Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 18th July 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 18th July 2018

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 18th July

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Rita Bhaduri passed away recently. She was _____________.
(a) Politician
(b) Lyricist
(c) Singer
(d) Actor
(e) Poet

S1. Ans.(d)
Sol. Veteran actor Rita Bhaduri passed away after fighting a kidney-related ailment for many days. She was 62 years old.  She was from the 1973 batch of the Film and Television Institute of India (FTII), Pune.

Q2. Name the Union Minister who co-chaired 8th session of India-Oman Joint Commission Meeting (JCM) in Muscat, Oman. 
(a) Sushma Swaraj
(b) Suresh Prabhu
(c) Dharmendra Pradhan
(d) Piyush Goyal
(e) Nirmala Sitharaman

S2. Ans.(b)
Sol. The Union Minister of Commerce & Industry and Civil Aviation, Suresh Prabhu co-chaired 8th session of India-Oman Joint Commission Meeting (JCM) along with Minister of Industry, Investment, Trade and Digital Economy of Oman, Dr Ali bin Masoud Al Sunaidy.

Q3. Which of the following state government has launched the 'Paudhagiri' campaign with an aim to increase the green cover across the state? 
(a) Uttar Pradesh
(b) Jharkhand
(c) Haryana
(d) Uttarakhand
(e) Madhya Pradesh

S3. Ans.(c)
Sol. Haryana Chief Minister Manohar Lal Khattar launched the 'Paudhagiri' campaign with an aim to increase the green cover in Haryana. CM Khattar launched the 'Paudhagiri' campaign by planting a 'maulsari' sapling in the Tau Devi Lal Sports Complex premises of Gurgaon.

Q4. India has been elected new President of Asian Tug of War Federation. India's Gautam Kaul won the prestigious post in the Federations' Executive Committee elections. The elections were held in ______________. 
(a) Jharsa
(b) Thimpu
(c) New Delhi
(d) Kathmandu
(e) Mumbai

S4. Ans.(d)
Sol. India has been elected new President of Asian Tug of War Federation. India's Gautam Kaul won the prestigious post in the Federations' Executive Committee elections held in Kathmandu, Nepal. This is the first time when India has been elected to lead the organisation. The post of Secretary-General has also gone to India, while Nepal has got Treasurer's post.

Q5. With an aim of upgrading quality of education, research, hospital care facilities in the national AYUSH institutions throughout the country and develop them as light house institutions, All India Institute of Ayurveda (AIIA) organized two days Conference of Heads of AYUSH  National Institutes in ____________. 
(a) Bhopal
(b) Jaipur
(c) New Delhi
(d) Indore
(e) Guwahati

S5. Ans.(c)
Sol. With an aim of upgrading quality of education, research, hospital care facilities in the national AYUSH institutions throughout the country and develop them as light house institutions, All India Institute of Ayurveda (AIIA) under Ministry of AYUSH organized two days Conference of Heads of AYUSH National Institutes in New Delhi. The Inaugural session of the conference was graced by Minister of Human Resource Development Prakash Javadekar and Minister of State (Independent Charge) for AYUSH Shri Shripad Yesso Naik.

Q6. A team comprising experts from the Indian Institute of Technology-Kharagpur and the University of Oxford has been selected for an award for exceptional research-led innovation to mitigate arsenic poisoning in the ____________ delta in India. 
(a) Ganga-Yamuna
(b) Ganga-Brahmaputra
(c) Yamuna-Brahmaputra
(d) Ganga-Krishna
(e) None of the given options is true

S6. Ans.(b)
Sol. A team comprising experts from the Indian Institute of Technology-Kharagpur and the University of Oxford has been selected for an award for exceptional research-led innovation to mitigate arsenic poisoning in the Ganga-Brahmaputra delta in the north and northeast India.

