Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 15th July 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 15th July 2018

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 15th July

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. External Affairs Minister Sushma Swaraj embarked on a two-day visit to Manama, to co-chair the second High Joint Commission meeting. Manama is the capital city of ___________. 
(a) Kuwait
(b) Bahrain
(c) Qatar
(d) Uzbekistan
(e) Oman
S1. Ans.(b)
Sol. External Affairs Minister Sushma Swaraj embarked on a two-day visit to Manama, to co-chair the second High Joint Commission meeting with her Bahraini counterpart. Manama is the capital city of Bahrain. Bahraini dinar is the currency of Bahrain.

Q2. The Ministry of Drinking Water and Sanitation launches the Swachh Survekshan Grameen 2018 (SSG 2018) in the Delhi. Who is the present Minister of Drinking Water and Sanitation? 
(a) Mukhtar Abbas Naqvi
(b) Dharmendra Pradhan
(c) Uma Bharati
(d) Niti Gadkari
(e) Anant Geete
S2. Ans.(c)
Sol. The Ministry of Drinking Water and Sanitation launches the Swachh Survekshan Grameen 2018 (SSG 2018) in the Delhi. An independent survey agency will conduct the survey in all districts and the results will be announced in the form of a ranking of all districts and states on the basis of quantitative and qualitative sanitation (Swachhata) parameters. Uma Bharati is the Minister of Drinking Water and Sanitation.

Q3. In which of the following city, the Ministry of Mines organized the 4th National Conclave on Mines & Minerals?  
(a) Chennai
(b) Kochi
(c) Mumbai
(d) New Delhi
(e) Indore
S3. Ans.(e)
Sol. The Ministry of Mines organized the 4th National Conclave on Mines & Minerals at Indore, Madhya Pradesh. Chief Minister of Madhya Pradesh Shivraj Singh Chauhan was the chief guest of the conclave.

Q4. Name the Under-19 World Cup winning captain (in 2000) who has announced retirement from all forms of competitive cricket. 
(a) Suresh Raina
(b) Mohammad Kaif
(c) Parthiv Patel
(d) Yuvraj Singh
(e) Munaf Patel
S4. Ans.(b)
Sol. Mohammad Kaif announced his retirement from all forms of competitive cricket, almost 12 years after he last played for the Indian team in which he stood out as much for his acrobatic fielding as for his effective lower-order batting. Kaif was the captain of Under 19 cricket team that won the U-19 World Cup in 2000 against Sri Lanka.

Q5. Which of the following state has topped other states in per capita revenue collection under GST and is also the fourth highest generator of e-way bills in the country?
(a) Madhya Pradesh
(b) Maharashtra
(c) Uttar Pradesh
(d) Haryana
(e) Uttarakhand
S5. Ans.(d)
Sol. Haryana has topped other states in per capita revenue collection under GST and is also the fourth highest generator of e-way bills in the country. The Finance Minister of Haryana Capt. Abhimanyu claimed Haryana has widened the tax base by 82.22% and logged 19% hike in revenue collections.

Q6. The Archaeological Survey of India decided to allow photography within the premises of all centrally protected monuments/sites. But, it has restricted the photography in how many monuments/sites?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
(e) 5
S6. Ans.(c)
Sol. The Archaeological Survey of India decided to allow photography within the premises of all centrally protected monuments/sites. However, the 3 monuments/sites in which the photography would not be permitted are Ajanta Caves and Leh Palace having paintings, and Mausoleum of Taj Mahal, Agra.

Q7. The Odisha Government constituted Heritage Cabinet to preserve the history and culture of Odisha. The cabinet comprised of eight members and is being headed by _____________. 
(a) Naveen Patnaik
(b) Ganeshi Lal
(c) S. C. Jamir
(d) Kailash Nath Katju
(e) O P Kohli
S7. Ans.(a)
Sol. The Odisha Government constituted Heritage Cabinet headed by Chief Minister Naveen Patnaik to preserve the history and culture of Odisha. Its aim is to spread and preserve history and culture of Odisha and enrich Odia language further. The Cabinet comprises eight members, including the Chief Minister. The other members are Ministers of Finance, Odia Language, Literature and Culture and Tourism, Handlooms, Textiles and Handicrafts, SC/ST Development, Higher Education, School and Mass Education and Electronics and Information.

Q8. In which of the following country, a new integrated state-of-the-art integrated Indian Visa Application Centre (IVAC) has been recently inaugurated by Home Minister Rajnath Singh? 
(a) Nepal
(b) Sri Lanka
(c) Bangladesh
(d) Bhutan
(e) Japan
S8. Ans.(c)
Sol. A new integrated state-of-the-art integrated Indian Visa Application Centre (IVAC) was jointly inaugurated by Home Minister Rajnath Singh and his Bangladeshi counterpart Asaduzzaman Khan at Dhaka's Jamuna Future Park.

Q9. British Prime Minister Theresa May appointed __________ as Foreign Secretary after Boris Johnson resigned from the post in protest at the government's Brexit plan.
(a) Jeremy Hunt
(b) Davis David
(c) Philip Hammond
(d) David Miliband
(e) William Hague
S9. Ans.(a)
Sol. British Prime Minister Theresa May appointed Jeremy Hunt as Foreign Secretary. This appointment has come after Boris Johnson resigned from the post in protest at the government's Brexit plan.

Q10. Name the country that has topped the list of Global Innovation Index (GII) released by the World Intellectual Property Organisation (WIPO).
(a) The Netherlands
(b) Switzerland
(c) Sweden
(d) Norway
(e) Denmark
S10. Ans.(b)
Sol. The Global Innovation Index (GII) has ranked India as the 57th most innovative nation in the world. The country has improved its ranking from 60th position in 2017. India has been improving steadily since it was ranked 81st in 2015. The Top 3 Countries in Global Innovation Index are:
1. Switzerland,
2. The Netherlands,
3. Sweden.



Check out Best Books for RBI Grade B Phase-I and Phase-II Preparation 

You may also like to Read:

Print Friendly and PDF