Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 13th July 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 13th July 2018

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 13th July

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Prime Minister Narendra Modi inaugurated the new Headquarters building of the Archaeological Survey of India named ___________ in New Delhi. 
(a) Khanij Bhavan
(b) Udyog Bhavan
(c) Dharohar Bhavan
(d) Puratan Bhavan
(e) Vasudha Bhavan
S1. Ans.(c)
Sol. Prime Minister Narendra Modi inaugurated the new Headquarters building of the Archaeological Survey of India named "Dharohar Bhavan" in New Delhi. The new Headquarters building is equipped with state-of-the-art facilities, including energy-efficient lighting and rainwater harvesting.

Q2. Name the country that has become the 69th shareholder of the European Bank for Reconstruction and Development (EBRD). 
(a) Sri Lanka
(b) India
(c) Indonesia
(d) Oman
(e) Pakistan
S2. Ans.(b)
Sol. India has become the 69th shareholder of the European Bank for Reconstruction and Development (EBRD). This move paved the way for more joint investment with Indian companies across the bank’s regions of operation.

Q3. Which of the following state government has given in-principle approval for the 39-crore rupees ‘Seema Darshan’ project for developing more infrastructure facilities border tourism across the state? 
(a) Kerala
(b) Karnataka
(c) Odisha
(d) Gujarat
(e) Assam
S3. Ans.(d)
Sol. Gujarat Chief Minister Vijay Rupani has given in-principle approval for the 39-crore rupees ‘Seema Darshan’ project for developing more infrastructure facilities from T-Junction to Zero Point at Nadabet near Suigam in Banaskantha district to instil patriotism through a unique Gujarat initiative for border tourism.

Q4. The first India Tourism Mart will be organized in ________ in September 2018 to create a global tourism mart for India on lines of major international travel marts.
(a) Bengaluru
(b) Gandhinagar
(c) New Delhi
(d) Rajkot
(e) Alwar
S4. Ans.(c)
Sol. The first India Tourism Mart will be organized in New Delhi in September 2018 to create a global tourism mart for India on lines of major international travel marts. Tourism Minister K J Alphons announced that the 3 days long event will boost the tourism sector in the country.

Q5. India has bagged four medals in the Asia Cup World Archery Ranking Tournament Stage 3. The tournament was held in ______________.
(a) Jakarta
(b) Taipei
(c) Seoul
(d) Beijing
(e) Tokyo
S5. Ans.(b)
Sol. India has bagged four medals in the Asia Cup World Archery Ranking Tournament Stage 3 in Taipei, Taiwan. The feat comprised 3 silver medals and a bronze. India also finished joint third with Iran in the championship. India ended their campaign behind toppers Korea and hosts Chinese Taipei.

Q6. Name the veteran Spiritual leader of India who had passed away at the age of 99 in Pune, Maharashtra.
(a) Lal Behari Dey
(b) Baba Swaminathan
(c) Ranganathan Dey
(d) Dada Vaswani
(e) Annu Kamath
S6. Ans.(d)
Sol. Spiritual leader Dada Vaswani passed away at the age of 99 in Pune, Maharashtra. He was chief of Sadhu Vaswani Mission in Pune that is named after his uncle TL Vaswani. Acclaimed as a humanitarian, philosopher, educator, orator and non-sectarian spiritual leader, Vaswani was also known for promoting vegetarianism and animal rights.

Q7. Forbes released its fourth annual list of America’s Richest Self-Made Women. This list was  topped by _____________. 
(a) Diane Hendricks
(b) Marian Ilitch
(c) Kylie Jenner
(d) Judy Faulkner
(e) Meg Whitman
S7. Ans.(a)
Sol. Forbes released its fourth annual list of America’s Richest Self-Made Women. These 60 women, who have a record combined net worth of $71 billion, up 15% from $61.5 billion in 2017. The minimum net worth needed to make this year’s list is $320 million, up from $260 million last year. Diane Hendricks, co-founder and chairman of ABC Supply, the nation’s largest roofing distributor, reclaims the top spot, with a net worth of $4.9 billion.

Q8. Name the Payments Bank that has received requisite approvals from the Reserve Bank of India (RBI) to begin taking new customers.
(a) Aditya Birla Nuvo
(b) Airtel Payments Bank
(c) India Post Payments Bank
(d) Paytm Payments Bank
(e) Vodafone M-Pesa
S8. Ans.(b)
Sol. Airtel Payments Bank has received requisite approvals from the Reserve Bank of India (RBI) to begin taking new customers. Also, Aadhaar-issuing authority UIDAI has allowed it to use the 12-digit unique identification number-based e-KYC.

