Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 14th July 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 14th July 2018

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 14th July

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. The Railways has launched its first consolidated BMS, a web-enabled IT application to store data on its one lakh 50 thousand bridges. BMS stands for ____________. 
(a) Building Management System
(b) Bridge Management System
(c) Breaking Management System
(d) Business Management System
(e) None of the given options is true
S1. Ans.(b)
Sol. The Railways has launched its first consolidated Bridge Management System, a web-enabled IT application to store data on its one lakh 50 thousand bridges. Railways Minister Piyush Goyal launched the service in New Delhi for “meaningful assimilation, analysis and dissemination of information related to various activities” about its bridges. 

Q2. Name the Indian runner who created history by becoming the first-ever Indian woman to win an athletics gold on the international stage in Tampere, Finland. 
(a) Arunima Chinga
(b) Anjali Bhagwat
(c) Anisa Sayyed
(d) Hima Das
(e) Anuradha Biswal
S2. Ans.(d)
Sol. 18-year-old Indian runner Hima Das created history by becoming the first-ever Indian woman to win an athletics gold on the international stage. Hailing from Assam, Hima finished on top of the podium in the women’s 400m event at the IAAF World U20 Championship in Tampere, Finland, clocking 51.46 seconds.

Q3. The Reserve Bank of India (RBI) has made it compulsory to incorporate purchaser’s name on the face of payment instrumentalities. The Payment  instruments include ___________.
(a) demand draft
(b) pay order
(c) banker’s cheques
(d) Only (a) and (c)
(e) All (a) (b) and (c)
S3. Ans.(e)
Sol. The Reserve Bank of India (RBI) has made it compulsory to incorporate purchaser’s name on the face of payment instrumentalities like demand draft, pay order, banker’s cheques and other instruments to prevent money laundering. It has been done in order to address the concerns arising out of the anonymity and to prevent money laundering. 

Q4. The Vice President of India and the President of Indian Council of World Affairs (ICWA), M. Venkaiah Naidu has appointed ___________ as the Director General, ex officio Member-Secretary of the Council, ICWA. 
(a) K B Vijay Srinivas
(b) P K Shrivastava
(c) Dr. T.C.A. Raghavan
(d) Prof. Uttam Dhillon
(e) Saraswati Prasad
S4. Ans.(c)
Sol. The Vice President of India and the President of Indian Council of World Affairs (ICWA), M. Venkaiah Naidu has appointed Dr. T.C.A. Raghavan as the Director General, ex officio Member-Secretary of the Council, ICWA. 

Q5. What is the capital city of South Korea? 
(a) Pyongyang
(b) Hong Kong
(c) Seoul
(d) Beijing
(e) Tokyo
S5. Ans.(c)
Sol. South Korea Capital- Seoul, Currency- South Korean won. 

Q6. The Telecom Commission has approved the Telecom Regulatory Authority of India's (TRAI) net neutrality recommendations that bar service providers from discriminating against internet content and services by blocking, throttling or granting them higher speed access. ______________ is the chairman of Telecom Commission.
(a) Tushar Arothe
(b) Aruna Sundararajan
(c) Sandeep Sancheti
(d) T Latha 
(e) Vishwas Patel
S6. Ans.(b)
Sol. The Telecom Commission has approved the Telecom Regulatory Authority of India's (TRAI) net neutrality recommendations that bar service providers from discriminating against internet content and services by blocking, throttling or granting them higher speed access. The decision that aims to ensure open and free Internet in the country was taken at a meeting of the Commission, the highest decision-making body in the Department of Telecommunication in New Delhi. Aruna Sundararajan is the chairman of Telecom Commission.

Q7. In which of the following states, the state-run power giant National Thermal Power Corporation Limited (NTPC) opened its 250 MW Solar Power Plant at an investment of about Rs 1,500 crore? 
(a) Kerala
(b) Rajasthan
(c) Karnataka
(d) Madhya Pradesh
(e) Odisha
S7. Ans.(d)
Sol. Madhya Pradesh Chief Minister Shivraj Singh Chauhan inaugurated state-run power giant National Thermal Power Corporation Limited (NTPC) 250 MW Solar Power Plant in Mandsaur. According to NTPC, this project has been set up mainly on non-agricultural land and generation of electricity has been achieved without affecting the natural eco-system with zero carbon emission at an investment of about Rs 1,500 crore. 

Q8. In a departure from the norm, the Mission Olympic Cell included the entire ___________ team in the Target Olympic Podium (TOP) scheme. 
(a) Indian Men's hockey
(b) Indian Women's badminton
(c) Indian Men's boxing
(d) Indian Men's football
(e) Indian Archery
S8. Ans.(a)
Sol. In a departure from the norm, the Mission Olympic Cell included the entire Indian hockey team in the Target Olympic Podium (TOP) scheme, rewarding the players for their silver medal-winning performance at the Champions Trophy. Athletes from different sports have been included in TOP Scheme individually but it is first instance that an entire team has been made beneficiary of the financial assistance scheme. 

Q9. The United Nations Secretary-General Antonio Guterres constituted a High-Level Panel on Digital Cooperation. The panel will be co-chaired by _______________. 
(a) Melinda Gates
(b) Bill Gates
(c) Jack Ma
(d) Both (a) and (c)
(e) Both (b) and (c)
S9. Ans.(d)
Sol. The United Nations Secretary-General Antonio Guterres constituted a High-Level Panel on Digital Cooperation. The panel will be co-chaired by Melinda Gates, Co-Chairman of the Bill & Melinda Gates Foundation, and Jack Ma, Executive Chairman of Alibaba Group. 

Q10. Reliance Industries Chairman and India's richest person Mukesh Ambani dethroned Chinese businessman Jack Ma. Jack Ma is _____________. 
(a) Sinopec's Co-founder
(b) SAMSUNG's Co-founder
(c) Alibaba's Co-founder
(d) Xiaomi's Co-founder
(e) Nokia's Co-founder
S10. Ans.(c)
Sol. Reliance Industries Chairman and India's richest person Mukesh Ambani dethroned Chinese e-commerce company Alibaba's Co-founder Jack Ma to become Asia's richest person as RIL shares hit an all-time high. Ambani's net worth now stands at $44.3 billion as compared to Jack Ma's $44 billion wealth, according to Bloomberg. 




Check out Best Books for RBI Grade B Phase-I and Phase-II Preparation 

You may also like to Read:

Print Friendly and PDF

No comments