Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 20th July 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 20th July 2018

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 20th July

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. The Union Cabinet has approved the signing of MoU amongst BRICS Nations on the RAPC. RAPC stands for ___________________. 
(a) Reconstruction Aviation Partnership Cooperation
(b) Rural Aviation Partnership Cooperation
(c) Regular Aviation Partnership Cooperation
(d) Regional Aviation Partnership Cooperation
(e) None of the given options is true

S1. Ans.(d)
Sol. The Union Cabinet has approved the signing of MoU amongst BRICS Nations on the Regional Aviation Partnership Cooperation (RAPC). The objective is that BRICS countries will benefit from the establishment of an institutional framework to cooperate in the field of civil aviation.

Q2. The 10th edition of the Delhi Dialogue begins in New Delhi. What is the theme of this event? 
(a) Securing India-ASEAN Maritime Co-operation
(b) Strengthening India-ASEAN Maritime Co-operation
(c) Sustainable India-ASEAN Maritime Co-operation
(d) Secured India-ASEAN Maritime Co-operation
(e) None of the given themes are true

S2. Ans.(b)
Sol. The 10th edition of the Delhi Dialogue begins in New Delhi. External Affairs Minister Sushma Swaraj delivered the keynote address of the two-day event. The theme of this event is ‘Strengthening India-ASEAN Maritime Co-operation’.

Q3. The cabinet has approved the MoU between India and ____________ on cooperation in the field of Traditional Systems of Medicine and Homeopathy. 
(a) Croatia
(b) Indonesia
(c) Cuba
(d) France
(e) Spain

S3. Ans.(c)
Sol. The Union Cabinet has approved the MoU between India and Cuba on cooperation in the field of Traditional Systems of Medicine and Homeopathy- The MoU will enhance bilateral cooperation between the two countries in the areas of Traditional Systems of Medicine and Homeopathy.

Q4. Recently, the International Olympic Committee (IOC) has added how many medal events to the 2022 Beijing Winter Games? 
(a) 7
(b) 6
(c) 5
(d) 4
(e) 3

S4. Ans.(a)
Sol. Planning for its next three Olympic Games, the International Olympic Committee (IOC) has added seven medal events to the 2022 Beijing Winter Games. The next Winter Olympics will now include: women’s monobob, Big Air freestyle skiing for men and women, plus mixed team events in short track speed skating, ski jumping, ski aerials and snowboardcross.

Q5. Name the bank that has organized the Kisan Mela at its rural and semi-urban branches across the country to impart financial literacy to farmers. 
(a) Bank of Baroda
(b) Allahabad Bank
(c) ICICI Bank
(d) State Bank of India
(e) Axis Bank

S5. Ans.(d)
Sol. Kisan Mela was organized at State Bank of India's rural and semi-urban branches across the country to impart financial literacy to farmers. It is one-of-its-kind initiative to develop connect with farmer customers, resolve their grievances and educate them about their various rights and bank's initiatives.

Q6. The finance ministry has approved an infusion of Rs 11,336 crore in five state-owned lenders. Which of the following banks has got the highest amount from the gross amount distributed among 5 Banks? 
(a) Allahabad Bank
(b) Punjab National Bank
(c) Andhra Bank
(d) Indian Overseas Bank
(e) Corporation Bank

S6. Ans.(b)
Sol. The finance ministry has approved an infusion of Rs 11,336 crore in five state-owned lenders including PNB, Corporation Bank and Andhra Bank to help them meet the regulatory capital requirement. This is the first ever capital infusion in the current fiscal and the remaining amount of Rs 53,664 crore would be disbursed during the course of the year.
Which bank will get how much:
1. Punjab National Bank: Rs 2,816 crore (Highest Amount),
2. Allahabad Bank: Rs 1,790 crore,
3. Andhra Bank: Rs 2,019 crore,
4. Indian Overseas Bank: Rs 2,157 crore,
5. Corporation Bank: Rs 2,555 crore.

Q7. Jammu & Kashmir's first all-women branch of Jammu and Kashmir Bank was inaugurated recently by the first Lady Usha Vohra. Who is the chairman of Jammu and Kashmir Bank? 
(a) Zakir Naib
(b) Amzad Hussain
(c) Parvez Ahmad
(d) Unmakhin Khan
(e) Shadab Khan

S7. Ans.(c)
Sol. Jammu & Kashmir's first all-women branch of Jammu and Kashmir Bank was inaugurated. First Lady Usha Vohra e-inaugurated the first 'All-Women Branch of Jammu and Kashmir Bank' at a function organised at the Sher-i-Kashmir International Convention Centre (SKICC). The total staff strength of the bank is 13. Parvez Ahmad is the chairman of Jammu and Kashmir Bank.

