Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 26th July 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 26th July 2018

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 26th July

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. In which of the following field/fields, India and Uganda have recently signed MoU/MoUs? 
(a) Defence Cooperation
(b) Visa exemption for Diplomatic and official passport holders
(c) Cultural Exchange Programme
(d) Material Testing Laboratory
(e) All of the given option is true
S1. Ans.(e)
Sol. India and Uganda signed four MoUs in various fields including the areas of defence, diplomatic ties, cultural exchange and material testing laboratory. Here are the MoUs signed between India and Uganda:
1. MoU on Defence Cooperation.
2. MoU on Visa exemption for Diplomatic and official passport holders.
3. MoU on Cultural Exchange Programme.
4. MoU on Material Testing Laboratory.

Q2. The Ministry of Women and Child Development has launched a contest inviting people to share images of the Childline logo. What is the helpline number for CHILDLINE? 
(a) 1055
(b) 1018
(c) 1098
(d) 1045
(e) 1067
S2. Ans.(c)
Sol. The Ministry of Women and Child Development has launched a contest, #Childline1098, inviting people to share images of the Childline 1098 logo that they spot at unique locations and send it with a tagline, to mark World Day against Trafficking in Persons on July 30. CHILDLINE is India's first 24-hour, free, emergency phone service for children in need of aid and assistance. At present, it is operational at 450 locations.

Q3. Name the Canadian author who has again made the Man Booker Prize list with his latest novel “Warlight”. 
(a) Margaret Laurence
(b) Michael Ondaatje
(c) Margaret Atwood
(d) Robertson Davies
(e) Joseph Boyden
S3. Ans.(b)
Sol. Canadian author Michael Ondaatje has again made the Man Booker Prize list with his latest novel “Warlight,” weeks after his book “The English Patient” was named the best work of fiction from the last five decades of the literary prize.

Q4. Tata AIA Life has recently announced that its board has appointed ____________ as the new chief executive officer and managing director, subject to regulatory approval from IRDAI.
(a) Gautam Kaul
(b) Brij Bhushan Saran Singh
(c) Rishi Srivastava
(d) TV Narendran
(e) TC Raghavan
S4. Ans.(c)
Sol. Tata AIA Life has recently announced that its board has appointed Rishi Srivastava as the new chief executive officer and managing director, subject to regulatory approval from IRDAI. Srivastava will take over from current chief executive officer Naveen Tahilyani who takes over as chief executive officer, group partnership distribution, AIA Group, Hong Kong.

Q5. Ministry of Women and Child Development had organized the 2nd meeting of National Council on India’s Nutrition Challenges under POSHAN Abhiyaan in New Delhi under the Chairmanship of Vice Chairman Rajiv Kumar, NITI Aayog. In the meeting which of the following month was declared to be celebrated as National Nutrition Month every year? 
(a) June
(b) July
(c) August
(d) September
(e) October
S5. Ans.(d)
Sol. Ministry of Women and Child Development had organized the 2nd meeting of National Council on India’s Nutrition Challenges under POSHAN Abhiyaan in New Dehli under the Chairmanship of Vice Chairman Rajiv Kumar, NITI Aayog. It was declared that the month of September will be celebrated as National Nutrition Month every year.

Q6. An Indian Air Force contingent comprising of four Su-30 MKI fighter aircraft landed at Darwin Air Force Base, Australia for participating in the Exercise named ___________. 
(a) Black Panther 2018
(b) Exercise Pitch Black-2018
(c) Exercise Back Fire 2018
(d) Exercise SIMBEX 2018
(e) Exercise Ostrich Egg 2018
S6. Ans.(b)
Sol. An Indian Air Force contingent comprising of four Su-30 MKI fighter aircraft landed at Darwin Air Force Base, Australia for participating in the Exercise Pitch Black-2018.  This is the first time that an Indian Air Force contingent is participating in this multinational air exercise in Australia.

Q7. The 10th edition of BRICS Summit had begun recently in which of the following city? 
(a) Beijing
(b) New Delhi
(c) Moscow
(d) Johannesburg
(e) Brasilia
S7. Ans.(d)
Sol. The 10th edition of BRICS Summit began in Johannesburg, South Africa. It is 3 day long summit and will be attended by all the BRICS leaders. Indian Prime Minister Narendra Modi’s three-nation tour of Africa will culminate in South Africa.

Q8. The 1st BRIC Summit was held in June 2009 in _____________. 
(a) New Delhi
(b) Shanghai
(c) Yekaterinburg
(d) Hong Kong
(e) Moscow
S8. Ans.(c)
Sol. The 1st BRIC Summit was held in June 2009 in Yekaterinburg, Russia.

Q9. The Government of India has set-up POSHAN Abhiyaan (National Nutrition Mission) which was launched by the Prime Minister of India in ___________. 
(a) Bihar
(b) Rajasthan
(c) Karnataka
(d) Odisha
(e) Madhya Pradesh
S9. Ans.(b)
Sol. The Government of India has set-up POSHAN Abhiyaan (National Nutrition Mission) which was launched by the Hon’ble Prime Minister on 8thMarch, 2018 from Jhunjhunu, Rajasthan.

Q10. Kampala is the capital city of _____________. 
(a) Baku
(b) Rwanda
(c) Uganda
(d) Nigeria
(e) Kenya
S10. Ans.(c)
Sol. Uganda Capital- Kampala, Currency- Ugandan shilling.

Check out Best Books for RBI Grade B Phase-I and Phase-II Preparation 





You may also like to Read:

Print Friendly and PDF

No comments