Banking Awareness Questions for SBI PO/Clerk | 25th July 2018

Dear Aspirants,

Banking Awareness Questions for SBI PO/Clerk | 25th July 2018
Banking Awareness for SBI PO/Clerk Exam 2018

With the increased competition in the field of banking examinations, it has now become very important to cover up all the sections efficiently. One subject that can help you bagging graceful marks in the minimum time in these examinations is Banking Awareness. Banking Awareness Quiz not only helps you deal with the General Awareness Section of Banking Exams but also, the Personal Interview round of Banking Recruitment.

Q1. National Institute of Bank Management (NIBM) was established in _________________ by the Reserve Bank of India, in consultation with the Government of India, as an autonomous apex institution for research, training, education and consultancy in bank management. 
(a) 1979
(b) 1949
(c) 1969
(d) 1959
(e) 1989

S1. Ans.(c)
Sol. National Institute of Bank Management (NIBM) was established in 1969 by the Reserve Bank of India, in consultation with the Government of India, as an autonomous apex institution for research, training, education and consultancy in bank management. Its mandate is to play a proactive role of “think-tank” of the banking system.

Q2. The Securities and Exchange Board of India (SEBI) is the regulator for the securities market in India. It was established on-
(a) 12th April 1992
(b) 12th April 1988
(c) 12th April 1990
(d) 12th April 1982
(e) 12th April 1999

S2. Ans.(a)
Sol. SEBI was established on 12th April 1992.

Q3. Bharatiya Reserve Bank Note Mudran Private Limited (BRBNMPL) was established by Reserve Bank of India (RBI) as its wholly owned subsidiary on-
(a) 03rd February 1991
(b) 03rd February 1992
(c) 03rd February 1997
(d) 03rd February 1999
(e) 03rd February 1995

S3. Ans.(e)
Sol. Bharatiya Reserve Bank Note Mudran Private Limited (BRBNMPL) was established by Reserve Bank of India (RBI) as its wholly owned subsidiary on 3rd February 1995 with a view to augmenting the production of bank notes in India to enable the RBI to bridge the gap between the supply and demand for bank notes in the country.

Q4. In which year, CIBIL Limited (formerly Credit Information Bureau (India) Limited) was incorporated based on recommendations made by the RBI Siddiqui Committee?
(a) 2002
(b) 2000
(c) 2001
(d) 2004
(e) 2003

S4. Ans.(b)
Sol. TransUnion CIBIL Limited (formerly Credit Information Bureau (India) Limited) was incorporated based on recommendations made by the RBI Siddiqui Committee.

Q5. The Institute for Development & Research in Banking Technology (IBDRT) is a unique institution exclusively focused on Banking Technology. Established by the Reserve Bank of India in-
(a) 2001
(b) 1999
(c) 1992
(d) 1996
(e) 1989

S5. Ans.(d)
Sol. The Institute for Development & Research in Banking Technology is a unique institution exclusively focused on Banking Technology. Established by the Reserve Bank of India in 1996, the Institution works at the intersection of Banking and Technology.

Q6. Name the person, who is Managing Director & Chief Executive Officer of National Housing Bank?
(a) Arundhati Bhattacharya
(b) SS Mundra
(c) Yaduvendra Mathur
(d) Kshatrapati Shivaji
(e) Sriram Kalyanaraman

S6. Ans.(e)
Sol. Shri Sriram Kalyanaraman is Managing Director & Chief Executive Officer of National Housing Bank.

Q7. Established by the Government of India, we commenced operations in 1982 under the Export-Import Bank of India Act, 1981 as a purveyor of export credit, mirroring global Export Credit Agencies. Who is Managing Director of Export-Import Bank of India (Exim Bank)?
(a) Ramesh Abhishek
(b) Bharti Taneja
(c) Rita Teootia
(d) David Rasquinha
(e) Naina Lal Kidwai

S7. Ans.(d)
Sol. Mr. David Rasquinha has been appointed by the Government of India as Managing Director of Export-Import Bank of India (Exim Bank). Prior to this appointment, he was Deputy Managing Director of Exim Bank.

