Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 4th July 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 4th July

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Name the refinery in Assam that has become the first oil public sector undertaking (PSU) to adopt an online legal compliance system by introducing 'Legatrix'.
(a) Mangalore Refinery and Petrochemicals Limited
(b) Reliance Refineries Industries
(c) Jamnagar Refinery
(d) Numaligarh Refinery Ltd
(e) Gujarat Refinery
S1. Ans.(d)
Sol. Numaligarh Refinery Ltd (NRL) in Assam has become the first oil public sector undertaking (PSU) to adopt an online legal compliance system by introducing 'Legatrix'. This initiative will boost up NRL’s contribution towards the Digital India Mission and induce a greater transparency in its operations.

Q2. Name the Noted Indian artist who had recently received the National Kalidas Samman in Delhi for visual arts from the Madhya Pradesh government.
(a) Jamini Roy
(b) Mukul Dey
(c) Anjolie Ela Menon
(d) Nandalal Bose
(e) Sunil Das
S2. Ans.(c)
Sol. Noted artist Anjolie Ela Menon had received the National Kalidas Samman in Delhi for visual arts from the Madhya Pradesh government. The award was conferred in recognition of her insightful and sensitive portrayal of the identity and spirit of women through her meaningful paintings in a variety of media.

Q3. Name the Union Minister who has notified the "National Policy on Marine Fisheries, 2017", which will guide the development of marine fisheries sector for the next 10 years.
(a) Ananthkumar
(b) Radha Mohan Singh
(c) Jagat Prakash Nadda
(d) Anant Geete
(e) Narendra Singh Tomar
S3. Ans.(b)
Sol. The Agriculture and Farmers’ Welfare Minister Radha Mohan Singh has notified the "National Policy on Marine Fisheries, 2017", which will guide the development of marine fisheries sector for the next 10 years. It was announced at the inter-session meeting of the consultative committee of the Ministry of Agriculture and Farmers’ Welfare on “Marine Fisheries-Mariculture in India” in Rameswaram, Tamil Nadu.

Q4. _____________ took over the reins of the Ordnance Factory Board as its new Director General and Chairman, recently.
(a) Vimal Kasana
(b) Manoj Solanki
(c) Vikram Limaye
(d) P K Shrivastava
(e) Prabhakar Singh
S4. Ans.(d)
Sol. P K Shrivastava took over the reins of the Ordnance Factory Board as its new Director General and Chairman. Shrivastava was earlier the additional director general of ordnance factories and member at OFB.

Q5. Which of the following formula one racer has won the Austrian Grand Prix 2018 title in Austria?
(a) Kimi Raikkonen
(b) Max Verstappen
(c) Sebastian Vettel
(d) Lewis Hamilton
(e) Nico Rosenberg
S5. Ans.(b)
Sol. Red Bull’s Max Verstappen won the Austrian Grand Prix 2018 title in Austria. Ferrari’s Kimi Raikkonen finished in the second spot. Ferrari’s Sebastian Vettel finished in the third spot. Mercedes’ Lewis Hamilton retired from the race due to a mechanical issue in his car.

Q6. Which of the following mobile infrastructure company has got the approval of competition watchdog Competition Commission of India (CCI) for merging its operations with Indus Towers?
(a) Essar Group
(b) GTL Ltd
(c) American Tower Corporation
(d) Bharti Infratel
(e) None of the given options is true
S6. Ans.(d)
Sol. The Bharti Infratel, a mobile infrastructure company, has got the approval of competition watchdog Competition Commission of India (CCI) for merging its operations with Indus Towers. The proposed merger values Indus Towers at an enterprise valuation of Rs71,500 crore, and will create one of the largest mobile tower entities worldwide with 1.63 lakh towers in all 22 telecom circles. The combined company will own 100% of Indus Towers.

Q7. Name the life insurance company that has announced its tie-up with Oxigen Services India Pvt. Ltd. to establish the distribution of its insurance products at Oxigen retail outlets.
(a) Life Insurance Corporation of India
(b) Aegon Life Insurance Company
(c) IndiaFirst Life Insurance Company Limited
(d) HDFC Standard Life Insurance
(e) Max Life Insurance
S7. Ans.(c)
Sol. IndiaFirst Life Insurance Company Limited, a joint venture between Bank of Baroda, Andhra Bank and Legal and General (UK), has announced its tie-up with Oxigen Services India Pvt. Ltd., to establish the distribution of its insurance products at Oxigen retail outlets.

Q8. The International Union of Food Science and Technology (IUFoST), the global voice of food science and technology in association with Indian National Science Academy (INSA) as adhering body, announced the 19th edition of its prestigious global event to be held in _____________.
(a) New Delhi
(b) Chennai
(c) Pune
(d) Mumbai
(e) Jaisalmer
S8. Ans.(d)
Sol. The International Union of Food Science and Technology (IUFoST), the global voice of food science and technology in association with Indian National Science Academy (INSA) as adhering body, announced the 19th edition of its prestigious global event to be held in Navi Mumbai, India in October 2018.

