Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 6th July 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 6th July

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Name the Indian-American top White House lawyer who has been appointed as the new head of the crucial Drug Enforcement Agency that combats the smuggling and use of narcotics in the US.
(a) Sanjay Mehrotra
(b) Vinod Khosla
(c) Rajat Gupta
(d) Uttam Dhillon
(e) Monah Khasa
S1. Ans.(d)
Sol. Uttam Dhillon, an Indian-American top White House lawyer, has been appointed as the new head of the crucial Drug Enforcement Agency that combats the smuggling and use of narcotics in the US. Dhillon replaces Robert Patterson, who has retired after 30 years of service.

Q2. Union Minister of Coal, Railways, Finance & Corporate Affairs, Piyush Goyal launched the Coal Mine Surveillance & Management System (CMSMS) and Mobile Application named ___________ developed by CMPDI, Ranchi in New Delhi.
(a) Kala Khan
(b) Khan Prahari
(c) Khadan Vigil
(d) Khan Vigil
(e) Koyla Khan
S2. Ans.(b)
Sol. Union Minister of Coal, Railways, Finance & Corporate Affairs, Piyush Goyal launched the Coal Mine Surveillance & Management System (CMSMS) and Mobile Application ‘Khan Prahari’ developed by CMPDI, Ranchi in New Delhi. Khan Prahari is a tool for reporting any activity taking place related to illegal coal mining like rat-hole mining, pilferage etc.

Q3. UN Secretary-General Antonio Guterres has appointed an Army official Major General Jose Eladio Alcain as head of the United Nations mission tasked with monitoring the ceasefire line between India and Pakistan. Major General Jose Eladio Alcain is from which of the following country?
(a) France
(b) Greece
(c) Uruguay
(d) Portugal
(e) Brazil
S3. Ans.(c)
Sol. UN Secretary-General Antonio Guterres has appointed a veteran Uruguayan Army official Major General José Eladio Alcain as head of the United Nations mission tasked with monitoring the ceasefire line between India and Pakistan.

Q4. IBBI has notified the IBBI (Insolvency Resolution Process for Corporate Persons, 3rd amendment) Regulations, 2018. What does 'BB' stands for in IBBI?
(a) Bankruptcy Board
(b) Bank Board
(c) Business Board
(d) Bonding Bank
(e) Banking Board
S4. Ans.(a)
Sol. The Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) has notified the Insolvency and Bankruptcy Board of India (Insolvency Resolution Process for Corporate Persons) (Third Amendment) Regulations, 2018. In a significant move, the Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) has mandated that a resolution professional should determine whether a corporate debtor had indulged in fraudulent transactions within a specified time period during the resolution process.

Q5. In which of the following city, the world’s first digital art museum opened its doors to the public?
(a) Paris
(b) Manhattan
(c) Beijing
(d) Tokyo
(e) New Delhi
S5. Ans.(d)
Sol. The world’s first digital art museum opened its doors to the public in Tokyo, Japan allowing patrons to step all the way into the artworks. Attendees are able to move freely through the 9,000-square meter interactive gallery.

Q6. Union Sports Minister Rajyavardhan Singh Rathore announced that the Sports Authority of India (SAI) has been renamed as _____________ after the sports body's governing body meeting.
(a) Khelo India
(b) Sports India
(c) Khel India
(d) Khelo Bharat
(e) None of the given options is true
S6. Ans.(b)
Sol. Union Sports Minister Rajyavardhan Singh Rathore announced that more than 34 years after coming into existence, the Sports Authority of India (SAI) has been renamed as Sports India after the sports body's governing body meeting.

Q7. Name the Prime Minister of Bhutan who has arrived recently in New Delhi on the three-day visit to India. 
(a) Khuwo Peljor
(b) Mipham Wangpo
(c) Dasho Tshering Tobgay
(d) Jigme Singye
(e) Gawa Zangpo
S7. Ans.(c)
Sol. Prime Minister of Bhutan Dasho Tshering Tobgay arrived in New Delhi on the three-day visit to India. During the visit, Prime Minister of Bhutan will call on President Ram Nath Kovind and hold talks with Prime Minister Narendra Modi.

Q8. The Madhya Pradesh State Government launched an outstanding power bill waiver scheme and subsidised power scheme called _____________ for labourers and poor families.
(a) Sabal
(b) Jagriti
(c) Sabal Urja
(d) Sambal
(e) Saksham Urja
S8. Ans.(d)
Sol. The Madhya Pradesh State Government launched an outstanding power bill waiver scheme and subsidised power scheme called ‘Sambal’ for labourers and poor families. Under Sambal Yojana, the Below Poverty Line (BPL) families would be provided electricity at a cost of Rs 200 per month.

