Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 25th July 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 25th July 2018

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 25th July

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. On the 1st leg of PM Modi's 3-nation visit, India and Rwanda signed how many agreements following delegation-level talks between Prime Minister Narendra Modi and Rwandan President Paul Kagame in Kigali? 
(a) 8
(b) 7
(c) 6
(d) 5
(e) 4

S1. Ans.(a)
Sol. India and Rwanda signed eight agreements following delegation-level talks between Prime Minister Narendra Modi and Rwandan President Paul Kagame in Kigali. The two countries signed agreements in the fields of Defence, Trade, Agriculture, Leather and allied products and Dairy. Mr Modi became the first Indian Prime Minister to visit Rwanda on the first leg of his three-nation tour to Africa.

Q2. The first meeting of the India-Bangladesh Joint Committee on Border Haats concluded recently in ____________. 
(a) Guwahati
(b) Agartala
(c) Shillong
(d) Dispur
(e) Darjeeling

S2. Ans.(b)
Sol. The first meeting of the India-Bangladesh Joint Committee on Border Haats concluded in Agartala, Tripura. During the two day meeting, both sides noted the positive impact of Border Haats on the livelihoods of the people living in areas adjoining the Haats.

Q3. Which of the following country has recently got its first-ever woman Chief Justice of a high court, Justice Tahira Safdar? 
(a) Afghanistan
(b) Bangladesh
(c) Pakistan
(d) Sri Lanka
(e) The UAE

S3. Ans.(c)
Sol. Pakistan has got its first-ever woman Chief Justice of a high court. Justice Tahira Safdar was named as the Chief Justice of the Balochistan High Court by Chief Justice Mian Saqib Nisar.

Q4. Nearly two dozen Banks and Financial Institutions have signed the inter-creditor agreement (ICA) framework to speed up the resolution of stressed assets which are under the 500-crore rupee bracket. The framework is part of the Project _____________. 
(a) SAKSHAM
(b) SAMARTH
(c) SABAL
(d) SASHAKT
(e) SWAWLAMB

S4. Ans.(d)
Sol. Nearly two dozen Banks and Financial Institutions, including SBI and LIC, have signed the inter-creditor agreement (ICA) framework to speed up the resolution of stressed assets which are under the 500-crore rupee bracket. The framework is part of the Project SASHAKT, the report on bad bank drafted and submitted by the committee headed by Non-executive Chairman of PNB, Sunil Mehta.

Q5. The Lok Sabha passed the bill named ____________________, which has the provision of allowing a court trying an offence related to cheque bouncing, to direct the drawer to pay interim compensation to the complainant. 
(a) Negotiable Instruments (Amendment) Bill, 2014
(b) Negotiable Instruments (Amendment) Bill, 2015
(c) None of the given options is true
(d) Negotiable Instruments (Amendment) Bill, 2016
(e) Negotiable Instruments (Amendment) Bill, 2017

S5. Ans.(e)
Sol. The Lok Sabha passed the Negotiable Instruments (Amendment) Bill, 2017 which has the provision of allowing a court trying an offence related to cheque bouncing, to direct the drawer to pay interim compensation to the complainant.

Q6. In which of the following state, Road Transport and Highways Minister Nitin Gadkari launched development projects worth over 5400 crore rupees? 
(a) Madhya Pradesh
(b) Maharashtra
(c) Tamil Nadu
(d) Kerala
(e) Odisha

S6. Ans.(a)
Sol. Road Transport and Highways Minister Nitin Gadkari launched development projects worth over 5400 crore rupees in Guna district of Madhya Pradesh. He addressed the gathering during Vikas Parv and farmers’ convention in the district.

Q7. Name the city in which, the Men’s team event of the World Junior Squash Championships has begun recently. 
(a) Bengaluru
(b) Chennai
(c) Kochi
(d) New Delhi
(e) Guwahati

S7. Ans.(b)
Sol. The Men’s team event of the World Junior Squash Championships has begun in Chennai, Tamil Nadu. A total of 24 countries, divided into eight groups, are taking part. India, placed in Group-E alongside Switzerland and Saudi Arabia, is seeded fifth.

Q8. The Union Government has reduced the minimum annual deposit requirement for accounts under Sukanya Samriddhi Yojana from Rs 1000 to _______________. 
(a) Rs 750
(b) Rs 500
(c) Rs 250
(d) Rs 150
(e) Rs 100

S8. Ans.(c)
Sol. The Union Government has reduced the minimum annual deposit requirement for accounts under Sukanya Samriddhi Yojana from Rs 1000 to Rs 250. The minimum initial deposit to open the account has also been reduced to Rs 250.