Q8. Name the SFB that has announced the commercial launch of its banking operations, the last microfinance company to convert itself into a small finance bank (SFB).
(a) Jana Small Finance Bank
(b) Ujjivan Small Finance Bank
(c) Equitas Small Finance Bank
(d) AU Small Finance Bank
(e) ESAF Small Finance Bank

S8. Ans.(a)
Sol. Jana Small Finance Bank announced the commercial launch of its banking operations, the last microfinance company to convert itself into a small finance bank (SFB), three years after the Reserve Bank of India (RBI) gave its in-principle approval.

Q9. Name the company on which the European Union regulators have slapped a record 4.34 billion euro ($5 billion) antitrust fine for abusing the dominance of its Android mobile operating system. 
(a) Microsoft
(b) Infosys
(c) Amazon
(d) Google
(e) Walmart

S9. Ans.(d)
Sol. The European Union regulators have slapped Alphabet-owned Google with a record 4.34 billion euro ($5 billion) antitrust fine for abusing the dominance of its Android mobile operating system.

Q10. Where is the registered office of Jana Small Finance Bank? 
(a) Jaipur
(b) Bengaluru
(c) Mumbai
(d) New Delhi
(e) Chennai

S10. Ans.(b)
Sol. Ajay Kanwal is the MD and CEO of Jana Small Finance Bank. The registered office of Jana Small Finance Bank is in Bengaluru, Karnataka.

Q11. Which of the following company has briefly crossed $900-billion market cap for the first time in its history becoming only the second company after Apple to achieve this milestone?  
(a) Google
(b) Infosys
(c) Xiomi
(d) Microsoft
(e) Amazon

S11. Ans.(e)
Sol. E-commerce giant Amazon briefly crossed $900-billion market cap for the first time in its history becoming only the second company after Apple to achieve this milestone.

Q12. The Reserve Bank of India will shortly issue Rs100 denomination banknotes in the Mahatma Gandhi (New) Series. The new denomination has Motif of _____________. 
(a) Lothal Nav
(b) Virupaksha Latha
(c) Brihadeeswara Temple
(d) Rani Ki Vav
(e) Bhimbetka Ka Tilan

S12. Ans.(d)
Sol. The Reserve Bank of India will shortly issue Rs100 denomination banknotes in the Mahatma Gandhi (New) Series, bearing the signature of Dr Urjit R. Patel, Governor, Reserve Bank of India. The new denomination has Motif of “RANI KI VAV” on the reverse, depicting the country’s cultural heritage. The base colour of the note is Lavender. The dimension of the banknote will be 66 mm × 142 mm.

Q13. The Union Cabinet has recently approved the determination of Fair and Remunerative Price payable by Sugar Mills for 2018-19 sugar seasons at _____________ for a basic recovery rate of 10%. 
(a) Rs. 250/- per quintal
(b) Rs. 235/- per quintal
(c) Rs. 275/- per quintal
(d) Rs. 265/- per quintal
(e) Rs. 245/- per quintal

S13. Ans.(c)
Sol. Determination of Fair and Remunerative Price payable by Sugar Mills for 2018-19 sugar season- Cabinet has approved the Fair and Remunerative Price (FRP) of sugarcane for sugar season 2018-19 at Rs. 275/- per quintal for a basic recovery rate of 10%; providing a premium of Rs. 2.75/qtl for each 0.1 % increase in recovery over and above 10%. The cost of production of sugarcane for the sugar season 2018-19 is Rs. 155 per quintal.

Q14. The Reserve Bank of India will shortly issue Rs100 denomination banknotes in the Mahatma Gandhi (New) Series. What is the base colour of the new note? 
(a) Peach
(b) Lavender
(c) Purple
(d) Sky Blue
(e) Grey

S14. Ans.(b)
Sol. The Reserve Bank of India will shortly issue Rs100 denomination banknotes in the Mahatma Gandhi (New) Series, bearing the signature of Dr Urjit R. Patel, Governor, Reserve Bank of India. The new denomination has Motif of “RANI KI VAV” on the reverse, depicting the country’s cultural heritage. The base colour of the note is Lavender. The dimension of the banknote will be 66 mm × 142 mm.

Q15. What is the dimension of the new Rs100 banknote that will be introduced by the RBI shortly?  
(a) 62 mm × 141 mm
(b) 63 mm × 144 mm
(c) 64 mm × 145 mm
(d) 65 mm × 143 mm
(e) 66 mm × 142 mm

S15. Ans.(e)
Sol. The Reserve Bank of India will shortly issue Rs100 denomination banknotes in the Mahatma Gandhi (New) Series, bearing the signature of Dr Urjit R. Patel, Governor, Reserve Bank of India. The new denomination has Motif of “RANI KI VAV” on the reverse, depicting the country’s cultural heritage. The base colour of the note is Lavender. The dimension of the banknote will be 66 mm × 142 mm.

Check out Best Books for RBI Grade B Phase-I and Phase-II Preparation 





You may also like to Read:

Print Friendly and PDF