Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 12th July 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 12th July 2018

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 12th July

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Venkaiah Naidu has become the first Chairman of Rajya Sabha to sign an agreement with a foreign counterpart for promoting inter-parliamentary dialogue. He inked an MOU with which of the following country? 
(a) Republic of South Korea
(b) Republic of North Korea
(c) Georgia
(d) Republic of Rwanda
(e) Denmark
S1. Ans.(d)
Sol. Rajya Sabha has, for the first time in 76 years since it came into being, entered into a Memorandum of Understanding (MOU) with a foreign counterpart for promoting inter-parliamentary dialogue. Venkaiah Naidu has become the first Chairman of Rajya Sabha to sign such an agreement when he inked an MOU with the visiting President of the Senate of the Republic of Rwanda, Bernard Makuza. 

Q2. India has become the world's sixth-biggest economy, according to updated World Bank figures for 2017. It has replaced _____________.
(a) Italy
(b) France
(c) Russia
(d) Japan
(e) Canada
S2. Ans.(b)
Sol. India has become the world's sixth-biggest economy, pushing France into seventh place, according to updated World Bank figures for 2017. India's gross domestic product (GDP) amounted to $2.597 trillion at the end of 2017, against $2.582 trillion for France. The world's top 3 economies are:
1. The United States,
2. China,
3. Japan.

Q3. In which of the following city, the India-Korea Technology Exchange Centre was inaugurated by the Minister of State (I/C) MSME Giriraj Singh and Minister of SMEs and Start-ups of Republic of Korea, Hong Jong- hak?
(a) Bengaluru
(b) Chennai
(c) Pune
(d) Chandigarh
(e) New Delhi
S3. Ans.(e)
Sol. The India-Korea Technology Exchange Centre was inaugurated by the Minister of State (I/C) MSME Giriraj Singh and Minister of SMEs and Start-ups of Republic of Korea, Hong Jong- hak in New Delhi. The purpose of the Technology Exchange Centre is to create a platform for micro, small and medium enterprises of India and Korea where they can be assisted to identify and exchange latest technologies, share management expertise, product development and technology applications for product development.

Q4. Video sharing platform YouTube has announced the investment of ___________ to counter the spread of fake news on its platform.
(a) $15 million
(b) $20 million
(c) $25 million
(d) $30 million
(e) $35 million
S4. Ans.(c)
Sol. Video sharing platform YouTube has announced the investment of $25 million to counter the spread of fake news on its platform. The investment is part of the $300 million Google News Initiative which was launched in March 2018.

Q5. Microsoft has signed an MoU with ____________ government to provide free digital training to 9,500 college students in one year across the state.
(a) Kerala
(b) Rajasthan
(c) Karnataka
(d) Uttar Pradesh
(e) Uttarakhand
S5. Ans.(b)
Sol. Microsoft has signed an MoU with the Rajasthan government to provide free digital training to 9,500 college students in one year. The initiative was taken for the enhancement of digital learning and capacity building of college students in the state.

Q6. Name the Indian who has become the second Indian mountaineer after Malli Mastan Babu to climb Mt Ojos del Salado, the highest volcano in the world. 
(a) Satyarup Siddhanta
(b) Harish Kapadia
(c) Kanhaya Lal Pokhriyal
(d) Jamling Tenzing Norgay
(e) Asim Mukhopadhyay
S6. Ans.(a)
Sol. Satyarup Siddhanta has become the second Indian mountaineer after Malli Mastan Babu to climb Mt Ojos del Salado, the highest volcano in the world. Ojos del Salado is a stratovolcano (a volcano built up of alternate layers of lava and ash) in the Andes on the Argentina-Chile border and the highest active volcano in the world at 6,893 metres (22,615 ft).

Q7. Dhanlaxmi Bank Limited has appointed __________ as the Managing Director & CEO. 
(a) B Sreenath
(b) Kamalapathi Mishra
(c) T Latha
(d) Anmol Singh
(e) Vikram Tuli
S7. Ans.(c)
Sol. Dhanlaxmi Bank Limited has appointed T Latha as the Managing Director & CEO. She has taken over from G Sreeram, who has retired from the office on completion of his tenure.