Q9. The Tokyo 2020 Organising Committee officially launched its Olympic mascots '___________' at a ceremony attended by Tokyo Governor Yuriko Koike and Committee’s President Yoshiro Mori. 
(a) Someity
(b) Kastner
(c) Totoro
(d) Miraitowa
(e) Kureyon

S9. Ans.(d)
Sol. The Tokyo 2020 Organising Committee officially launched its Olympic mascots 'Miraitowa' and Paralympic mascot 'Someity' at a ceremony attended by Tokyo Governor Yuriko Koike and Committee’s President Yoshiro Mori.

Q10. The Tokyo 2020 Organising Committee officially launched its Paralympic mascot '______________'. 
(a) Anpanman
(b) Miraitowa
(c) Rilakkuma
(d) None of the given options is true
(e) Someity

S10. Ans.(e)
Sol. The Tokyo 2020 Organising Committee officially launched its Olympic mascots 'Miraitowa' and Paralympic mascot 'Someity' at a ceremony attended by Tokyo Governor Yuriko Koike and Committee’s President Yoshiro Mori.

Q11. Considering the increasing incidents of mob lynching, the Union Government constituted a High-Level Committee chaired by the _______________________ to deliberate in the matter and make recommendations. 
(a) Union Home Secretary Rajiv Gauba
(b) Former Chief Economic Adviser, Arvind Subramanian
(c) National Security Advisor, Ajit Doval
(d) NITI Aayog CEO, Amitabh Kant
(e) None of the given options is true

S11. Ans.(a)
Sol. Considering the increasing incidents of mob lynching, the Union Government constituted a High-Level Committee chaired by the Union Home Secretary Rajiv Gauba to deliberate in the matter and make recommendations.

Q12. The Sukanya Samriddhi scheme was launched by Prime Minister Narendra Modi in ____________, as a part of the Union Government’s Beti Bachao, Beti Padhao campaign. 
(a) 2018
(b) 2015
(c) 2016
(d) 2014
(e) 2013

S12. Ans.(b)
Sol. The Sukanya Samriddhi scheme was launched by Prime Minister Narendra Modi on January 22, 2015, as a part of the Union Government’s Beti Bachao, Beti Padhao campaign.

Q13. A Statement of Intent (SoI) was recently signed between ____________ to collaborate in Aspirational Districts Programme.
(a) CSIR and Lupin Foundation
(b) NITI Aayog and CSIR
(c) NITI Aayog and Lupin Foundation
(d) NCERT and Lupin Foundation
(e) None of the given options is true

S13. Ans.(c)
Sol. A Statement of Intent (SoI) was signed between NITI Aayog and Lupin Foundation to collaborate in Aspirational Districts Programme. The SoI was signed by Yaduvendra Mathur, Additional Secretary, NITI Aayog and Sita Ram Gupta, Executive Director, Lupin Foundation. As per the terms of the SoI, Lupin Foundation, with the NITI Aayog, will work in three states - Madhya Pradesh, Maharashtra and Rajasthan to facilitate the creation of an ideal template to develop economic strength, technological viability and moral leadership across three districts in these states.

Q14. Who among the following won the German Grand Prix 2018, recently? 
(a) Valtteri Bottas
(b) Kimi Raikkonen
(c) Nico Rosberg
(d) Lewis Hamilton
(e) Nico Hulkenberg

S14. Ans.(d)
Sol. Lewis Hamilton won the German Grand Prix 2018 held at Hockenheimring track in Germany. Mercedes’ Lewis Hamilton secured the first position.

Q15. Sports Minister Rajyavardhan Singh Rathore announced that the rate of pension for sportspersons who have won medals in international competitions and have retired from active sports has been doubled from April 1. According to the revised rates, Olympic and Para Olympic medallists will get a sum of ____________. 
(a) Rs 30,000 per month each
(b) Rs 35,000 per month each
(c) Rs 25,000 per month each
(d) Rs 15,000 per month each
(e) Rs 20,000 per month each

S15. Ans.(e)
Sol. Sports Minister Rajyavardhan Singh Rathore announced that the rate of pension for sportspersons who have won medals in international competitions and have retired from active sports has been doubled from April 1. At present, the government gives lifelong pension to 588 players under the scheme of ‘Pension to Meritorious Sportspersons.'According to the revised rates, Olympic and Para Olympic medallists will get a sum of Rs 20,000 per month each, while gold medallists at World Cups and World Championships in Olympic and Asian Games disciplines will receive Rs 16,000 per month.

Check out Best Books for RBI Grade B Phase-I and Phase-II Preparation 





You may also like to Read:

Print Friendly and PDF