Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 30th July 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 30th July 2018

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 30th July

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.
Q1. On the auspicious occasion of Guru Purnima, the Ministry of Human Resource Development organized a National Conference of Vice Chancellors & Directors of Higher Education Institutions of India in ______________. 
(a) Ahmedabad
(b) Chennai
(c) Pune
(d) New Delhi
(e) Mumbai
S1. Ans.(d)
Sol. On the auspicious occasion of Guru Purnima, the Ministry of Human Resource Development organized a National Conference of Vice Chancellors & Directors of Higher Education Institutions of India in New Delhi. Union Minister of Human Resource Development Prakash Javadekar chaired the conference and Minister of State for HRD, Higher Education Dr. Satya Pal Singh also graced the occasion. The theme of this conference is "Research and innovation in Higher Education."

Q2. The world's oldest person, Chiyo Miyako passed away recently at the age of 117. She was from which country? 
(a) Indonesia
(b) Japan
(c) China
(d) Vietnam
(e) South Korea
S2. Ans.(b)
Sol. The world's oldest person, a 117-year-old Japanese woman, has died. Chiyo Miyako died on 22nd July 2018. Her death was confirmed by the government of Kanagawa, her home state south of Tokyo, Japan.

Q3. Name the Indian teenager who has added another feather to her cap by scaling Africa's highest peak, Mount Kilimanjaro in 3 days.
(a) Anirban Sen
(b) Shivangi Pathak
(c) Kumulita Seth
(d) Prathama Pathak
(e) Anjali Gupta
S3. Ans.(b)
Sol. Shivangi Pathak, who became the youngest Indian woman to reach the peak of Mount Everest, has added another feather to her cap by scaling Africa's highest peak, Mount Kilimanjaro in 3 days. Tanzania's Mount Kilimanjaro measures 5,895 meters in height.

Q4. The World Hepatitis Day 2018 is organized by the World Health Organization (WHO) on _______________. 
(a) 28 July
(b) 25 July
(c) 29 July
(d) 23 July
(e) 21 July
S4. Ans.(a)
Sol. July 28 marks World Hepatitis Day 2018, organized by the World Health Organization (WHO) to raise awareness of the disease and focus on how it can be treated, and eliminated. WHO will focus on the theme: "Test. Treat. Hepatitis" for World Hepatitis Day 2018 events.

Q5. A National Viral Hepatitis control programme aimed at eliminating the deadly condition by 2030 was launched by the Ministry of Health and Family Welfare in collaboration with ___________. 
(a) UNICEF
(b) IMF
(c) UNESCO
(d) WHO
(e) AIIMS
S5. Ans.(d)
Sol. A National Viral Hepatitis control programme aimed at eliminating the deadly condition by 2030 was launched by the Ministry of Health and Family Welfare in collaboration with the World Health Organisation.

Q6. Jehan Daruvala is related with which of the following sports? 
(a) Badminton
(b) Table Tennis
(c) Racing
(d) Golf
(e) Cricket
S6. Ans.(c)
Sol. Indian driver Jehan Daruvala completed an exhilarating pole to flag victory in the FIA Formula 3 European Championship in Belgium. Formula 1 hopeful Jehan also had the fastest lap to his name in race one of the weekend at the legendary Spa Francorchamps circuit.

Q7. International Tiger Day is being celebrated every year on ___________ to raise awareness about tiger conservation. 
(a) 27 July
(b) 29 July
(c) 24 July
(d) 22 July
(e) 21 July
S7. Ans.(b)
Sol. International Tiger Day is being celebrated every year on 29 July to raise awareness about tiger conservation. In Madhya Pradesh, State Tiger Foundation Society of Forest Department has organized wall painting competition in 6 cities to raise awareness and support for tiger conservation.

Q8. In which of the following city of Uttar Pradesh, Prime Minister Narendra Modi launched projects worth 60,000 crore rupees at the ground-breaking ceremony? 
(a) Mirzapur
(b) Saharanpur
(c) Kanpur
(d) Lucknow
(e) Varanasi
S8. Ans.(d)
Sol. Prime Minister Narendra Modi launched projects worth 60,000 crore rupees at the ground-breaking ceremony in Lucknow, Uttar Pradesh.

Q9. The Union Minister for Petroleum & Natural Gas and Skill Development & Entrepreneurship Dharmendra Pradhan laid the foundation stone for permanent campus of National Skill Training Institute (NSTI) for Women at _______________ which is the first NSTI Institute for the state and only one of its kind in India which is exclusively for women. 
(a) Jaipur
(b) New Delhi
(c) Mohali
(d) Udaipur
(e) Jodhpur
S9. Ans.(c)
Sol. The Union Minister for Petroleum & Natural Gas and Skill Development &Entrepreneurship  Dharmendra Pradhan laid the foundation stone for permanent campus of National Skill Training Institute (NSTI) for Women at Mohali, Punjab. This is the first NSTI Institute for Punjab and only one of its kind in India which is exclusively for women.

Q10. What is the theme for World Hepatitis Day 2018? 
(a) Treat Hepatitis with Care
(b) Test. Treat. Hepatitis
(c) Early Test for Hepatitis
(d) None of the given theme is true
(e) Treat Hepatitis Well
S10. Ans.(b)
Sol. July 28 marks World Hepatitis Day 2018, organized by the World Health Organization (WHO) to raise awareness of the disease and focus on how it can be treated, and eliminated. The theme for World Hepatitis Day was "Test. Treat. Hepatitis".

Check out Best Books for RBI Grade B Phase-I and Phase-II Preparation 





You may also like to Read:

Print Friendly and PDF