Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 21st July 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 21st July 2018

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 21st July

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.
Q1. US State Department has announced that the inaugural ‘two-plus-two dialogue’ between India and the United States will be held in __________ in September 2018. 
(a) Mumbai
(b) New Delhi
(c) Bengaluru
(d) Kolkata
(e) Chennai

S1. Ans.(b)
Sol. US State Department has announced that the inaugural ‘two-plus-two dialogue’ between India and the United States will be held in New Delhi in September 2018. Recently, the US had postponed the dialogue due to ‘unavoidable reasons’.

Q2. Veteran personality Gopal Das Neeraj passed away recently in New Delhi after a prolonged illness. His was famous _____________. 
(a) Kathak Dancer
(b) Classical Singer
(c) Politician
(d) Hindi poet
(e) Actor

S2. Ans.(d)
Sol. Hindi poet Gopal Das Neeraj passed away in New Delhi after a prolonged illness. He was 94. His famous poetic works include Asawari, Lahar Pukare and Paran Geet. He was conferred with Padma Shri in 1991 and Padma Bhushan in 2007.

Q3. Name the PSU that has recently approved exiting its helicopter service provider Pawan Hans by selling its entire 49% stake. 
(a) HPCL
(b) BHEL
(c) ONGC
(d) IOCL
(e) BEL

S3. Ans.(c)
Sol. Oil and Natural Gas Corporation (ONGC) has approved exiting its helicopter service provider Pawan Hans by selling its entire 49% stake. The move will cut debt and consolidate resources in this core oil and gas business.

Q4. The Online Pension Management System of which of the following state has launched an app called “Abhar aapki sewa ka”? 
(a) Jharkhand
(b) Chhattisgarh
(c) Bihar
(d) Haryana
(e) Uttar Pradesh

S4. Ans.(b)
Sol. The Chhattisgarh  Online Pension Management System (OPMS) has launched an app called “Abhar aapki sewa ka”. Through this application, 80,000 pensioners of the state will now get all the information related to pension and payment online.

Q5. Name the state with which India has signed two agreements on Cultural Exchange Programme and on cooperation between Bureau of Indian Standards and country's Standards Authority. 
(a) Rwanda
(b) France
(c) Indonesia
(d) Oman
(e) Ghana

S5. Ans.(e)
Sol. India and Ghana signed two agreements in an effort to enhance the bilateral cooperation between the two countries. Ministry of External Affairs (MEA) spokesperson Raveesh Kumar announced that two MOUs on Cultural Exchange Programme and on cooperation between Bureau of Indian Standards and Ghana Standards Authority were signed.

Q6. Name the non-banking finance company that has recently received NABARD 2018 award for its service to self-help group (SHG) linkage in Tamil Nadu for the fiscal year 2017-18. 
(a) Shriram Transport Finance Co. Ltd
(b) Bajaj Finance Limited
(c) Repco Micro Finance Ltd
(d) L&T Finance Holdings
(e) Muthoot Finance

S6. Ans.(c)
Sol. Repco Micro Finance Ltd, a non-banking finance company promoted by Repco Bank, received Nabard 2018 award for its service to self-help group (SHG) linkage in Tamil Nadu for the fiscal year 2017-18. Since its inception, the NBFC has disbursed loans amounting to Rs2,500 crore to over 10 lakh beneficiaries through 50,000 SHGs.

Q7. Infosys Foundation, the philanthropic arm of IT major, Infosys, signed an MoU with the Metro Rail Corporation of which of the following city for the construction of a station in that city? 
(a) Bangalore
(b) Delhi
(c) Kolkata
(d) Lucknow
(e) Jaipur

S7. Ans.(a)
Sol. Infosys Foundation, the philanthropic arm of IT major, Infosys, signed an MoU with the Bangalore Metro Rail Corporation Limited (BMRCL) for the construction of a station at Konappana Agrahara in Electronics City.

Q8. An agreement was signed between _____________ and the All India Institute of Ayurveda (AIIA) under which projects would be launched that would aim to give “scientific validation” to the ancient medical science and integrate it with technology.  
(a) IIT Bombay
(b) IIT Madras
(c) IIT Kanpur
(d) IIT Delhi
(e) IISc Bangalore

S8. Ans.(d)
Sol. An agreement was signed between IIT Delhi and the All India Institute of Ayurveda (AIIA) under which projects would be launched that would aim to give “scientific validation” to the ancient medical science and integrate it with technology. The projects would be funded by the Ayush Ministry.

Q9. In which of the following city, India, and Japan held the fourth round of Maritime Affairs Dialogue? 
(a) Kochi
(b) Pune
(c) Mumbai
(d) Tokyo
(e) New Delhi

S9. Ans.(e)
Sol. India and Japan held the fourth round of Maritime Affairs Dialogue in New Delhi. During the dialogue, key issues related to the Indo-Pacific region and maritime security were discussed.

Q10. Name the country that has recently joined the India-initiated International Solar Alliance (ISA), thus, becoming the 68th signatory to the Framework Agreement of the ISA.
(a) Bangladesh
(b) Myanmar
(c) Sri Lanka
(d) France
(e) Poland

S10. Ans.(b)
Sol. Myanmar joined the India-initiated International Solar Alliance (ISA), thus, becoming the 68th signatory to the Framework Agreement of the ISA that aims for optimum utilisation of solar energy. Myanmar Minister for International Cooperation, Kyaw Tin handed over the ISA Framework Agreement to External Affairs Minister Sushma Swaraj during a bilateral meeting on Delhi Dialogue 2018.

Check out Best Books for RBI Grade B Phase-I and Phase-II Preparation 





You may also like to Read:

Print Friendly and PDF

No comments