Q7. One of the country’s first Defence incubators will come up in Hyderabad, which is India’s missile development centre and fast emerging the hub for aerospace industries. The incubator will be funded through which of the following scheme? 
(a) Make in India Scheme
(b) POSHAN Scheme
(c) NDEX Scheme
(d) iDEX scheme
(e) None of the given schemes are true

S7. Ans.(d)
Sol. One of the country’s first Defence incubators will come up in Hyderabad, which is India’s missile development centre and fast emerging the hub for aerospace industries. The incubator will be housed at T-Hub. The Telangana State government proposes to accommodate the Defence incubator in the upcoming Phase-2 of the T-Hub. The incubator will be funded through the Ministry’s Innovation for Defence Excellence (iDEX) scheme.

Q8. Name the Wrestler who won gold at the Spanish Grand Prix in Madrid, conceding just one point in five bouts en route to the title victory in the women's 50kg freestyle category. 
(a) Babita Phogat
(b) Vinesh Phogat
(c) Sakshi Malik
(d) Heena Chanu
(e) Vasudha Dogra

S8. Ans.(b)
Sol. Wrestler Vinesh Phogat won gold at the Spanish Grand Prix in Madrid, conceding just one point in five bouts en route to the title victory in the women's 50kg freestyle category. The 23-year-old outclassed Canada's Natasha Fox 10-0 in the final.

Q9. JK Rowling will come out with the fourth novel titled ___________ in the series about the exploits of private investigator Cormoran Strike in September 2018. 
(a) The Silkworm
(b) Career of Evil
(c) The Cuckoo's Calling
(d) Lethal White
(e) The Knowledge of Ice

S9. Ans.(d)
Sol. JK Rowling will come out with the fourth novel titled 'Lethal White' in the series about the exploits of private investigator Cormoran Strike in September 2018 under her pseudonym Robert Galbraith.

Q10. Honda's Marc Marquez cruised to his ninth consecutive German Grand Prix victory to extend his MotoGP lead. He is from which of the following country?
(a) Russia
(b) France
(c) Spain
(d) Indonesia
(e) India

S10. Ans.(c)
Sol. Honda's Marc Marquez (of Spain) cruised to his ninth consecutive German Grand Prix victory to extend his MotoGP lead. He has now won in the top category at Sachsenring for the past six years and three times in the smaller classes before that.

Q11. Name the country that has topped an annual global ranking of nations' soft power of 30 countries which does not feature India, published by UK-based strategic communications consultancy firm Portland. 
(a) The UK
(b) France
(c) Germany
(d) The USA
(e) Finland

S11. Ans.(a)
Sol. The UK has topped an annual global ranking of nations' soft power, with France placed second on the list of 30 countries which does not feature India. The 2018 'Soft Power 30' index, published by UK-based strategic communications consultancy firm Portland and the University of Southern California Center on Public Diplomacy, ranked Germany as third followed by the US.

Q12. President Ram Nath Kovind has approved the Witch Hunting (Prohibition, Prevention and Protection) Bill, 2015, converting it to an Act, almost three years after it was passed by the state Assembly. This bill is associated with which of the following state?
(a) Meghalaya
(b) Assam
(c) Uttarakhand
(d) Jharkhand
(e) Odisha

S12. Ans.(b)
Sol. President Ram Nath Kovind has approved the Assam Witch Hunting (Prohibition, Prevention and Protection) Bill, 2015, converting it to an Act, almost three years after it was passed by the state Assembly.

Q13. As per the announcement by Union Minister for Skill Development and Entrepreneurship Dharmendra Pradhan, which of the following state will get the country’s first National Skill Training Institute (NSTI)? 
(a) Madhya Pradesh
(b) Maharashtra
(c) Karnataka
(d) Odisha
(e) Kerala

S13. Ans.(d)
Sol. Union Minister for Skill Development and Entrepreneurship Dharmendra Pradhan announced that the Centre is planning to set up one National Skill Training Institute (NSTI) in every State to meet the rising demand for skilled manpower in the country. He laid the foundation stone of country’s first such skill training institute in Bhubaneswar, Odisha.

