Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 31st July 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 31st July 2018

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 31st July

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. The National Green Tribunal (NGT) formed a monitoring committee on the cleaning of the Yamuna River. Who is the present chairperson of NGT? 
(a) N K Singh
(b) Shailaja Chandra
(c) B S Sajwan
(d) A K Goel
(e) Vikram Saraswat

S1. Ans.(d)
Sol. The National Green Tribunal formed a monitoring committee on the cleaning of the Yamuna River. The tribunal headed by National Green Tribunal (NGT) Chairperson A K Goel directed the committee to develop an action plan on the same and submit it by September 2018 and submit a detailed report on the issue by December 31, 2018.

Q2. Name the Ace Indian shuttler who has recently lifted the Russian Open Badminton trophy at Vladivostok. 
(a) Srikanth Kidam
(b) Ajay Jayaram
(c) B. Sai Praneeth
(d) Sourabh Verma
(e) H. S. Prannoy

S2. Ans.(d)
Sol. Ace Indian shuttler Sourabh Verma lifted the Russian Open Badminton trophy at Vladivostok. In the title clash, he defeated Japan’s Koki Watanabe and won his first title of the season. Sourabh had won the Chinese Taipei Masters in 2016, and finished runners-up at Bitburger Open the same year.

Q3. The Government has decided to set up a High-Level Empowered Committee headed by Cabinet Secretary to address issues of Stressed Thermal Power Projects. Who is the present Cabinet Secretary of India? 
(a) MK Surana
(b) Pradeep Kumar Sinha
(c) Mahipal Gill
(d) Nirmal Ratna Pathak
(e) Ajit Doval

S3. Ans.(b)
Sol. With a view to resolve the stress and revive such assets, the Government has decided to set up a High-Level Empowered Committee headed by Cabinet Secretary, Pradeep Kumar Sinha with representatives from the Ministry of Railways, Ministry of Finance, Ministry of Power, Ministry of Coal and the lenders having major exposure to the power sector.

Q4. Name the Indian teenager who has become the first Asian to swim the choppy water from Jersey (an Island in the UK) to France in cold weather. 
(a) Anil Kampal
(b) Sumit Sungh
(c) Prabhat Koli
(d) Bhavesh Nagar
(e) Atul Singhania

S4. Ans.(c)
Sol. A city college student, Prabhat Koli (19), who crossed the English Channel when he was 16, has become the first Asian to swim the choppy water from Jersey (an Island in the UK) to France in cold weather.

Q5. The two-day Unified Commanders’ Conference (UCC) for the year 2018 started in ____________ for discussions at the Apex Level on all ‘Joint Issues’ amongst the three Services & Ministry of Defence. 
(a) New Delhi
(b) Mumbai
(c) Kanpur
(d) Lucknow
(e) Pune

S5. Ans.(a)
Sol. The two-day Unified Commanders’ Conference (UCC) for the year 2018 started at New Delhi. The Annual Conference provides a platform for discussions at the Apex Level on all ‘Joint Issues’ amongst the three Services & Ministry of Defence and enables stock-taking of the previous year and planning the way ahead for the next year.

Q6. Union Minister for Agriculture and Farmers Welfare Radha Mohan Singh launched the Meghalaya Milk Mission in Shillong. The amount sanctioned for the project is of _____________ through National Cooperative Development Corporation (NCDC). 
(a) Rs 100 crores
(b) Rs 215 crores
(c) Rs 340 crores
(d) Rs 400 crores
(e) Rs 525 crores

S6. Ans.(b)
Sol. Union Minister for Agriculture and Farmers Welfare Radha Mohan Singh launched the Meghalaya Milk Mission in Shillong. The mission will facilitate in achieving the Centre’s goal of doubling farmer’s income by 2022 through the promotion of milk business in the state. The amount sanctioned for the project is of Rs 215 crores through National Cooperative Development Corporation (NCDC).

Q7. Name the Indian wrestler who has won his second consecutive international gold at the Yasar Dogu International in Istanbul, Turkey. 
(a) Sandeep Tomar
(b) Sushil Kumar
(c) Bajrang Punia
(d) Akhil Singh
(e) Ajay Thakur

S7. Ans.(c)
Sol. In Wrestling, Bajrang Punia has won his second consecutive international gold while Sandeep Tomar had to be content with a silver medal at the Yasar Dogu International in Istanbul, Turkey. Indian wrestlers returned with 10 medals, including seven by women, from the ranking event. Vicky won a bronze in the 57 kilogram.

Q8. The Indian Railways launched a mission named _____________ on Ethics in Public Governance, in a first-of-its-kind event, at a day-long function held at National Rail Museum, New Delhi.
(a) Mission Kartavyanishtha
(b) Mission Ahinsawad
(c) Mission Sanskar
(d) Mission Satyanishtha
(e) Mission Pratishtha

S8. Ans.(d)
Sol. The Indian Railways launched ‘Mission Satyanishtha’ and a programme on Ethics in Public Governance, in a first-of-its-kind event, at a day-long function held at National Rail Museum, New Delhi. The Union Minister of Railways, Piyush Goyal administered the oath to the officers and supervisors at the programme.

