Error Detection for SBI PO/CLERK Mains: 13th July 2018

Dear Aspirants,

 Reading Comprehension for SBI PO/CLERK Mains: 12th July 2018

Error Detection for SBI PO-CLERK Mains

Its high time you should stick to your chairs and go through all the study matter which is very much needed to pass the exam along with the golden opportunity to let you score more. English  is thus counted as one of the among which creates heebie jeebies for most of the aspirants. Thus we are providing you with questions which will head you towards your goal. The provided quiz follows the study plan whose questions are structured according to the Mains level and through the medium of such types of questions covering one of the important topics like Reading Comprehension, Error Detection, Phrase Replacement etc., you can definitely crack any of the level as this is based on the type of questions that have come in the previous SBI PO mains exams and this quiz will also help aspirants preparing for BOB PO 2018.


Direction (1-15): In each of the questions given below a sentence is given which is then divided into five parts out of which one part is given bold and correct . There are errors in three out of four remaining parts and therefore only one of the parts (other than the bold one) is correct. You must choose the grammatically correct part as your answer. 

Q1. However, he deliver the(A)/ construction of a sort of(B)/ half-boat, upturn(C)/ perhaps, a boat(D)/ masquerade as a shelter(E).
(a) A
(b) C
(c) D
(d) E
(e) None of the above

Show Answer
S1. Ans.(c)
Sol. Part (A) Replace ‘deliver’ with ‘delivers
Part (C) Replace ‘upturn’ with ‘upturned
Part (E) Replace ‘masquerade’ with ‘masquerading
Thus, part (D) is correct.

Q2. The move follows the ongoing debate to(A)/ various parts of the world, including India(B)/, on tackle spread of fake information on(C)/ the platform owned by social(D)/ media networked Facebook(E).
(a) A
(b) B
(c) C
(d) E
(e) None of the above

Show Answer
S2. Ans.(b)
Sol. Part (A) Replace ‘to’ with ‘in
Part (C) Replace ‘tackle’ with ‘tackling
Part (E) Replace ‘networked’ with ‘network
Thus, part (B) is correct.

Q3. The amendments also allow SEBI to act(A)/ against entities that furnish false or incompletion(B)/ information in the regulator. Earlier(C)/, it could act only whether the(D)/ entity did not furnish any information(E).
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) None of the above

Show Answer
S3. Ans.(a)
Sol. Part (B) Replace ‘incompletion’ with ‘incomplete
Part (C) Replace ‘in’ with ‘to
Part (D) Replace ‘whether’ with ‘if
Thus, part (A) is correct.

Q4. During fasting, kinetin is(A)/ remove from the lipid droplets, and this(B)/ ensures they do not reaches the(C)/ endoplasmic reticulum, neither are(D)/ they secreted into the blood(E).
(a) B
(b) C
(c) D
(d) E
(e) None of the above

Show Answer
S4. Ans.(d)
Sol. Part (B) Replace ‘remove’ with ‘removed
Part (C) Replace ‘reaches’ with ‘reach
Part (D) Replace ‘neither’ with ‘nor
Thus, part (E) is correct.

Q5. Chitra chose to share her person(A)/ journey of learning, assimilation(B)/ and disseminating the(C)/ choreographic process with(D)/ video clipping to her works(E).
(a) A
(b) B
(c) D
(d) E
(e) None of the above


Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol. Part (A) Replace ‘person’ with ‘personal
Part (B) Replace ‘assimilation’ with ‘assimilating
Part (E) Replace ‘to’ with ‘of
Thus, part (D) is correct.


Q6. It is perhaps fitting than that(A)/ this line of menswear reflects that(B)/ dichotomy: a classic traditional looking(C)/ from one side and a playful, quirky(D)/ and rebel one from the other(E).
(a) A
(b) B
(c) C
(d) E
(e) None of the above

Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol. Part (A) Replace ‘than’ with ‘then
Part (C) Replace ‘looking’ with ‘look
Part (E) Replace ‘rebel’ with ‘rebellious
Thus, part (B) is correct.

Q7. Global trade tensions and rising oil prices is(A)/ expected to weak India’s rupee over the next year(B)/, a Reuters poll has found, dragging the(C)/ currency closer to the record low(D)/ hit last week for the dollar(E).
(a) A
(b) B
(c) C
(d) E
(e) None of the above

Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol. Part (A) Replace ‘is’ with ‘are
Part (B) Replace ‘weak’ with ‘weaken
Part (E) Replace ‘for’ with ‘against
Thus, part (C) is correct.

Q8. Forex dealers said beside increased(A)/ demand for the US currency from importers, persistent outflows by(B)/ foreign funds and the dollar’s strength against some(C)/ other currencies overseas, an escalates trade spat(D)/ between the US and China also weighs on the rupee(E).
(a) A
(b) C
(c) D
(d) E
(e) None of the above

Show Answer
S8. Ans.(b)
Sol. Part (A) Replace ‘beside’ with ‘besides
Part (D) Replace ‘escalates’ with ‘escalating
Part (E) Replace ‘weighs’ with ‘weighed
Thus, part (C) is correct.


Q9. Everybody says that she was untraceable(A)/ but if NADA officials were unable to got her(B)/ for tests when she was in the Registered Testing Pool(C)/, aren’t there many option open to them?(D)/ Did they use this options?(E)
(a) A
(b) B
(c) D
(d) E
(e) None of the above

Show Answer
S9. Ans.(a)
Sol. Part (B) Replace ‘got’ with ‘get
Part (D) Replace ‘option’ with ‘options
Part (E) Replace ‘this’ with ‘these
Thus, part (A) is correct.

Q10. A tram is the slower form of transport(A)/ knew to man. The only thing it can overtake is two fat men(B)/ in a hand-rickshaw. It’s the idol form of transport when reaching(C)/ somewhere on time is not an issue, which is why(D)/ Calcutta is the only city in the country which has them(E).
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) None of the above

Show Answer
S10. Ans.(d)
Sol. Part (A) Replace ‘slower’ with ‘slowest
Part (B) Replace ‘knew’ with ‘known
Part (C) Replace ‘idol’ with ‘ideal
Thus, part (D) is correct.



Q11. The little dog’s tail is a happy blur(A)/, his nose quiver with anticipation, till he stops(B)/ and paws the ground exact once(C)/. He has discovered one growing just under the surface(D)/, and is immediately rewarding for it with a treat(E).
(a) A
(b) B
(c) C
(d) E
(e) None of the above

Show Answer
S11. Ans.(a)
Sol. Part (B) Replace ‘quiver’ with ‘quivering
Part (C) Replace ‘exact’ with ‘exactly
Part (E) Replace ‘rewarding’ with ‘rewarded
Thus, part (A) is correct.

Q12. An official aware of the development said(A)/ that although the data will be capture for all(B)/ transactions irrespective of the size of(C)/ the transactions, the large once(D)/ would be relevance for enforcement purposes(E).
(a) A
(b) B
(c) D
(d) E
(e) None of the above


Show Answer
S12. Ans.(a)
Sol. Part (B) Replace ‘capture’ with ‘captured
Part (D) Replace ‘once’ with ‘ones
Part (E) Replace ‘relevance’ with ‘relevant
Thus, part (A) is correct..

Q13. Einstein’s understanding of gravity, as outline(A)/ in his general theory of relativity(B)/, predicts that all objects fall(C)/ at the same rate, regardless in(D)/ there mass or composition(E).
(a) A
(b) C
(c) D
(d) E
(e) None of the above

Show Answer
S13. Ans.(b)
Sol. Part (A) Replace ‘outline’ with ‘outlined
Part (D) Replace ‘in’ with ‘of
Part (E) Replace ‘there’ with ‘their
Thus, part (C) is correct.

Q14. The documentary’s position is cleared(A)/, but the lens is always sympathetic(B)/. At all times, it pose(C)/ questions and offers(D)/ few judgmentals’(E).
(a) A
(b) B
(c) C
(d) E
(e) None of the above


Show Answer
S14. Ans.(b)
Sol. Part (A) Replace ‘cleared’ with ‘clear
Part (C) Replace ‘pose’ with ‘poses
Part (E) Replace ‘judgmentals’’ with ‘judgments’’
Thus, part (B) is correct.

Q15. She insists that even(A)/ though many people in the two villages demonstrate unquestioning(B)/ believe in the existence of Saraswati, it isn’t(C)/ necessary a case of foolish(D)/ villagers being took for a ride(E).
(a) A
(b) C
(c) D
(d) E
(e) None of the above

Show Answer
S15. Ans.(a)
Sol. Part (C) Replace ‘believe’ with ‘belief
Part (D) Replace ‘necessary’ with ‘necessarily
Part (E) Replace ‘took’ with ‘taken
Thus, part (A) is correct..

                  
                Check out Best Books for RBI Grade B Phase-I and Phase-II Preparation 

You May also like to Read:

No comments