Q8. Name the state that has been ranked as the easiest Indian state to do business in the 'Ease of Doing Business Index' that was released by the Department of Industrial Policy and Promotion.
(a) Telangana
(b) Andhra Pradesh
(c) Haryana
(d) Jharkhand
(e) Gujarat
S8. Ans.(b)
Sol. For the second year in a row, Andhra Pradesh has been ranked as the easiest Indian state to do business in, according to a survey. The Chandrababu Naidu-led state took the pole position in the rankings for Ease of Doing Business that was released by the Department of Industrial Policy and Promotion and Ministry of Commerce and Industry in Delhi.

Q9. Name the India Women's Cricket Team Coach who has recently stepped down from the role citing personal reasons.
(a) Tushar Arothe
(b) Biju George
(c) Poonam Raut
(d) Tracy Fernandes
(e) Aarti Nalge
S9. Ans.(a)
Sol. India Women's Cricket Team Coach Tushar Arothe has stepped down from the role citing personal reasons, as per the announcement by the Board of Control for Cricket in India (BCCI).

Q10. India’s first private sector unit for manufacturing Unmanned Air Vehicles (UAV) and light bulletproof vehicles (LBPV) will be set up by DCM Shriram Industries Group on the campus of Shriram Rayons in ___________. 
(a) Jaisalmer
(b) Ajmer
(c) Barmer
(d) Kota
(e) Alwar
S10. Ans.(d)
Sol. India’s first private sector unit for manufacturing Unmanned Air Vehicles (UAV) and light bullet proof vehicles (LBPV) will be set up by DCM Shriram Industries Group on the campus of Shriram Rayons in Kota, Rajasthan.

Q11. The Global Innovation Index (GII) has ranked India as the ______________ most innovative nation in the world. 
(a) 57th
(b) 59th
(c) 64th
(d) 66th
(e) 29th
S11. Ans.(a)
Sol. The Global Innovation Index (GII) has ranked India as the 57th most innovative nation in the world. The country has improved its ranking from 60th position in 2017. India has been improving steadily since it was ranked 81st in 2015. The GII is being developed jointly by Cornell University, the Paris-based business school Insead and the World Intellectual Property Organisation (WIPO) in Geneva. GII ranks 126 economies based on 80 indicators. The Top 3 Countries in Global Innovation Index are:
1. Switzerland,
2. The Netherlands,
3. Sweden.

Q12. Name the telecom firm that has unveiled the country’s first internet telephony service that will allow users to dial any telephone number in India through its mobile app. 
(a) Vodafone India
(b) Reliance Jio
(c) Bharti Airtel
(d) BSNL
(e) MTNL
S12. Ans.(d)
Sol. State-run telecom firm Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL) unveiled the country’s first internet telephony service that will allow users to dial any telephone number in India through its mobile app. Now BSNL customers will be able to make calls using the company’s mobile app “Wings” to any phone number in the country.

Q13. Dhanlaxmi Bank headquarters in ____________.
(a) Mysore
(b) Bengaluru
(c) Chennai
(d) Thrissur
(e) Kochi
S13. Ans.(d)
Sol. Dhanlaxmi Bank Headquarters in Thrissur, Kerala.

Q14. India and ____________ have recently signed an agreement on the exchange of experience by legal professionals and government functionaries for resolution of disputes before various courts and tribunals.
(a) Australia
(b) Austria
(c) The United Kingdom
(d) The USA
(e) Iceland
S14. Ans.(c)
Sol. India and the United Kingdom signed an agreement on the exchange of experience by legal professionals and government functionaries for resolution of disputes before various courts and tribunals. The agreement was signed by Law Minister Ravi Shankar Prasad and UK’s Secretary of State for Justice David Gauke in London.

Q15. Name the country that has topped the list of Global Innovation Index (GII) released by the World Intellectual Property Organisation (WIPO).
(a) The Netherlands
(b) Switzerland
(c) Sweden
(d) Norway
(e) Denmark
S15. Ans.(b)
Sol. The Global Innovation Index (GII) has ranked India as the 57th most innovative nation in the world. The country has improved its ranking from 60th position in 2017. India has been improving steadily since it was ranked 81st in 2015. The Top 3 Countries in Global Innovation Index are:
1. Switzerland,
2. The Netherlands,
3. Sweden.




Check out Best Books for RBI Grade B Phase-I and Phase-II Preparation 

You may also like to Read:

Print Friendly and PDF