Sentence Rearrangement for SBI Clerk Prelims: 5th June 2018

Dear Aspirants,


Today is the Day 45 of the SBI Clerk 60 Days Study Plan. This section can be easy as pie if your basics are clear. Sometimes, even those who can communicate very well in English, fail to perform to the best of their ability in the banking exams. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on Sentence Rearrangement being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions.

Check Detailed Video Solution of this Quiz!!



Directions (1-5): Rearrange the following five sentences (A), (B), (C), (D), (E) (F) and (G) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below.

(A) ”Have you been in pain and anguish the greater part of your life?” he inquired
(B) “Now because of one night headache that you have, you tie the bandage of complaint!”
(C) Once a saint saw a man with a bandage tied round his head.
(D) “No,” the man answered.
(E) “Why have you tied the bandage?” he asked. Because my head aches,” the man replied.
(F) “For thirty years you have enjoyed good health,” he remarked, “and you never tied the bandage of thankfulness.
(G) “How old are you?” he demanded. “Thirty,” he replied.

Q1. Which of the following is the FIRST sentence in the above rearrangement?
(a) B
(b) D
(c) E
(d) C
(e) A

S1. Ans.(d)
Sol. The sequence is CEGADFB

(Once a saint saw a man with a bandage tied round his head. “Why have you tied the bandage?” he asked. Because my head aches,” the man replied. “How old are you?” he demanded. “Thirty,” he replied. ”Have you been in pain and anguish the greater part of your life?” he enquired. “No,” the man answered. “For thirty years you have enjoyed good health,” he remarked, “and you never tied the bandage of thankfulness. “Now because of one night headache that you have, you tie the bandage of complaint!”)

Q2. Which of the following is the SECOND sentence in the above rearrangement?
(a) B
(b) D
(c) E
(d) C
(e) A

S2. Ans.(c)
Sol. The sequence is CEGADFB

Q3. Which of the following is the THIRD sentence in the above rearrangement?
(a) B
(b) G
(c) E
(d) F
(e) A

S3. Ans.(b)
Sol. The sequence is CEGADFB

Q4. Which of the following is the FOURTH sentence in the above rearrangement?
(a) B
(b) D
(c) E
(d) C
(e) A

S4. Ans.(e)
Sol. The sequence is CEGADFB

Q5. Which of the following is the LAST(SEVENTH) sentence in the above rearrangement?
(a) B
(b) D
(c) E
(d) C
(e) A

S5. Ans.(a)
Sol. The sequence is CEGADFB


Directions (6-11): Rearrange the following five sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below.

(A) Additional fixed costs that must be paid ultimately by consumers
(B) While some may argue that surplus capacity is preferable to persistent shortages
(C) The shift from shortages to surpluses points to serious shortcomings
(D) Declining plant load factors (PLFs) of thermal power plants are
(E) In the power procurement practices of discoms
(F) An indicator of surplus generating capacity in some states, which, in turn, leads to

Q6. Which of the following is the FIFTH sentence in the above rearrangement?
(a) F
(b) B
(c) A
(d) C
(e) E

S6. Ans.(d)
Sol. The sequence is DFABCE.

(Declining plant load factors (PLFs) of thermal power plants are an indicator of surplus generating capacity in some states, which, in turn, leads to additional fixed costs that must be paid ultimately by consumers. While some may argue that surplus capacity is preferable to persistent shortages, the shift from shortages to surpluses points to serious shortcomings in the power procurement practices of discoms)


Q7. Which of the following is the FOURTH sentence in the above rearrangement?
(a) B
(b) D
(c) C
(d) A
(e) E

S7. Ans.(a)
Sol. The sequence is DFABCE.

Q8. Which of the following is the THIRD sentence in the above rearrangement?
(a) B
(b) E
(c) C
(d) D
(e) A

S8. Ans.(e)
Sol. The sequence is DFABCE.

Q9. Which of the following is the SECOND sentence in the above rearrangement?
(a) A
(b) F
(c) B
(d) C
(e) D

S9. Ans.(b)
Sol. The sequence is DFABCE.