Q9. National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) has recently celebrated its 37th Foundation Day it was on ____________.
(a) 1 July
(b) 9 July
(c) 12 July
(d) 5 July
(e) 10 July
S9. Ans.(c)
Sol. National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) has completed 36 years of service to the nation and celebrated the 37th Foundation Day on 12th July. A national seminar on 'Collectivisation and Market linkages: Farmers Producers Organizations' was organized in Mumbai.

Q10. European Bank for Reconstruction and Development is a multilateral development bank set up in 1991 after the fall of the Berlin Wall. It headquarters in ____________. 
(a) Manila
(b) London
(c) Jakarta
(d) Geneva
(e) Kuala Lumpur
S10. Ans.(b)
Sol. European Bank for Reconstruction and Development is a multilateral development bank set up in 1991 after the fall of the Berlin Wall. Suma Chakrabarti is the President of EBRD. It headquarters in London, UK.

Q11. Name the subsidiary of HDFC Bank that has recently announced the launch of Mutual Funds transactional capabilities on Facebook Messenger through their virtual assistant, Arya.
(a) Gruh Finance Ltd
(b) HDFC Life
(c) HDFC Funds
(d) HDFC Securities
(e) HDFC Holdings Limited
S11. Ans.(d)
Sol. HDFC securities announced the launch of Mutual Funds transactional capabilities on Facebook Messenger through their virtual assistant, Arya. A subsidiary of HDFC Bank, HDFC securities rolled out a theme called “The Pace of Innovation” which is structured to innovate and provide intuitive and relevant digital solutions to customers and this effort, is in line with the vision.

Q12. With which of the following bank, the Indian Army has signed an agreement on the Defence Salary Package? 
(a) State Bank of India
(b) Bank of Baroda
(c) Allahabad Bank
(d) Indian Overseas Bank
(e) Syndicate Bank
S12. Ans.(a)
Sol. An MoU was signed between the Indian Army and State Bank of India on the Defence Salary Package. The signing-in ceremony was chaired by the Director-General (MP&PS), Lt Gen SK Saini in Mumbai. The first MoU between SBI and the Indian Army was signed in 2011 and was renewed on 23 Feb 2015. This MoU will benefit a large number of serving and retired Army personnel who are having their accounts with SBI.

Q13. Industrial production growth slipped to a seven-month low of what percent in May mainly due to sluggish performance of manufacturing and power sectors and other reasons, according to the data released by the Central Statistics Office?
(a) 3.9%
(b) 3.2%
(c) 3.7%
(d) 2.4%
(e) 2.8%
S13. Ans.(b)
Sol. Industrial production growth slipped to a seven-month low of 3.2% in May mainly due to sluggish performance of manufacturing and power sectors and other reasons, according to the data released by the Central Statistics Office. The manufacturing sector, which constitutes 77.63% of the index, grew by just 2.8% in May, marginally up from 2.6% in the corresponding period last year.

Q14. Name the world's highest volcano on which India's Satyarup Siddhanta successfully climbed and became the second Indian mountaineer to do so.
(a) Monte Pissis
(b) Nevado Tres Cruces
(c) Mount Tipas
(d) Mount Ojos del Salado
(e) Mount Pular
S14. Ans.(d)
Sol. Satyarup Siddhanta has become the second Indian mountaineer after Malli Mastan Babu to climb Mt Ojos del Salado, the highest volcano in the world. Ojos del Salado is a stratovolcano (a volcano built up of alternate layers of lava and ash) in the Andes on the Argentina-Chile border and the highest active volcano in the world at 6,893 metres (22,615 ft).

Q15. India has bagged four medals in the Asia Cup World Archery Ranking Tournament Stage 3 and finished third. Which of the following team topped the medal tally? 
(a) China
(b) Taiwan
(c) Iran
(d) Japan
(e) Korea
S15. Ans.(e)
Sol. India has bagged four medals in the Asia Cup World Archery Ranking Tournament Stage 3 in Taipei, Taiwan. The feat comprised 3 silver medals and a bronze. India also finished joint third with Iran in the championship. India ended their campaign behind toppers Korea and hosts Chinese Taipei. 




Check out Best Books for RBI Grade B Phase-I and Phase-II Preparation 

You may also like to Read:

Print Friendly and PDF

No comments