Q9. Chief Election Commissioner of India Om Prakash Rawat has launched an Android-based mobile application named ___________ for citizens to report any violation of the model code of conduct during elections. 
(a) cVigil
(b) eVigil
(c) cElect
(d) eElect
(e) eFind
S9. Ans.(a)
Sol. Chief Election Commissioner of India Mr Om Prakash Rawat, along with the Election Commissioners Sunil Arora and Ashok Lavasa, launched an Android-based mobile application named ‘cVigil’ for citizens to report any violation of the model code of conduct during elections.

Q10. For which of the following UT, the Supreme Court announced that Lieutenant Governor does not have independent decision-making powers, and is bound to act on the aid and advice of the Council of Ministers?
(a) Puducherry
(b) Chandigarh
(c) Andaman and Nicobar
(d) Delhi
(e) Daman and Diu
S10. Ans.(d)
Sol. The Supreme Court held that Lieutenant Governor does not have independent decision-making powers, and is bound to act on the aid and advice of the Council of Ministers. The apex court was ruling on a batch of appeals filed by the Delhi government challenging the Delhi High Court’s order holding the LG as the administrative head of the national capital.

Q11. Payments Council of India (PCI), an apex body representing the companies in the payments and settlement system, has announced the appointment of _____________ as its new chairman.
(a) Rohit Kukreja
(b) Vishwas Patel
(c) Ankit Bisht
(d) Akarsh Patwal
(e) Mohan Aggarwal
S11. Ans.(b)
Sol. Payments Council of India (PCI), an apex body representing the companies in the payments and settlement system, has announced the appointment of Vishwas Patel, CEO of Infibeam Avenues, as its new chairman.

Q12. International Cricket Council (ICC) has introduced stricter sanctions for ball-tampering. The new regulations were introduced at its annual conference held in _____________.
(a) Dubai, the UAE
(b) Dublin, Ireland
(c) London, the UK
(d) New Delhi, India
(e) Paris, France
S12. Ans.(b)
Sol. International Cricket Council (ICC) has introduced stricter sanctions for ball-tampering. The new regulations were introduced at its annual conference held in Dublin, Ireland. Ball-tampering has been upgraded from a level 2 to a level 3 offence.

Q13. World Bank Group member IFC has invested $100 million in Mahindra & Mahindra Financial Services Ltd. (Mahindra Finance). IFC stands for ___________.
(a) International Finance Company
(b) International Fiscal Company
(c) International Financial Company
(d) None of the given option is true
(e) International Finance Corporation
S13. Ans.(e)
Sol. World Bank Group member IFC (International Finance Corporation) has invested $100 million in Mahindra & Mahindra Financial Services Ltd. (Mahindra Finance). This would enable the Mahindra Group company to augment its growth by extending loans to individuals along with financing small and medium enterprises.

Q14. Gujarat Chief Minister Vijay Rupani launched 'Poshan Abhiyan', a statewide mission to eradicate malnutrition among children and also launched 'PURNA' project to eliminate malnutrition among girls in the age group of 14 to 18. 'PURNA' stands for _________________.
(a) Prevention of Under Nutrition and Remedy of Nutritional Accidents
(b) Prevention of Under Nutrition and Rehabitation of Nutritional Actions
(c) Prevention of Under Nutrition and Remedy of Nutritional Activities
(d) Prevention of Under Nutrition and Reduction of Nutritional Anaemia
(e) None of the given options is true
S14. Ans.(d)
Sol. Gujarat Chief Minister Vijay Rupani launched 'Poshan Abhiyan'--a statewide mission to eradicate malnutrition among children by providing them nutritious food through Anganwadi centres. The CM also launched 'Purna' project to eliminate malnutrition among girls in the age group of 14 to 18. 'Purna' stands for Prevention of Under Nutrition and Reduction of Nutritional Anaemia among Adolescent Girls.

Q15. The Cabinet Committee on Economic Affairs has recently approved proposal for expanding the scope of HEFA by enhancing its capital base to Rs. 10,000 crore and tasking it to mobilise Rs. 1,00,000 crore for Revitalizing Infrastructure and Systems in Education or RISE by 2022. HEFA stands for _______________.
(a) Higher Education Financing Agency
(b) Higher Employment Financing Agency
(c) Higher Education Funding Agency
(d) Higher Employment Funding Agency
(e) Higher Ethical Funding Agency
S15. Ans.(a)
Sol. The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) has approved the proposal for expanding the scope of Higher Education Financing Agency (HEFA) by enhancing its capital base to Rs. 10,000 crore and tasking it to mobilise Rs. 1,00,000 crore for Revitalizing Infrastructure and Systems in Education or RISE by 2022.





You may also like to Read:

Print Friendly and PDF