Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 11th July 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 11th July 2018

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 11th July

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Ministry of Housing and Urban Affairs has launched ISCF and ISCI program that will provide the youth with an opportunity to experience the aspects of Urban planning and governance. ISCF stands for ____________.
(a) Indian Smart City Followers
(b) India Smart Cities Fellowship
(c) Indian Smart Cities Fund
(d) Indian Smart City Ferro
(e) India Smart City Finance
S1. Ans.(b)
Sol. Mr Hardeep S Puri, Minister of State (I/C), Ministry of Housing and Urban Affairs has launched India Smart Cities Fellowship (ISCF) and Internship (ISCI) program that will provide the youth with an opportunity to experience the aspects of Urban planning and governance. 'Smart Cities Digital Payments Awards 2018' was also launched which is intended to promote ‘Digital India’ and ease of living for India’s urban residents by promoting digital payments and encouraging Smart Cities to adopt innovative digital payments initiatives.

Q2. India and South Korea have recently signed five MoUs in the field of ___________ in New Delhi. 
(a) Defence
(b) Health
(c) Arts and Crafts
(d) Science and Technology
(e) None of the given options is true
S2. Ans.(d)
Sol. India and South Korea have signed five MoUs in the field of Science and Technology in New Delhi. Science and Technology Minister, Dr Harsh Vardhan and his South Korean counterpart You Young Min signed three MoUs which are Programme of Cooperation 2018-21, Establishment of Future Strategy Group and Cooperation in Biotechnology and Bio-economy.

Q3. Asian Development Bank (ADB) has approved 503-million US Dollar lining project of the Son canal in which of the following state, that would benefit the agriculture sector immensely in the region?
(a) Uttarakhand
(b) Bihar
(c) Assam
(d) Meghalaya
(e) Punjab
S3. Ans.(b)
Sol. Asian Development Bank (ADB) has approved 503-million US Dollar lining project of the Son canal in Shahabad-Bhojpur region of Bihar which would benefit the agriculture sector immensely in the region. Power and New & Renewable Energy Minister RK Singh held a meeting with the officials from the ADB and the finance ministry to review the progress of lining project of the Son canal.

Q4. British Prime Minister Theresa May appointed __________ as Foreign Secretary after Boris Johnson resigned from the post in protest at the government's Brexit plan.
(a) Jeremy Hunt
(b) Davis David
(c) Philip Hammond
(d) David Miliband
(e) William Hague
S4. Ans.(a)
Sol. British Prime Minister Theresa May appointed Jeremy Hunt as Foreign Secretary. This appointment has come after Boris Johnson resigned from the post in protest at the government's Brexit plan.

Q5. The Ministry of Statistics & Programme Implementation (MoSPI) has organised a two-day International Round Table Conference on 'Data for New India' in ___________.
(a) Mumbai
(b) Bangalore
(c) New Delhi
(d) Chennai
(e) Kochin
S5. Ans.(c)
Sol. The Ministry of Statistics & Programme Implementation (MoSPI) has organised a two-day International Round Table Conference on 'Data for New India' in New Delhi. The objective of the Round Table Conference was to identify innovative ideas for improving the statistical system in India, taking cue from the best practices followed in advanced countries like Canada, UK and Australia.

Q6. Name the Ministry/Institution that has recently unveiled the blueprint of 'National Health Stack' (NHS), a shared digital healthcare infrastructure in line with the implementation of the Centre’s flagship scheme Ayushman Bharat.
(a) Ministry of Health and Family Welfare
(b) NITI Aayog
(c) CRIS
(d) Indian Health Organisation
(e) CSIR
S6. Ans.(b)
Sol. The central government think tank NITI Aayog has unveiled the blueprint of 'National Health Stack' (NHS), a shared digital healthcare infrastructure. The blueprint is in line with the implementation of the Centre’s flagship scheme Ayushman Bharat and other public healthcare programmes in the country. According to a consultation paper titled ‘National Health Stack Strategy an Approach’, the National Health Stack will facilitate the collection of comprehensive healthcare data across the country.

Q7. Name the person who has assumed the charge as the 97th President of the Association of Indian Universities (AIU), New Delhi.
(a) Dr. Uttam Dhillon
(b) Vishwas Patel
(c) Adarsh Kumar Goel
(d) Dr. Sandeep Sancheti
(e) Prof. Saraswati Prasad
S7. Ans.(d)
Sol. Dr. Sandeep Sancheti, Vice Chancellor of SRM Institute of Science and Technology (SRMIST) has assumed charge as the 97th President of the Association of Indian Universities (AIU), New Delhi. The AIU has currently more than 720 members represented by Vice Chancellors.

