Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 10th July 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 10th July 2018

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 10th July

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Name the Indian lifter who has bagged the bronze medal in the 2018 IWF Junior World Weightlifting Championships at Tashkent, Uzbekistan. 
(a) Sahdev Yadav
(b) Mirabai Chanu
(c) Jhilli Dalabehera
(d) Akshara Phogat
(e) Annu Jha
S1. Ans.(c)
Sol. Indian lifter Jhilli Dalabehera has bagged the bronze medal in the 2018 IWF Junior World Weightlifting Championships at Tashkent. She lifted 167 kg in the 48 kg category to finish third on the podium.

Q2. South Korean President ____________ has recently arrived in India on a four-day visit.
(a) Kim Jong-un
(b) Moon Jae-in
(c) Lee Nak-yeon
(d) Kim Suk-hee
(e) Park Geun-Hye
S2. Ans.(b)
Sol. South Korean President Moon Jae-in arrived in New Delhi evening on a four-day visit to India. He is being accompanied by First Lady Kim Jung-sook on his maiden visit to the nation. Prime Minister Narendra Modi visited South Korea in 2015 during which the bilateral partnership was elevated to a special strategic partnership.

Q3. India’s premier gymnast Dipa Karmakar clinched a gold medal in the vault event of FIG Artistic Gymnastics World Challenge Cup. The championship was held in _____________.
(a) Turkey
(b) Indonesia
(c) France
(d) Georgia
(e) Croatia
S3. Ans.(a)
Sol. India’s premier gymnast Dipa Karmakar clinched a gold medal in the vault event of FIG Artistic Gymnastics World Challenge Cup at Mersin in Turkey. She returned to action after nearly two years of lay-off due to injury.

Q4. Michael Ondaatje’s bestselling novel titles ______________ was announced as the winner of the 'Best Booker Prize Winner In 50 Years' at the Southbank Centre in London.
(a) A Little Life
(b) The Essence of the Thing
(c) The Dark Room
(d) King Fisher Lives
(e) The English Patient
S4. Ans.(e)
Sol. Michael Ondaatje’s bestselling novel 'The English Patient' was announced as the winner of the Golden Man Booker Prize at the Southbank Centre in London. The prize was instituted as part of celebrations to mark the Booker’s having completed 50 years.

Q5. Name the Brexit Secretary who has resigned from the UK government after British Prime Minister Theresa May secured the Cabinet’s backing for her Brexit plan at a meeting at Chequers outside London.  
(a) Boris Fox
(b) David Davis
(c) Jacob Rees-Mogg
(d) Jeremy Corbyn
(e) Peter Thomas
S5. Ans.(b)
Sol. Brexit Secretary David Davis has resigned from the UK government. The resignation comes days after British Prime Minister Theresa May secured the Cabinet’s backing for her Brexit plan at a meeting at Chequers outside London.  

Q6. In which of the following country, Human Resource Development Minister Prakash Javadekar had inaugurated the 17th World Sanskrit Conference?
(a) Norway
(b) Canada
(c) Sweden
(d) France
(e) Turkey
S6. Ans.(b)
Sol. Human Resource Development Minister Prakash Javadekar inaugurated the 17th World Sanskrit Conference held at Vancouver, Canada. More than 500 scholars and delegates from over 40 countries will participate in the five-day conference and exchange their knowledge by presenting papers on various subjects.

Q7. In which of the following city, Prime Minister Narendra Modi and South Korean President Moon Jae-in inaugurated one of the world's largest mobile factory of Samsung? 
(a) New Delhi
(b) Mumbai
(c) Pune
(d) Noida
(e) Chandigarh
S7. Ans.(d)
Sol. Prime Minister Narendra Modi and South Korean President Moon Jae-in visited Noida and inaugurated the New Mobile Manufacturing Plant of Samsung at Noida. Notably, it will be the world's largest mobile factory. 

Q8. The Union Environment Ministry has recently issued a notification setting noise standards for all airports across the country. The rules state that busy airports, a civil airport with more than 50,000 aircraft movements per year (take-off or a landing), should not exceed noise levels beyond ____________ during the daytime.
(a) 75 decibels
(b) 70 decibels
(c) 65 decibels
(d) 60 decibels
(e) 55 decibels
S8. Ans.(a)
Sol. The Union Environment Ministry has issued a notification setting noise standards for all airports across the country. The limits, however, exclude defence aircrafts, and those that are landing and taking off. The rules state that busy airports — a civil airport with more than 50,000 aircraft movements per year (take-off or a landing) – should not exceed noise levels beyond 75 dB(A) Leq (decibels) during the daytime (6am to 10pm) and 65 dBA during the night (10pm to 6am). 

Q9. The Reserve Bank of India has announced the cancellation of licence of Rajasthan based _______________ as it was not in a position to pay its depositors in full.
(a) Bank of Rajasthan
(b) Alwar Urban Co-operative Bank
(c) Jodhpur Cooperation Bank
(d) Ajmer Co-operative Bank
(e) Jaipur Corporation Bank
S9. Ans.(b)
Sol. The Reserve Bank of India has announced that the licence of Alwar Urban Co-operative Bank in Alwar, Rajasthan has been cancelled as it is not in a position to pay its depositors in full as and when their claims accrue, among other reasons.

Q10. Name the Indian Hockey player who will lead the 18-member Indian men's hockey squad in the 18th Asian Games.
(a) Chinglensana Singh Kangujam
(b) Sardara Singh
(c) PR Sreejesh
(d) Rupinder Pal Singh
(e) Manpreet Singh
S10. Ans.(c)
Sol. Indian goalkeeper PR Sreejesh will lead the 18-member Indian men's hockey squad while Chinglensana Singh Kangujam will serve as his deputy in the 18th Asian Games, which will begin in Jakarta and Palembang, Indonesia in August 2018.





Check out Best Books for RBI Grade B Phase-I and Phase-II Preparation 

You may also like to Read:

Print Friendly and PDF

No comments