Q10. Which of the following is the FIRST sentence in the above rearrangement?
(a) B
(b) C
(c) A
(d) F
(e) D

S10. Ans.(e)
Sol. The sequence is DFABCE.

Q11. Which of the following is the SIXTH sentence in the above rearrangement?
(a) A
(b) C
(c) E
(d) B
(e) D

S11. Ans.(c)
Sol. The sequence is DFABCE.



Directions (12-15): Rearrange the following five sentences (A), (B), (C), (D) and (E) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then choose the correct sequence from the given options. 




Q12.  (A) After four decades of population control, the concerns of

(B) The change is unlikely to reverse the rising
(C) Age-dependency among the Chinese, whose working-age population peaked in 2014
(D) An ageing population have caught up with the Chinese. This week, there have been
(E) Reports suggesting that it will likely phase out population controls in 2019
 (a) ADEBC
(b) ABDCE
(c) ADECB
(d) ADBCE
(e) BCDAE



S12. Ans.(a)

Sol. The sequence is ADEBC. 
(After four decades of population control, the concerns of an ageing population have caught up with the Chinese. This week, there have been reports suggesting that it will likely phase out population controls in 2019. The change is unlikely to reverse the rising age-dependency among the Chinese, whose working-age population peaked in 2014)



Q13. (A) We celebrated Mother’s Day a few weeks ago—  a day which makes us reflect on
(B) by making sure that they packed our lunch boxes by getting up at 5am
(C) by dint of the effort our mothers (working or otherwise) put into our upbringing
(D) since they were out at work too. Most of us have reached where we are
(E) everything our mothers have done for us. Whether by staying at home and sacrificing their careers for us or
(a) AECBD
(b) AEBCD
(c) AECDB
(d) AEBDC
(e) CBDEA



S13. Ans.(d)

Sol. The correct sequence is AEBDC.
(We celebrated Mother’s Day a few weeks ago— a day which makes us reflect on everything our mothers have done for us. Whether by staying at home and sacrificing their careers for us or by making sure that they packed our lunch boxes by getting up at 5am since they were out at work too. Most of us have reached where we are by dint of the effort our mothers (working or otherwise) put into our upbringing)




Q14. (A) What will the value then be of the rupees converted to your base currency? That is, you are worried
(B) About intention and exchange rates. What you are not worried about is
(C) If you are a foreign investor investing in rupee-denominated government bonds,
(D) Capability the government can always create new rupees.
(E) You are primarily worried about two things. Will the government pay back in full and
(a) ABCDE
(b) CEADB
(c) CEABD
(d) CAEBD
(e) ABDCE



S14. Ans.(c)

Sol. The correct sequence is CEABD. 
(If you are a foreign investor investing in rupee-denominated government bonds, you are primarily worried about two things. Will the government pay back in full and what will the value then be of the rupees converted to your base currency? That is, you are worried about intention and exchange rates. What you are not worried about is capability—the government can always create new rupees)




Q15. (A) From parliament members. He has dodged repeated invitations to appear before the UK parliament,

(B) US legislators’ ignorance about the internet in general and Facebook in particular. He spent an hour and a half in the European parliament
(C) Specifically, its digital, culture, media and sport committee, even by video link
(D) The Facebook CEO spent 10 hours on Capitol Hill dealing with questions that often showcased
(E) On Tuesday, of which only 25 minutes counted towards answering far more informed questions
(a) DBCAE
(b) DBACE
(c) BDCEA
(d) DBECA
(e) DBEAC



S15. Ans.(e)

Sol. The correct sequence is DBEAC.
(The Facebook CEO spent 10 hours on Capitol Hill dealing with questions that often showcased US legislators’ ignorance about the internet in general and Facebook in particular. He spent an hour and a half in the European parliament on Tuesday, of which only 25 minutes counted towards answering far more informed questions from parliament members. He has dodged repeated invitations to appear before the UK parliament, specifically, its digital, culture, media and sport committee, even by video link)




You May also like to Read:

No comments