Q8. Indian Railways has recently introduced the first Double Stack Dwarf Container Services. This freight train was flagged off from _____________. 
(a) Jaipur
(b) Alwar
(c) Rajkot
(d) Jaisalmer
(e) Ajmer
S8. Ans.(c)
Sol. Under the guidance of Piyush Goyal, Minister of Finance, Corporate Affairs, Railways and Coal, in order to capture the lost traffic through the new delivery model for domestic cargo, Indian Railways has introduced Double Stack Dwarf Container Services. This freight train was flagged off from Western Railway’s Rajkot railway station on its maiden commercial run.

Q9. Scientists have discovered the world's oldest colours. 1.1 billion-year-old bright pink pigments, extracted from rocks deep beneath which of the following desert? 
(a) Atacama Desert
(b) Gobi Desert
(c) Namib deserts
(d) Antarctica
(e) Sahara desert
S9. Ans.(e)
Sol. Scientists have discovered the world's oldest colours. 1.1 billion-year-old bright pink pigments, extracted from rocks deep beneath the Sahara desert in Africa, have finally been traced.

Q10. The Asian Development Bank is a regional development Bank established in 1966. It Headquarters in _______________.
(a) Geneva
(b) New York
(c) Paris
(d) Manila
(e) Berlin
S10. Ans.(d)
Sol. The Asian Development Bank is a regional development Bank established in 1966. Headquarters of ADB is in Manila, Philippines. Takehiko Nakao is Present President of the Asian Development Bank.

Q11. The telecom ministry approved the merger of Vodafone India and _____________ that will create the country’s largest mobile services operator. 
(a) Aircel
(b) Idea Cellular Ltd
(c) Telenor
(d) Airtel
(e) Tata Docomo
S11. Ans.(b)
Sol. The telecom ministry approved the merger of Vodafone India and Idea Cellular Ltd. that will create the country’s largest mobile services operator. The Department of Telecom has cleared the Vodafone-Idea merger, but both companies will have to meet conditions for final approval. The department has asked Idea Cellular to pay Rs 3,926 crore in cash for Vodafone spectrum and furnish a bank guarantee of Rs 3,342 crore.

Q12. The Union Government has granted the Institutions of Eminence (IoEs) status to six institutions including Public Sector and Private Sectors. Which among the following universities are not in the list of those Universities?
1. Jio Institute by Reliance Foundation, 
2. Vellore Institute of Technology
3. Manipal Academy of Higher Education.
4. Banaras Hindu University
5. IISc Bangalore
(a) Only (1)
(b) Only (2)
(c) Both (1) and (2)
(d) Both (2) and (4)
(e) Both (3) and (5)
S12. Ans.(d)
Sol. The Union Government has granted the Institutions of Eminence (IoEs) status to six institutions including 3 from Public Sector and 3 from Private Sector. The decision was taken on the basis of the recommendations given by an Empowered Expert Committee (EEC).
Three Public Universities granted the Institutions of Eminence (IoEs) status:
1. Indian Institute of Technology (IIT)-Bombay,
2. IIT-Delhi,
3. IISc Bangalore.
Three Private Universities granted the Institutions of Eminence (IoEs) status:
1. Jio Institute by Reliance Foundation,
2. BITS Pilani,
3. Manipal Academy of Higher Education.

Q13. World Population Day was established by the then-governing Council of the United Nations Development Programme in 1989 and is organized globally on ___________.
(a) 3 July
(b) 11 July
(c) 17 July
(d) 7 July
(e) 27 July
S13. Ans.(b)
Sol. World Population Day was established by the then-governing Council of the United Nations Development Programme in 1989. The theme of WPD 2018 is 'Family Planning is a Human Right'. This day seeks to focus attention on the urgency and importance of population issues.

Q14. What is the currency of South Korea? 
(a) renminbi
(b) yen
(c) won
(d) krone
(e) dollar
S14. Ans.(c)
Sol. South Korea Capital- Seoul, Currency- South Korean won.

Q15. What is the theme of World Population Day 2018?
(a) Investing in teenage girls
(b) Family, The international community
(c) Family is the Priority
(d) Family Planning is a Human Right
(e) None of the given theme is true
S15. Ans.(d)
Sol. World Population Day was established by the then-governing Council of the United Nations Development Programme in 1989. The theme of WPD 2018 is 'Family Planning is a Human Right'. This day seeks to focus attention on the urgency and importance of population issues.




Check out Best Books for RBI Grade B Phase-I and Phase-II Preparation 

You may also like to Read:

Print Friendly and PDF

No comments