Sentence Rearrangement for SBI Clerk Prelims: 6th June 2018

Dear Aspirants,




Today is the Day 46 of the SBI Clerk 60 Days Study Plan. This section can be easy as pie if your basics are clear. Sometimes, even those who can communicate very well in English, fail to perform to the best of their ability in the banking exams. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on Sentence Rearrangement being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions.


Directions (1-5): Rearrange the following statements (A), (B), (C), (D) & (E) in the correct sequence and answer the following questions given below.

(A) The current form or forms of money is pulled from circulation 
(B) And retired, often to be replaced with new notes or coins
(C) It occurs whenever there is a change of national currency 
(D) Demonetization is the act of stripping a 
(E) Currency unit of its status as legal tender 

Q1. Which is the FIRST sentence of the sequence after the rearrangement of the above sentences?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

S1. Ans.(d)
Sol. (Demonetization is the act of stripping a currency unit of its status as legal tender. It occurs whenever there is a change of national currency: The current form or forms of money is pulled from circulation and retired, often to be replaced with new notes or coins)
The correct sequence is DECAB; D

Q2. Which is the FIFTH sentence of the sequence after the rearrangement of the above sentences?
(a) E
(b) C
(c) D
(d) A
(e) B

S2. Ans.(e)
Sol. B

Q3. Which is the THIRD sentence of the sequence after the rearrangement of the above sentences?
(a) A
(b) C
(c) D
(d) E
(e) B

S3. Ans.(b)
Sol. C

Q4. Which is the SECOND sentence of the sequence after the rearrangement of the above sentences?
(a) A
(b) B
(c) D
(d) E
(e) C

S4. Ans.(d)
Sol. E

Q5. Which is the FOURTH sentence of the sequence after the rearrangement of the above sentences?
(a) A
(b) C
(c) E
(d) D
(e) B

S5. Ans.(a)
Sol. A

Directions (6-10): Rearrange the following statements (A), (B), (C), (D) & (E) in the correct sequence and answer the following questions given below.

(A) Strategy proposed by the Chinese government that focuses on connectivity and cooperation between Eurasian countries
(B) The initiative was known in English as the One Belt and One Road Initiative (OBOR) until 2016
(C) And the ocean-going Maritime Silk Road (MSR) 
(D) Primarily the People's Republic of China (PRC), the land-based Silk Road Economic Belt (SREB) 
(E) The Silk Road Economic Belt and the 21st-century Maritime Silk Road or The Belt and Road Initiative (BRI) is a development

Q6. Which is the FIRST sentence of the sequence after the rearrangement of the above sentences?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

S6. Ans.(e)
Sol. (The Silk Road Economic Belt and the 21st-century Maritime Silk Road or The Belt and Road Initiative (BRI) is a development strategy proposed by the Chinese government that focuses on connectivity and cooperation between Eurasian countries, primarily the People's Republic of China (PRC), the land-based Silk Road Economic Belt (SREB) and the ocean-going Maritime Silk Road (MSR). The initiative was known in English as the One Belt and One Road Initiative (OBOR) until 2016)
The correct sequence is EADCB; E

Q7. Which is the SECOND sentence of the sequence after the rearrangement of the above sentences?
(a) A
(b) D
(c) C
(d) B
(e) E

S7. Ans.(a)
Sol. A

Q8. Which is the THIRD sentence of the sequence after the rearrangement of the above sentences?
(a) D
(b) C
(c) E
(d) A
(e) B

S8. Ans.(a)
Sol. D

Q9. Which is the FOURTH sentence of the sequence after the rearrangement of the above sentences?
(a) E
(b) D
(c) C
(d) B
(e) A

S9. Ans.(c)
Sol. C

Q10. Which is the LAST (FIFTH) sentence of the sequence after the rearrangement of the above sentences?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

S10. Ans.(b)
Sol. B


Directions (11-15): Rearrange the following statements (A), (B), (C), (D) & (E) in the correct sequence and answer the following questions given below.

(A) The onset of claustrophobia has been attributed to many factors, including a reduction in the size of the amygdala, classical conditioning
(B) It can be triggered by many situations or stimuli, including elevators crowded to capacity, windowless rooms, hotel rooms with closed doors and sealed windows, small cars and even tight-necked clothing
(C) Claustrophobia is the fear of being enclosed in a small space or room and unable to escape
(D) It is typically classified as an anxiety disorder, which often results in panic attacks
(E) Or a genetic predisposition to fear small spaces.

Q11. Which is the FOURTH sentence of the sequence after the rearrangement of the above sentences?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E
S11. Ans.(a)
Sol. (Claustrophobia is the fear of being enclosed in a small space or room and unable to escape. It can be triggered by many situations or stimuli, including elevators crowded to capacity, windowless rooms, hotel rooms with closed doors and sealed windows, small cars and even tight-necked clothing. It is typically classified as an anxiety disorder, which often results in panic attacks. The onset of claustrophobia has been attributed to many factors, including a reduction in the size of the amygdala, classical conditioning, or a genetic predisposition to fear small spaces)
The correct sequence is CBDAE; A

Q12. Which is the FIRST sentence of the sequence after the rearrangement of the above sentences?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

S12. Ans.(c)
Sol. C

Q13. Which is the SECOND sentence of the sequence after the rearrangement of the above sentences?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

S13. Ans.(b)
Sol. B

Q14. Which is the LAST (FIFTH) sentence of the sequence after the rearrangement of the above sentences?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

S14. Ans.(e)
Sol. E

Q15. Which is the THIRD sentence of the sequence after the rearrangement of the above sentences?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

S15. Ans.(d)
Sol. D


Check Detailed VIDEO SOLUTIONS of this Quiz!!




You May also like to Read: