General Awareness Quiz for SBI PO/CLERK Mains Exam: 15th July

Dear Aspirants,



Preparing for SBI Mains and BOB PO Examination!! Don't miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in SBI PO and Clerk Examinations. Not only this, these quizzes will also prove propitious for the upcoming Bank of Baroda Exam.

Q1. Name the lender that is all set to roll out a capacity building project with farmers in Haryana and Rajasthan under its ‘Livelihood and Water Security’ CSR initiative.
(a) ICICI Bank
(b) YES Bank
(c) Axis Bank
(d) HDFC Bank
(e) Dena Bank

Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol. YES Bank is all set to roll out a capacity building project with farmers in Haryana and Rajasthan under its ‘Livelihood and Water Security’ CSR initiative.

Q2. Paytm has set up a new entity called Paytm Money Ltd that will offer investment and wealth management products and will invest close to ____________ upfront in the new entity.
(a) $20 million
(b) $10 million
(c) $30 million
(d) $05 million
(e) $1 million

Show Answer
S2. Ans.(b)
Sol. Paytm has set up a new entity called Paytm Money Ltd that will offer investment and wealth management products and will invest close to $10 million upfront in the new entity. Paytm Money is the fourth product from One97’s stable after Paytm Mall, Paytm Payments Bank and Paytm wallet. It will be available as a separate mobile application to users..

Q3. Indian Army has finalized a mega project under which a range of ammunition for its critical weapons and tanks will be produced indigenously. What is the total amount of this Project?
(a) Rs8,000 crore
(b) Rs10,000 crore
(c) Rs15,000 crore
(d) Rs18,000 crore
(e) Rs20,000 crore

Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol. Indian Army has finalized a mega 15,000 crore rupees project under which a range of ammunition for its critical weapons and tanks will be produced indigenously. 11 private firms would be involved in the ambitious project.

Q4. In the field of banking, what does ADF stand for?
(a) Additional Dearness Allowance
(b) Automated Data Flow
(c) Additional Deposit Allowance
(d) Automated Deposit Allowance
(e) None of the given options is true

Show Answer
S4. Ans.(b)
Sol. The Automated Data Flow (ADF) is a unique initiation by RBI aimed at the purpose of meeting the needs for accurate and consistent flow of data. Automated Data Flow ensures that the data submitted from the banks to Reserve Bank of India is correct and consistent without any kind of manual intervention.

Q5. The Union home ministry has recently launched the e-FRRO scheme to expedite visa services for foreigners visiting India. What does ‘FRRO’ stands for?
(a) Foreigners Regaining Registration Office
(b) Foreigners Reacceptance Registration Office
(c) Foreigners Registry Registration Office
(d) Foreigners Regional Registration Office
(e) None of these

Show Answer
S5. Ans.(d)
Sol. The Union home ministry flagged off the e-FRRO (e-Foreigners Regional Registration Office) scheme to expedite visa services for foreigners visiting India.

Q6. National Sample Survey Organisation (NSSO) is an organization under the-
(a) Ministry of Finance
(b) Ministry of Rural Development
(c) Ministry of Commerce and Industry
(d) Ministry of Electronics and Information Technology
(e) Ministry of Statistics and Programme Implementation

Show Answer
S6. Ans.(e)
Sol. The National Sample Survey Organisation (NSSO), now known as National Sample Survey Office, is an organization under the Ministry of Statistics and Programme Implementation of the Government of India. It is the largest organisation in India conducting regular socio-economic surveys.

Q7. A ___________ is an order issued by the Post Office for the payment of a sum of money to the person whose name the money order is sent through the agency of the Post Office.
(a) coin order
(b) saving order
(c) cheque order
(d) cash order
(e) money order

Show Answer
S7. Ans.(e)
Sol. A money order is an order issued by the Post Office for the payment of a sum of money to the person whose name the money order is sent through the agency of the Post Office.

Q8. Name the country, which has become the second nation to move its embassy in Israel to Jerusalem?
(a) Guatemala
(b) Nicaragua
(c) Honduras
(d) Peru

(e) Mexico

Show Answer
S8. Ans.(a)

Q9. Most of working population of India is engaged in:
(a) Public sector
(b) Primary sector
(c) Secondary sector
(d) Tertiary sector
(e) None of the given options is true

Show Answer
S9. Ans.(b)
Sol. The primary sector of the economy extracts or harvests products from the earth. The primary sector includes the production of raw material and basic foods. Activities associated with the primary sector include agriculture (both subsistence and commercial), mining, forestry, farming, grazing, hunting and gathering, fishing, and quarrying. The packaging and processing of the raw material associated with this sector is also considered to be part of this sector. So, Most of working population of India is engaged in primary sector.

Q10. Union Minister of Commerce and Industry Suresh Prabhu has launched the Intellectual Property (IP) mascot named ____________.
(a) IP Maa
(b) IP Dadi
(c) IP Suraksha
(d) IP Gappi
(e) IP Nani

Show Answer
S10. Ans.(e)
Sol. Union Minister of Commerce and Industry Suresh Prabhu has launched the Intellectual Property (IP) mascot ‘IP Nani’. The mascot was launched during a conference on the National Intellectual Property Rights Policy in New Delhi.

Q11. BSE Ltd became first Indian exchange to be designated as DOSM by United States Securities and Exchange Commission (US-SEC). DOSM stands for ____________.
(a) Designated Offshore Securities Market
(b) Digital Offshore Securities Market
(c) Designed Offshore Securities Market
(d) Dynamic Offshore Securities Market
(e) None of the given options is true

Show Answer
S11. Ans.(a)
Sol. BSE Ltd became first Indian exchange to be designated as Designated Offshore Securities Market (DOSM) by United States Securities and Exchange Commission (US-SEC).

Q12. In which of the following types of banking, there is a direct execution of transaction between a bank and its consumers?
(a) Retail Banking
(b) Universal Banking
(c) Virtual Banking
(d) Unit Banking
(e) None of the given options is true

Show Answer
S12. Ans.(a)
Sol. Retail banking also known as Consumer Banking is the provision of services by a bank to individual consumers, rather than to companies, corporations or other banks. Services offered include savings and transactional accounts, mortgages, personal loans, debit cards, and credit cards.

Q13. The Kinnerasani Wildlife Sanctuary is located in
(a) Andhra Pradesh
(b) Tamil Nadu
(c) Telangana
(d) Kerala
(e) Karnataka

Show Answer
S13. Ans.(c)
Sol. Kinnerasani Wildlife Sanctuary is located inBhadradriKothagudem district, Telangana state of India..

Q14. The Pandoh Dam is located on which river in Himachal Pradesh?
(a) Beas River
(b) Tapi River
(c) Chenab River
(d) Yamuna River
(e) Ganga River

Show Answer
S14. Ans.(a)
Sol. The Pandoh Dam is an embankment dam on the Beas River in Mandi district of Himachal Pradesh, India..

Q15. Which city is served by Sardar Vallabhbhai Patel International Airport? 
(a) Ahmedabad
(b) Surat
(c) Bhopal
(d) Dehradun
(e) Kochi


Show Answer
S15. Ans.(a)
Sol. Sardar Vallabhbhai Patel International Airport (SVPIA) is an international airport serving the cities of Ahmedabad and Gandhinagar in Gujarat, India. The airport is located inHansol, 9 km north of central Ahmedabad. It is named after Sardar Vallabhbhai Patel, the first Deputy Prime Minister of India.


        

No comments