Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 5th July 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 5th July

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. The Behdienkhlam Festival was celebrated recently in which of the following Indian state? 
(a) Assam
(b) Odisha
(c) Meghalaya
(d) Chhattisgarh
(e) Tripura
S1. Ans.(c)
Sol. The Union Minister of State for Development of North Eastern Region (DoNER) Dr Jitendra Singh attended the famous 4-day Meghalaya Annual Cultural Festival, "Behdienkhlam", held every year at the small peripheral town of Jowai, Meghalaya.

Q2. The Khadi and Village Industries Commission (KVIC) launched its, in-house developed, single-umbrella e-marketing system named KIMIS in New Delhi. What does 'M' stands for in KIMIS?
(a) Minimum
(b) Maximum
(c) Maneuver
(d) Management
(e) Migration
S2. Ans.(d)
Sol. The Khadi and Village Industries Commission (KVIC) launched its, in-house developed,single-umbrella e-marketing system named Khadi Institution Management and Information System (KIMIS) in New Delhi. The system can be accessed from anywhere in the country for the sale and purchase of Khadi and Village Industries products.

Q3. Name the organization/Institution that will organise ‘MOVE: Global Mobility Summit’ in New Delhi in September 2018 in collaboration with various ministries and industry partners.
(a) SIDBI
(b) NITI Aayog
(c) IRDAI
(d) NABARD
(e) RBI
S3. Ans.(b)
Sol. NITI Aayog, in collaboration with various ministries and industry partners, is organising ‘MOVE: Global Mobility Summit’ in New Delhi in September 2018. This Summit will help drive Government’s goals for vehicle electrification, renewable energy integration and job growth and also speed up India’s transition to a clean energy economy.

Q4. Union minister of chemicals and Fertilizers Ananth Kumar announced that the country’s first e-waste recycling unit will come up in _____________.
(a) Chennai
(b) New Delhi
(c) Pune
(d) Chandigarh
(e) Bengaluru
S4. Ans.(e)
Sol. Union minister of chemicals and Fertilisers Ananth Kumar announced that the country’s first e-waste recycling unit will come up in Bengaluru, Karnataka. The unit, to be set up by the ministry, is likely to be ready in four months, and is in keeping with the Swachh Bharat Abhiyan drive.

Q5. NABARD has sanctioned Rs 735.53 crore in the first quarter of the current fiscal under the RIDF for West Bengal for facilitating the execution of 86 projects. RIDF stands for ___________.
(a) Rural Income Development Fund
(b) Rural Infrastructure Development Fund
(c) Rural Income Development Firm
(d) Rural Implementation and Development Fund
(e) None of the given options is true
S5. Ans.(b)
Sol. NABARD has sanctioned Rs 735.53 crore in the first quarter of the current fiscal under the Rural Infrastructure Development Fund (RIDF) for West Bengal for facilitating the execution of 86 projects.

Q6. Name the Tony Award winner dancer, actor, and singer who had passed away recently.
(a) Nick Scandalios
(b) John Leguizamo
(c) Liliane Montevecchi
(d) Christine Jones
(e) Gareth Fry
S6. Ans.(c)
Sol. Tony Award winner Liliane Montevecchi, the Paris-born dancer, actor, and singer, passed away at the age of 85 following a battle with colon cancer.

Q7. The Reserve Bank of India has recently licensed ___________ to operate in India.
(a) Industrial & Commercial Bank of China Ltd
(b) Standard Chartered
(c) Bank of China
(d) Deutsche Bank
(e) Bank of America
S7. Ans.(c)
Sol. The Reserve Bank of India licensed Bank of China to operate in India. This decision comes as part of the commitment made by PM Modi to the Chinese leadership. Bank of China will now have operating offices in India. This will be the second Chinese bank to be operating in the country. As on 1 January, 2018 Industrial & Commercial Bank of China Ltd was operating in India along with 45 other foreign banks.

Q8. The 5th Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) Intersessional ministerial meeting was held in ____________.
(a) New Delhi
(b) Jakarta
(c) Beijing
(d) Kathmandu
(e) Tokyo
S8. Ans.(e)
Sol. The 5th Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) Intersessional ministerial meeting was held in Tokyo, Japan. It was first RCEP ministerial gathering to be held outside ASEAN countries.

Q9. The government has decided to sharply increase the Minimum Support Price (MSP) for _____________, as it responds to concerns about distress in the country’s farm economy despite two years of strong monsoons.
(a) Rabi Crops
(b) Kharif Crops
(c) Zaid Crop
(d) Cash Crops
(e) Plantation Crops
S9. Ans.(b)
Sol. The government has decided to sharply increase the Minimum Support Price (MSP) for Kharif crops, as it responds to concerns about distress in the country’s farm economy despite two years of strong monsoons. The MSP for common variety paddy, the most important Kharif crop, will be raised by Rs 200 over last year’s Rs 1,550 per quintal. That works out a 13%t increase for the financial year ended March 2019 compared to a 5.4% increase in FY18.

Q10. The Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi has approved renaming of Agartala Airport, Tripura as ____________________.
(a) P A Sangma Airport, Agartala
(b) Bhupen Hazarika International Airport, Agartala
(c) Lokpriya Gopinath Bordoloi Airport, Agartala
(d) Maharaja Bir Bikram Manikya Kishore Airport, Agartala
(e) None of the given options is true
S10. Ans.(d)
Sol. The Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi has approved renaming of Agartala Airport, Tripura as Maharaja Bir Bikram Manikya Kishore Airport, Agartala.





You may also like to Read:

Print Friendly and PDF