Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 22nd July 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 21st July 2018

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 22nd July

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. In which of the following country, the 4th BIMSTEC Summit will be held? 
(a) Myanmar
(b) Nepal
(c) Bangladesh
(d) India
(e) Indonesia

S1. Ans.(b)
Sol. The 4th BIMSTEC Summit will be held in Kathmandu, Nepal. The announcement in this regard was made by Nepal’s Minister for Foreign Affairs Pradeep Kumar Gyawali. The main focus of the summit will be to increase connectivity between the BIMSTEC nations including roads, airways and transmission lines.

Q2. Shubhankar Sharma has recently become the youngest Indian to make the cut in any Major. He is related to which sports? 
(a) Badminton
(b) Hockey
(c) Table Tennis
(d) Golf
(e) Chess

S2. Ans.(d)
Sol. Shubhankar Sharma became the youngest Indian golfer to make the cut in any Major after he capped a wonderful back nine to achieve the feat at the 147th Open Championships at Carnoustie, Scotland.

Q3. Name the football goalkeeper who has become the World's most expensive goalkeeper while transferring clubs from Italy's Roma to England's Liverpool. 
(a) Gianluigi Buffon
(b) Manuel Neuer
(c) Alisson Becker
(d) David de Gea
(e) Hugo Lloris

S3. Ans.(c)
Sol. Alisson Becker of Brazil has become the World's most expensive goalkeeper while transferring clubs from Italy's Roma to England's Liverpool for a world record £56 million. The 25-year-old Brazilian has beaten Ederson Moraes (£34.7 million, Benfica to Manchester City).

Q4. In which of the following city, the 8th BRICS Health Ministers’ Meeting was held, recently? 
(a) Pretoria
(b) Durban
(c) Geneva
(d) New Delhi
(e) Moscow

S4. Ans.(b)
Sol. The 8th BRICS Health Ministers’ Meeting was held at Durban, South Africa.  Indian deligation was led by Mr J P Nadda, Union Minister of Health and Family Welfare. He stated that India is committed to eliminating TB by 2025.

Q5. Name the former and first Finance Minister of Chhattisgarh who passed away recently in Raipur. 
(a) Jagdish Singh Murmu
(b) Ajit Jogi
(c) Devendra Dass
(d) Ramchandra Singhdeo
(e) Mehlata Devi

S5. Ans.(d)
Sol. Ramchandra Singhdeo, former and first Finance Minister of Chhattisgarh, passed away in Raipur. He was the Finance Minister in the cabinet of the then Chief Minister Ajit Jogi.

Q6. The Indian Government has recently announced the launch of a new technology that would help check on vehicle thefts. What is the name of this technology? 
(a) MultiRada Technology
(b) MicroPut Technology
(c) MicroDot Technology
(d) MultiPoint Technology
(e) None of the given option is true

S6. Ans.(c)
Sol. The Indian Government has announced the launch of a new MicroDot Technology that would help check on vehicle thefts. Under this, thousands of small dots laser etched will be sprayed with a vehicle identification number on all over the vehicle’s body including its engine.

Q7. The chief Minister of which of the following state government has recently launched ‘e-Pragati core platform’ which is aimed at connecting the citizen to 34 departments, 336 autonomous organisations and 745-plus services? 
(a) Jammu & Kashmir
(b) Maharashtra
(c) Haryana
(d) Andhra Pradesh
(e) Kerala

S7. Ans.(d)
Sol. Chief Minister of Andhra Pradesh N. Chandrababu Naidu launched ‘e-Pragati core platform’ at Undavalli. e-Pragati, a forward-looking digital initiative, is aimed at connecting the citizen to 34 departments, 336 autonomous organisations and 745-plus services. Through this project, the State government intends to realise the vision of ‘Sunrise AP 2022’.

Q8. Facebook has confirmed it is working on a new satellite project, named __________, that will provide broadband internet connections to rural and underserved areas. 
(a) FBSS- I
(b) Nanchuck
(c) Athena
(d) Atomi
(e) Hercules

S8. Ans.(c)
Sol. Facebook has confirmed it is working on a new satellite project, named Athena, that will provide broadband internet connections to rural and underserved areas. The company aims to launch satellite in early 2019.

Q9. The 28th meeting of the GST Council was held recently in New Delhi. It was chaired by ___________. 
(a) Finance Minister Arun Jaitley
(b) PM Narendra Modi
(c) NITI Aayog Vice Chairman Rajiv Kumar
(d) Finance Minister Piyush Goyal
(e) None of the given option is true

S9. Ans.(d)
Sol. The 28th meeting of the GST Council chaired by interim finance minister Piyush Goyal is currently underway. The Council is deliberating upon a number of key issues on its agenda which includes rate revision on a number of items, amendments to the GST law, simplification of return, and the setting up of a National Appellate Tribunal in Delhi.

Q10. BIMSTEC stands for Bay of Bengal Initiatives for Multi-Sectoral, Technical and Economic Cooperation. The group was formed in ____________. 
(a) 1991
(b) 1997
(c) 1976
(d) 1984
(e) 1989

S10. Ans.(b)
Sol. BIMSTEC stands for Bay of Bengal Initiatives for Multi-Sectoral, Technical and Economic Cooperation. The group was formed in 1997 and it brings together Bangladesh, Bhutan India, Nepal, Sri Lanka, Myanmar and Thailand.

Check out Best Books for RBI Grade B Phase-I and Phase-II Preparation 





You may also like to Read:

Print Friendly and PDF