Q8. FICCI is the voice of India's business and industry. Who is the present President (2017-18) of FICCI?
(a) Pankaj R Patel
(b) Sandip Somany
(c) Rashesh Shah
(d) Harshavardhan Neotia
(e) Jyotsna Suri

S8. Ans.(c)
Sol. Rashesh Shah is the President of FICCI for the year 2017-18.

Q9. The Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) was, thus, established with effect from 20th February 1997 by an Act of Parliament, called the Telecom Regulatory Authority of India Act, 1997, to regulate telecom services, including fixation/revision of tariffs for telecom services which were earlier vested in the Central Government. Who is Chairman of TRAI?
(a) Bharti Taneja
(b) RS Sharma
(c) Anil Kaushal
(d) Rahul Khullar
(e) Jyotsna Suri

S9. Ans.(b)
Sol. The entry of private service providers brought with it the inevitable need for independent regulation. The Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) was, thus, established with effect from 20th February 1997 by an Act of Parliament, called the Telecom Regulatory Authority of India Act, 1997, to regulate telecom services, including fixation/revision of tariffs for telecom services which were earlier vested in the Central Government. RS Sharma is Chairman of TRAI.

Q10. Name the person, who is Chief Executive Officer and Managing Director at Credit Information Bureau (India) Limited (CIBIL).
(a) Satish Pillai
(b) RS Sharma
(c) Anil Kaushal
(d) Rahul Khullar
(e) Jyotsna Suri

S10. Ans.(a)
Sol. Satish Pillai is the present Chief Executive Officer and Managing Director at Credit Information Bureau (India) Ltd.

Q11. FICCI is the voice of India's business and industry. FICCI stands for-
(a) Federation of International Chambers of Commerce and Industry
(b) Foundation of Indian Chambers of Commerce and Industry
(c) Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry
(d) Federation of Indian Common of Commerce and Industry
(e) Federation of Indian Chambers of Commerce and International

S11. Ans.(c)
Sol. The Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI) is an association of business organisations in India.

Q12. BRBNMPL is a wholly owned subsidiary of RBI which prints banknotes (Indian rupees) for the RBI. BRBNMPL stands for-
(a) Bharatiya Reserve Bank Note Mudran Private Limited
(b) Bharatiya Reserve Bank National Mudran Private Limited
(c) Bharatiya Reserve Bank Note Mudran Public Limited
(d) Bharatiya Reserve Bank Note Medium Private Limited
(e) Bharatiya Reserve Bank Note Management Private Limited

S12. Ans.(a)
Sol. Bharatiya Reserve Bank Note Mudran Private Limited (BRBNMPL) is a wholly owned subsidiary of Reserve Bank of India which prints banknotes (Indian rupees) for the Reserve Bank of India (RBI). It was established in 1995 to address the demand of bank notes.

Q13. SIDBI is the principal development financial institution in India headquartered at Lucknow with branches all over India. What is the meaning of "S" in SIDBI?
(a) Short
(b) Scheme
(c) Securities
(d) Small
(e) Stock

S13. Ans.(d)
Sol. Small Industries Development Bank of India (SIDBI) is the principal development financial institution in India headquartered at Lucknow with branches all over India.

Q14. What is the full form of CIBIL?
(a) Customer Information Bureau (India) Limited
(b) Credit Information Bureau (India) Limited
(c) Credit Industrial Bureau (India) Limited
(d) Credit Information Bank (India) Limited
(e) Credit Information Branch (India) Limited

S14. Ans.(b)
Sol. CIBIL stands for Credit Information Bureau (India) Limited.

Q15. TRAI is a statutory body set up by the Government of India. What is the meaning of "A" in TRAI?
(a) Applied
(b) Agency
(c) Assembly
(d) Association
(e) Authority

S15. Ans.(e)
Sol. The Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) is a statutory body set up by the Government of India under section 3 of the Telecom Regulatory Authority of India Act, 1997.




                



Print Friendly and PDF

No comments