Test of the Day for SBI PO Prelims Exam 2018: 1st June 2018

Dear Aspirants,

Test of the Day for SBI PO Prelims Exam 2018: 1st June 2018

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like SBI PO Prelims 2018. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed. SBI PO Prelims Exam 2018 is one of the biggest opportunity for you guys to grab on, set you own mark and proceed with full confidence. All the very best for your preparations and All the future exams.


Directions (1-5): Study the set of numbers given below and answer the questions which follow:
 427  581  839  275  589 

Q1. Which of the following numbers will be obtained if the second digit of the greatest number is subtracted from the second digit of the lowest number after adding one to each of the numbers?
1
2
3
4
5
Solution:
7-4=3

Q2. If in each number, the first and the last digits are interchanged, which of the following will be the third highest number?
427
581
839
275
589
Solution:
724 185 938 572 985

Q3. If in each number, the second and the third digits are interchanged, which will be the second highest number?
427
581
839
275
589
Solution:
472 518 893 257 598

Q4. If two is subtracted from the first digit of each of the numbers and then the first and the third digits are interchanged, which of the following will be the lowest?
427
581
839
275
589
Solution:
227  381  639   075  389
722  183  936   570  983

Q5. If in each number, all the three digits are arranged in the ascending order, which of the following will be the third lowest number?
427
581
839
275
589
Solution:
247 158 389 257 589

Directions (6-10): In each of the questions given below a sentence is given which is divided into 5 parts. It is then followed by 5 options which give the sequence of the correct parts. Choose the option which gives the correct sequence of the grammatically correct parts. If all the parts are grammatically correct, choose option (e) as the correct choice. 

Q6. I want to assure all cane farmers that(A)/ the government is sensitive of their problems(B)/ and we are committed to sort(C)/ out their troubles with(D)/ all the commitment and promptness(E).
BCDE
ACDE
ABCD
ABCE
No error
Solution:
Replace 'of' with 'to'

Q7. He said that to clean up(A)/ the air and ease congestion(B)/, the government was(C)/ building expressways(D)/ under Delhi(E).
ABCE
ACDE
BCDE
ABCD
No error
Solution:
Replace 'under' waith 'around'

Q8. For admission to Honours in any language programme(A)/, an advantage of 2% in the 'best four' will be(B)/ given to those applicants who has(C)/ studied that particular elective(D)/ language in the qualifying examination(E).
BCDE
ABCE
ABDE
ACDE
No error
Solution:
Replace 'has' with 'have' as the subject is plural

Q9. In order to ensure transparency and monitoring(A)/ of any untoward incidents, measures(B)/ have taken to webcast all(C)/ proceedings from the sensitive(D)/ polling booths on the election day(E).
ABCE
ABDE
ABCD
BCDE
No error
Solution:
Replace 'have' with 'have been' as the structure of the sentence follows the passive voice

Q10. Much of the discourse(A)/ on prison conditions(B)/ stops short of a(C)/ practical agenda(D)/ for major reforms(E).
ABCD
ABCE
BCDE
ACDE
No error
Solution:
No error

Directions (11-15): The following table shows the total number of employees working in company WIPRO and ratio of men to women over six different years. Study the table and answer the questions that follow. 
 

 Q11. Find the approximate average no. of women employees in the year 2002 and 2006 together.
327600
385550
426500
456500
520500
Solution:


Q12. The women employees working in the company in the years 2003 and 2005 together are what percent of total employees in the year 2003? (up to two decimal place)
81.50%
91.25%
87.20%
105.12%
75.05%
Solution:


Q13. If 20% employees are fired in the year 2007, then find the no. of women employees who got fired in 2007?
85,500
1,05,000
Cannot be determined
92,500
None of these
Solution:
Cannot be determined.

Q14. What is the difference between no. of male employees in years 2003, 2004 and 2007 together and no. of female employees in the same years together?
4,40,900
5,50,000
6,55,000
7,65,000
6,58,00
Solution:
Required difference
= (11 × 50000 + 3 × 190900 + 462500) – (6 × 50000 + 2 × 190900+ 462500)
= 4,40,900

Q15. In which year, the gap between man and woman employees is maximum
2002
2003
2005
2006
2007
Solution:

               




You May Also Like to Read: 

Print Friendly and PDF

No comments