Q14. The Forbes has released the 'Celebrity 100' list of World's Highest-Paid Entertainers. This list was topped by ____________. 
(a) Cristiano Ronaldo
(b) Floyd Mayweather
(c) George Clooney
(d) Dwayne Johnson
(e) Kylie Jenner

S14. Ans.(b)
Sol. The Forbes has Released the 'Celebrity 100' list of World's Highest-Paid Entertainers. The world’s 100 top-earning celebrities pulled in a combined $6.3 billion pretax over the past 12 months, up 22% from last year. Boxer Floyd Mayweather captures the top spot on Forbes’ 20th annual Celebrity 100 ranking of the world’s highest-paid celebrities.

Q15. Name the Defence public sector undertaking which has signed an MoU with Saab, Sweden, recently for jointly marketing the L-Band 3D Air Surveillance Radar, RAWL-03. 
(a) HAL
(b) BEL
(c) BDL
(d) BEML
(e) DRDO

S15. Ans.(b)
Sol. Defence public sector undertaking Bharat Electronics Limited (BEL) has signed an MoU with Saab, Sweden, recently for jointly marketing the L-Band 3D Air Surveillance Radar, RAWL-03, co-developed by BEL and Saab.

Q16. IIT Madras has launched world’s first remotely operatable microscope "LEAP" that would enable a precise atom-by-atom view of a material. The ‘LEAP’ stands for ____________. 
(a) Local Electronic Atomic Push
(b) Local Electrode Atom Push
(c) Local Electronic Atomic Periphery
(d) Local Electrode Atom Probe
(e) None of the given options is true

S16. Ans.(d)
Sol. IIT Madras has launched “world’s first” remotely operatable microscope that would enable a precise atom-by-atom view of a material. The 'Local Electrode Atom Probe' (LEAP) was developed in a collaborative exercise involving eight top research institutions headed by IIT Madras.

Q17. Ministry of Steel has agreed to the proposal received from various CPSEs under its control to introduce the pension scheme. CPSE stands for ___________. 
(a) Central Public Sector Exile
(b) Central Public Sector Enterprises
(c) Central Public Sector Excellence
(d) Central Public Sector Entrepreneur
(e) None of the given options is true

S17. Ans.(b)
Sol. Ministry of Steel has agreed to the proposal received from various Central Public Sector Enterprises (CPSEs) under its control to introduce the pension scheme with effect from 1st January 2007 in case of executives and 1st January 2012 in case of non-executives or from a subsequent date as decided by the company.

Q18. Name the shuttler who won the Thailand Open 2018 in women's category after defeating PV Sindhu. 
(a) Hiroe Amano
(b) Nozomi Okuhara
(c) Tommy Sugiarto
(d) Mizuki Fujii
(e) Moe Araki

S18. Ans.(b)
Sol. India's star shuttler PV Sindhu (seeded second) suffered a defeat to fourth seed Nozomi Okuhara of Japan in straight games inside 50 minutes to settle for runners-up spot in the Thailand Open at the Nimibutr Stadium in Bangkok.

Q19. The government has decided to set up a committee under the Chairmanship of ____________ to suggest measures to strengthen National Cadet Corps (NCC) and National Service Scheme (NSS). 
(a) Anil Swarup
(b) Gautam Kaul
(c) Amitabh Kant
(d) Rajiv Kumar
(e) TC Raghavan

S19. Ans.(a)
Sol. The government has decided to set up a committee under the Chairmanship of Mr Anil Swarup, former Secretary, School Education, with suitable representations from NCC, M/o Youth Affairs and Ministry of HRD to suggest measures to strengthen National Cadet Corps (NCC) and National Service Scheme (NSS).

Q20. Which of the following Indian/Indians was/were featured in the Forbes' 'Celebrity 100' list of World's Highest-Paid Entertainers? 
(a) Salman Khan
(b) Akshay Kumar
(c) Both (a) and (b)
(d) Shahrukh Khan
(e) Priyanka Chopra

S20. Ans.(c)
Sol. The Forbes has Released the 'Celebrity 100' list of World's Highest-Paid Entertainers.  From India, Akshay Kumar (40.5 million dollars) is ranked 76th while Salman Khan (37.7 million dollars) is on the 82nd spot.

Check out Best Books for RBI Grade B Phase-I and Phase-II Preparation 





You may also like to Read:

Print Friendly and PDF

No comments