Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 19th July 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 19th July 2018

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 19th July

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Nelson Mandela International Day 2018 is observed internationally on ____________. 
(a) 15 July
(b) 10 July
(c) 18 July
(d) 12 July
(e) 08 July

S1. Ans.(c)
Sol. Nelson Mandela International Day 2018 is observed internationally on 18th July. This year marks 100 years since the birth of Nelson Mandela (18 July 1918).  The Nelson Mandela Foundation is dedicating this year's Mandela Day to 'Action Against Poverty', honoring Nelson Mandela's leadership and devotion to fighting poverty and promoting social justice for all.

Q2. Javelin thrower Neeraj Chopra has clinched a gold medal at the Sotteville Athletics Meet in ____________. 
(a) Japan
(b) France
(c) Russia
(d) Indonesia
(e) Singapore

S2. Ans.(b)
Sol. Javelin thrower Neeraj Chopra has clinched a gold medal at the Sotteville Athletics Meet in France. The Indian youngster secured the top spot in the podium with an 85.17m throw.

Q3. Name the Wrestling Federation of India's (WFI) president who is set to be named the Chef de Mission of the Asian Games-bound Indian contingent. 
(a) BS Kushwaha
(b) RK Sacheti
(c) DK Singh
(d) Brij Bhushan Saran Singh
(e) Colonel RK Swain

S3. Ans.(d)
Sol. Wrestling Federation of India (WFI) president Brij Bhushan Saran Singh is set to be named the Chef de Mission of the Asian Games-bound Indian contingent.

Q4. Name the digital payment company that has acquired Zopper Retail – a hyperlocal Point of Sale (POS) platform for small and medium businesses. 
(a) Paytm
(b) PhonePe
(c) Paypal
(d) Oxigen
(e) Freecharge

S4. Ans.(b)
Sol. Flipkart’s digital payment subsidiary PhonePe has acquired Zopper Retail – a hyperlocal Point of Sale (POS) platform for small and medium businesses.

Q5. Microsoft has partnered with ________ for a strategic partnership that will take on rival Amazon in both technology and retail. 
(a) Jabong
(b) Snapdeal
(c) Flipkart
(d) Big Basket
(e) Walmart

S5. Ans.(e)
Sol. Microsoft and Walmart are teaming up for a strategic partnership that will take on rival Amazon in both technology and retail. Walmart announced at Microsoft’s Inspire partner conference, that it’s partnering with Microsoft to use the company’s cloud services.

Q6. As part of Indo-US Bilateral Defence Cooperation, the 7th Defence Technology and Trade Initiative (DTTI) meeting was held between India and the US delegation in _____________. 
(a) New Delhi
(b) Bengaluru
(c) Indore
(d) Jaipur
(e) Alwar

S6. Ans.(a)
Sol. As part of Indo-US Bilateral Defence Cooperation, the 7th Defence Technology and Trade Initiative (DTTI) meeting was held between India and the US delegation in New Delhi. The meeting was co-chaired by, Secretary (Defence Production), Dr Ajay Kumar and Under Secretary of Defence for Acquisition and Sustainment, DoD, US Government Ms Ellen M Lord.

Q7. UN Environment Programme (UNEP) has entered into a partnership with which of the following company to monitor the impacts of human activity on global ecosystems by using sophisticated online tools?
(a) Microsoft
(b) Amazon
(c) Google
(d) Walmart
(e) Infosys

S7. Ans.(c)
Sol.  UN Environment Programme (UNEP) has entered into a partnership with search engine giant Google to monitor the impacts of human activity on global ecosystems by using sophisticated online tools. The partnership was launched during a High-Level Political Forum on Sustainable Development at United Nations (UN) headquarters in New York.

Q8. With which of the following country, European Union (EU) has signed Economic Partnership Agreement (EPA) which is biggest ever trade deal negotiated by the EU? 
(a) India
(b) Switzerland
(c) China
(d) Japan
(e) Mauritius

S8. Ans.(d)
Sol. European Union (EU) and Japan have signed Economic Partnership Agreement (EPA). It was signed at EU-Japan summit in Tokyo by EU Presidents Jean-Claude Juncker and Donald Tusk and Japanese Prime Minister Shinzo Abe.

Q9. The Union Cabinet has recently approved MoU between India and _____________ on cooperation in the field of pharmaceutical products, pharmaceutical substances, biological product and cosmetics regulatory functions. 
(a) Oman
(b) Switzerland
(c) Indonesia
(d) Japan
(e) Bahrain

S9. Ans.(c)
Sol. The Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi has recently approved MoU between India and Indonesia on cooperation in the field of pharmaceutical products, pharmaceutical substances, biological product and cosmetics regulatory functions.

Q10. UN Environment Programme (UNEP) was founded as a result of United Nations Conference on Human Environment in June 1972. It is headquartered in ______________.  
(a) Paris
(b) Geneva
(c) Nairobi
(d) Switzerland
(e) Poland

S10. Ans.(c)
Sol. UNEP was founded as a result of United Nations Conference on Human Environment in June 1972. It is headquartered in Nairobi, Kenya.

Check out Best Books for RBI Grade B Phase-I and Phase-II Preparation 





You may also like to Read:

Print Friendly and PDF

No comments