Q9. Name the state owned PSU that was awarded the INFRA Icon Award in the ‘Global Energy’ category at the mid-day INFRA Icons Awards 2018, in Mumbai. 
(a) SAIL
(b) ONGC
(c) HPCL
(d) IOCL
(e) BEL

S9. Ans.(b)
Sol. Oil and Natural Gas Corporation (ONGC) was awarded the INFRA Icon Award in the ‘Global Energy’ category at the mid-day INFRA Icons Awards 2018, in Mumbai. The award was given away by Additional Metropolitan Commissioner, Mumbai Metropolitan Region Development Authority (MMRDA), Pravin Darare. ONGC has received this award as a recognition of its valuable contribution in upgrading India as a whole.

Q10. Mohun Bagan ‘Ratna’, the highest honour of Mohun Bagan club was awarded to former India international ____________ at its foundation day programme. 
(a) Sudip Chatterjee
(b) Shilton Paul
(c) Pradip Chowdhury
(d) Rahim Ali
(e) Sourav Das

S10. Ans.(c)
Sol. Mohun Bagan ‘Ratna’, the highest honour of Mohun Bagan club was awarded to former India international Pradip Chowdhury at its foundation day programme. Pradip Chowdhury is a former Mohun Bagan captain. He is the 18th recipient of Mohun Bagan ‘Ratna’ award. This award was first given to Sailen Manna in 2001.

Q11. Invest India and the UAE Minister for Artificial Intelligence (AI) signed an MoU for India - UAE Artificial Intelligence Bridge in New Delhi. The MoU was signed between _________________. 
(a) Piyush Goyal and Saif bin Zayed Al Nahyan
(b) Ravi Shankar Prasad and Mansour bin Zayed Al Nahyan
(c) Dharmendra Pradhan and Saif bin Zayed Al Nahyan
(d) Suresh Prabhu and H.E. Ahmad Sultan Al Falahi
(e) None of the given options is true

S11. Ans.(d)
Sol. Invest India and the UAE Minister for Artificial Intelligence (AI) signed an MoU for India - UAE Artificial Intelligence Bridge in New Delhi. This partnership will generate an estimated USD 20 billion in economic benefits during the next decade for both countries. The MoU was signed in the presence of Minister of Commerce & Industry and Civil Aviation, Suresh Prabhu and H.E. Ahmad Sultan Al Falahi, Minister Plenipotentiary – Commercial Attache, UAE Embassy at the India leg of GovHack series of World Government Summit.

Q12. Name the state that has released the final draft of the National Register of Citizens (NRC), seven months after it released the first draft on 1 January 2018. 
(a) Meghalaya
(b) Assam
(c) Tripura
(d) Nagaland
(e) Arunachal Pradesh

S12. Ans.(b)

Sol. Assam released the final draft of the National Register of Citizens (NRC), seven months after it released the first draft on 1 January 2018, which included 1.9 crore names out of a total applicant pool of 3.29 crore. The recently released list, however, left our 40.07 lakh people wherein 2.89 crore people were found eligible out of 3.29 crore applicants.

Q13. What is the theme for World Day against Trafficking in Persons 2018? 
(a) Responding to the trafficking of children and young people
(b) Let's act now to protect and assist trafficking victims
(c) None of the given theme is true
(d) World Stands together with human trafficking victim
(e) Act against Human Trafficking

S13. Ans.(a)

Sol. World Day against Trafficking in Persons is organized across the world by the United Nations on 30 July to Combat Trafficking in Persons, urging Governments worldwide to take coordinated and consistent measures to defeat this scourge. The theme for World Day against Trafficking in Persons is ‘Responding to the trafficking of children and young people’.

Q14. World Day against Trafficking in Persons is organized across the world by the United Nations on ______________ to Combat Trafficking in Persons. 
(a) 25 July
(b) 27 July
(c) 30 July
(d) 29 July
(e) 13 July

S14. Ans.(c)
Sol. World Day against Trafficking in Persons is organized across the world by the United Nations on 30 July to Combat Trafficking in Persons, urging Governments worldwide to take coordinated and consistent measures to defeat this scourge. The theme for World Day against Trafficking in Persons is ‘Responding to the trafficking of children and young people’.

Q15. Who is the Present Chairman & Managing Director of Oil and Natural Gas Corporation? 
(a) MK Surana
(b) Shashi Shanker
(c) R S Chaudhary
(d) Prabhat Vishwakarma
(e) TN Sharma

S15. Ans.(b)
Sol. Shashi Shanker is the Present Chairman & Managing Director of Oil and Natural Gas Corporation (ONGC).

Check out Best Books for RBI Grade B Phase-I and Phase-II Preparation 





You may also like to Read:

Print Friendly and PDF

No comments