Q9. Name the cricketer who slammed 172 runs against Zimbabwe to register the highest-ever individual score in T20Is.
(a) Chris Gayle
(b) Aaron Finch
(c) Jos Buttler
(d) Sam Billings
(e) Jason Roy
S9. Ans.(b)
Sol. Australian captain Aaron Finch slammed 172(76) against Zimbabwe to register the highest-ever individual score in T20Is, overtaking his own record of 156 runs.

Q10. Competition Commission of India (CCI) was established in October 2003. It headquarters in _______________.
(a) Bengaluru
(b) Hyderabad
(c) Jaipur
(d) New Delhi
(e) Kolkata
S10. Ans.(d)
Sol. Competition Commission of India (CCI) was established on 14th October 2003. It headquarters in New Delhi.

Q11. Finance minister Piyush Goyal announced that government has accepted a report submitted by a committee of bankers that has recommended a five-pronged strategy Project named ___________.
(a) SWAVALAMB
(b) SASHAKT
(c) PANCHGUN
(d) PANCHSHEEL
(e) None of the given options is true
S11. Ans.(b)
Sol. The Sunil Mehta Committee, set up to look into the faster resolution of stressed assets, has recommended the creation of an asset management company for the resolution of stressed loans worth more than Rs500 crore. Finance minister Piyush Goyal announced that government has accepted a report submitted by a committee of bankers led by Punjab National Bank chairman Sunil Mehta.
Sunil Mehta committee on bad loans resolution has recommended a five-pronged strategy Project 'SASHAKT' to deal with Non-performing Assets in the country's banking system. The five-pronged strategy includes:
1. SME resolution approach,
2. Bank-led resolution approach,
3. AMC/AIF led resolution approach,
4. NCLT/IBC approach, and
5. Asset-trading platform.

Q12. Major General VD Dogra became the first serving Indian Army officer and the only General across the world to have completed a grueling ‘Ironman’ competition held in _____________.
(a) Indonesia
(b) Australia
(c) The USA
(d) Austria
(e) The UK
S12. Ans.(d)
Sol. Major General VD Dogra became the first serving Indian Army officer and the only General across the world to have completed a gruelling ‘Ironman’ competition held in Austria. The Ironman is an international triathlon consisting of three consecutive events- 3.8 km of swimming, 180 km cycling and 42.2 km of running (a full marathon).

Q13. Name the Senior bureaucrat who has taken over the additional charge as chairman and managing director of steel PSU Steel Authority of India Limited (SAIL).
(a) P K Pathak
(b) SM Ray
(c) Saraswati Prasad
(d) Deepak Roy
(e) Sumit Tijori
S13. Ans.(c)
Sol. Senior bureaucrat Saraswati Prasad has taken over the additional charge as chairman and managing director of steel PSU Steel Authority of India Limited (SAIL). Mr Prasad succeeds P K Singh who retired recently.

Q14. Which of the following state/UT government has launched 'Happiness Curriculum' for school students up to class 8?
(a) Pondicherry
(b) Chandigarh
(c) Maharashtra
(d) Odisha
(e) Delhi
S14. Ans.(e)
Sol. The Delhi government launched 'Happiness Curriculum' for school students up to class 8. The Dalai Lama, Delhi Chief Minister Arvind Kejriwal and Deputy Chief Minister and education department in-charge Manish Sisodia were present at the occasion.

Q15. Finance minister Piyush Goyal announced that government has accepted a report submitted by a committee of bankers led ______________ on bad loans resolution that had recommended a five-pronged strategy Project. 
(a) Arundhati Bhattacharya
(b) K. V. Kamath
(c) Osborne Smith
(d) Sunil Mehta
(e) S. Venkitaramanan
S15. Ans.(d)
Sol. The Sunil Mehta Committee, set up to look into the faster resolution of stressed assets, has recommended the creation of an asset management company for the resolution of stressed loans worth more than Rs500 crore. Finance minister Piyush Goyal announced that government has accepted a report submitted by a committee of bankers led by Punjab National Bank chairman Sunil Mehta.
Sunil Mehta committee on bad loans resolution has recommended a five-pronged strategy Project 'SASHAKT' to deal with Non-performing Assets in the country's banking system. The five-pronged strategy includes:
1. SME resolution approach,
2. Bank-led resolution approach,
3. AMC/AIF led resolution approach,
4. NCLT/IBC approach, and
5. Asset-trading platform.





You may also like to Read:

Print Friendly and PDF

No comments