of the following combinations is true for Q?
Jaipur–Car
Delhi–Car
Kolkata–Train
Pune–Aeroplane
None of these

Q14. U travels by which of the following modes?
Aeroplane
Car
Train
Can’t be determined
None of these

Q15. Which of the following statements is definitely true?
U goes to Mumbai
R travels by train
S goes to Pune
All are true
None of these

Directions (16-17): Read the following information carefully and answer the questions given below: 
A, B, C, D, E, F, G, H, and I are 9 family members among them only 3 are females. A is married to D. Each female has two sons and one daughter except one female. D is maternal grandmother of I who has no children. B who is daughter of A, is married. I is daughter of G. H and F are brothers and both are child of G.

Q16. Who among the following is a brother-in-law of G?
A
H
F
C
None of these
Solution:
(16-17)

Q17. Who among the following is a grandson of D?
A
H
C
E
None of these

Directions (18-22): Study the following information carefully to answer the given questions.
 Eight persons A, B, C, D, E, F, G and H are made to sit in two rows with 4 members in each row. A, B, E, G are facing south and sit in row X. D, H, C and F are facing North and sit in row Y. Each of the member of both the rows is working in four different companies viz. dabur, amul, parle and ITCs such that no two member of the same row works in the same company. D does not work in parle. B sits on immediate left of G. H does not works in parle and he does not sit at any ends of the row. The person of row Y who works in dabur faces the immediate neighbour of that person of row X who works in Amul. C is not an immediate neighbor of F. The person of row X who works in Amul sits to the immediate right of G. C faces the immediate neighbor of B, who does not work in amul. There is only one person between the persons who works in parle and ITC in both the rows. The person in row X who works in ITC faces the person of row Y who works in Amul. The person of row Y who works in parle faces A. F is not an immediate neighbour of H who sits immediate right of D.

Q18. Which of the following are the two persons are working in Amul?
G, H
A, C
A,E
D,B
None of these
Solution:
(18-22)

Q19. Who among the following sits between D and C?
H
F
B
A
None of these

Q20. Which of the following option denotes a pair of two persons sitting diagonally opposite to each other?
G, B
D, G
C, A
F,A
None of these

Q21. Who among the following sits opposite to G?
The one who works in Parle
The one who works in ITC
The one who works in Dabur
C
None of these

Q22. Who among the following is sitting second to the right of B?
The one who works in Parle
The one who works in ITC
A
The one who works in Dabur
None of these

Directions (23-27): In these questions, relationship between different elements is shown in the statements. These statements are followed by two conclusions: 

Q23. Statements: 
All P are C .
No C is A.
Some A are B.
Conclusions: 
 (I)No P is A.
 (II) Some B are not C.
If only conclusion I follows.
If only conclusion II follows.
If either conclusion I or II follows.
If neither conclusion I nor II follows.
If both conclusion I and II follow.
Solution:

Q24. Statements: 
 Some R is B .
All B are P.
No P is O.
Conclusions: 
 (I) No R is O
 (II) some P is R.
If only conclusion I follows.
If only conclusion II follows.
If either conclusion I or II follows.
If neither conclusion I nor II follows.
If both conclusion I and II follow.
Solution:

Q25. Statements: 
No A is B .
No B is C.
No C is D.
Conclusions: 
 (I)No A is D.
 (II)some B are D.
If only conclusion I follows.
If only conclusion II follows.
If either conclusion I or II follows.
If neither conclusion I nor II follows.
If both conclusion I and II follow.
Solution:

Q26. Statements: 
All P is R.
All R is C .
No R is T.
Conclusions: 
 (I) no P is T.
 (II)some C being R is a possibility.
If only conclusion I follows.
If only conclusion II follows.
If either conclusion I or II follows.
If neither conclusion I nor II follows.
If both conclusion I and II follow.
Solution:

Q27. Statements: 
Some M is T .
Some T is Q.
Some Q is C.
Conclusions: 
(I) Some C is M.
(II)No C is M.
If only conclusion I follows.
If only conclusion II follows.
If either conclusion I or II follows.
If neither conclusion I nor II follows.
If both conclusion I and II follow.
Solution:

Directions (28-32): Study the following information carefully and answer the given questions: In a certain code 
‘here is tunnel she stop’ is written as ‘isa kin ha ti la’,
‘he goes through tunnel’ is written as ‘nit ti pi sit’,
‘she goes here often’ is written as ‘sit la tin isa’ and
‘tunnel is far through here’ is written as ‘ha nit la ti fa’.

 Q28. Which of the following is the code for ‘tunnel’?
nit
ti
la
na
None of these
Solution:
(28-32)

Q29. What does code ‘sit’ stand for?
goes
through
he
Can’t be determined
None of these

Q30. ‘he is often’ can be coded as ?
sa pi la
fa tin ha
pi ha tin
kin tip sit
None of these

Q31. Which of the following is the code for ‘stop’?
la
tip
sit
kin
None of these

Q32. Which of the following is the code for ‘goes here far stop’?
sit la fa kin
la fa pi tin
ha kin sit nit
Can’t be determined
None of these

Directions (33-34): Study the information and answer the given questions: 
There are seven family members namely A, B,C,D,E,F and G. A has 2 children F and E, who is married to D. D is father of G. B is mother of F. C is brother in law of B.

Q33. How is F related to C.?
nephew
daughter
son
niece
can’t be determined
Solution:
(33-34)

Q34. How is A related to D?
wife
husband
mother- in -law
father-in-law
none of these

Q35. There are 5 books i.e. P, Q, R, S and T having different number of pages. Q has more pages than S&T only. R does not have the most numbers of pages . Which book has the 2nd least number of pages?
P
R
S
T
Can’t be determined
Solution:

               

You may also like to read: