Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 9th July 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 9th July

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. The Law Commission has recently recommended that gambling and betting on sports, including cricket, be allowed as regulated activities taxable under the direct and indirect tax regimes. Who is the present chairman of the Law Commission?
(a) Justice Amitava Roy
(b) Justice Prafulla Chandra Pant
(c) Justice M. Y. Eqbal
(d) Justice B S Chauhan
(e) Justice Vikramajit Sen
S1. Ans.(d)
Sol. The Law Commission recommended that gambling and betting on sports, including cricket, be allowed as regulated activities taxable under the direct and indirect tax regimes and used as a source for attracting foreign direct investment (FDI). Justice Balbir Singh Chauhan, a former judge of the Supreme Court is the present Chairman of Law Commission.

Q2. The 2nd meeting of the joint working group on tourism cooperation between India and Nepal concluded recently in _____________. 
(a) New Delhi
(b) Kathmandu
(c) Thimphu
(d) Pune
(e) Mumbai
S2. Ans.(b)
Sol. The 2nd meeting of the joint working group on tourism cooperation between India and Nepal concluded in Kathmandu, Nepal. Both sides agreed to jointly promote Buddhist and Ramayana circuits and Adventure tourism. The meeting also decided to set up an industry-led India Nepal Tourism Forum.

Q3. The UN member states have approved a 6.69 billion US Dollar budget for how many peacekeeping operations for the year 2018-19? 
(a) 10
(b) 11
(c) 13
(d) 15
(e) 20
S3. Ans.(c)
Sol. The UN member states have approved a 6.69 billion US Dollar budget for 13 peacekeeping operations for the year 2018-19. It is the second year in a row, the committee has made significant cuts to the overall peacekeeping budget. The Committee also approved significant management reforms including creation of two new departments focused on political and peacebuilding affairs and four stand-alone divisions for Africa.

Q4. In which of the following city the Commerce Secretary, Rita Teaotia, chaired the first meeting of the Task Force on e-commerce? 
(a) Mumbai
(b) New Delhi
(c) Bengaluru
(d) Chennai
(e) Guwahati
S4. Ans.(b)
Sol. Commerce Secretary, Rita Teaotia, chaired the first meeting of the Task Force on e-commerce in New Delhi. The meeting deliberated upon the suggestions emerging from the sub-group meetings held in June 2018. The suggestions were on wide-ranging issues such as cross-border data flows, taxation, trade facilitation and logistics, consumer confidence, IPR and future tech, FDI and competition issues.

Q5. The International Day of Cooperatives is observed across the world on ___________ with an aim to promote the co-operative model.
(a) 21 June
(b) 7 July
(c) 15 July
(d) 3 July
(e) 5 July
S5. Ans.(b)
Sol. The International Day of Cooperatives is observed across the world on July 7 with an aim to promote the co-operative model, since it contains aspects of sustainable development at its core and is based on ethical values and principles. The 2018 theme of the Day is the ‘Sustainable societies through cooperation’.

Q6. Name the retired Justice of the Supreme Court of India who has been appointed as the new Chairperson of the National Green Tribunal (NGT).
(a) Justice Adarsh Kumar Goel
(b) Justice Swatanter Kumar
(c) Justice Umesh Dattatraya Salvi
(d) Justice Jawad Rahim
(e) Justice Prakash Vempur
S6. Ans.(a)
Sol. Justice Adarsh Kumar Goel, who retired from the Supreme Court of India has been appointed as the new Chairperson of the National Green Tribunal (NGT). He has been appointed to the position for a term of five years, as per an order issued by the personnel ministry.

Q7. In which of the following city, State-run Airports Authority of India (AAI) will set up a state-of-the-art Civil Aviation Research Organization (CARO) to meet the challenges posed by the growing air traffic and for enhancing safety?
(a) Panaji
(b) Hyderabad
(c) Kochin
(d) Chennai
(e) Varanasi
S7. Ans.(b)
Sol. State-run Airports Authority of India (AAI) will set up a state-of-the-art Civil Aviation Research Organization (CARO) at Hyderabad’s Begumpet Airport to find indigenous solutions to meet the challenges posed by the growing air traffic and for enhancing safety, capacity and efficiency of aircraft operations in the country.

Q8. Name the “world’s emptiest airport” that would be operated as a Sri Lanka-India joint venture.
(a) Bandaranaike International Airport
(b) Batticaloa Airport
(c) Ratmalana Airport
(d) Mattala Rajapaksa International Airport
(e) Koggala International Airport
S8. Ans.(d)
Sol. The Mattala Rajapaksa International Airport (MRIA) would be operated as a Sri Lanka-India joint venture. The $210 million facility, 241km south-east of Colombo, is dubbed the “world’s emptiest airport” due to a lack of flights.

Q9. Name the bank that has gone past Russia's Sberbank to become the most valuable bank in the emerging market outside China.
(a) HDFC Bank
(b) Industrial & Commercial Bank of China
(c) ICICI Bank
(d) SBI
(e) Axis Bank
S9. Ans.(a)
Sol. HDFC Bank has gone past Russia's Sberbank to become the most valuable bank in the emerging market outside China. HDFC Bank’s current market capitalisation is $78.4 billion against Sberbank's $74.4 billion. Chinese banks are leading the pecking order in the emerging market, with Industrial & Commercial Bank of China topping the list with a market cap of $273.4 billion.

Q10. What is the theme for International Day of Cooperatives 2018? 
(a) Co-operatives ensure no one is left behind
(b) Cooperatives: The power to act for a sustainable future
(c) Sustainable societies through cooperation
(d) Choose co-operative, choose equality
(e) None of the given themes is true
S10. Ans.(c)
Sol. The International Day of Cooperatives is observed across the world on July 7 with an aim to promote the co-operative model, since it contains aspects of sustainable development at its core and is based on ethical values and principles. The 2018 theme of the Day is the ‘Sustainable societies through cooperation’.

Q11. Which of the following company has become India’s largest payer of Goods and Services Tax (GST), Excise and Customs Duty, and Income Tax in the private sector paying Rs.9844 crore in FY18? 
(a) Tata Consultancy Services
(b) Reliance Industries
(c) Tata Motors
(d) ICICI Bank
(e) State Bank of India
S11. Ans.(b)
Sol. Reliance Industries Chairman Mukesh Ambani at the Reliance Industries’ 41st Annual General Meeting announced that Reliance is India’s largest payer of Goods and Services Tax (GST), Excise and Customs Duty, and Income Tax in the private sector paying Rs.9844 crore in FY18.

Q12. Bajrang Punia emerged champion at the Tbilisi Grand Prix in the 65kg category after outplaying Iranian wrestler Mehran Nasiri in the final. The championship was held in ____________.
(a) Russia
(b) Armenia
(c) Turkey
(d) Uzbekistan
(e) Georgia
S12. Ans.(e)
Sol. Bajrang Punia emerged champion at the Tbilisi Grand Prix in the 65kg category after outplaying Iranian wrestler Mehran Nasiri in the final in Georgia. The 2018 Commonwealth Games gold medallist recorded a comfortable 9-3 win over the Iranian.

Q13. Name the female athlete who has become the oldest Indian woman to complete an Ironman Triathlon.
(a) Krishna Poonia
(b) Anju Khosla
(c) Anjali Bhagwat
(d) Kunjarani Devi
(e) K. M. Beenamol
S13. Ans.(b)
Sol. At 52, Anju Khosla has become the oldest Indian woman to complete an Ironman Triathlon – one of the toughest one-day sporting events. The New Delhi resident completed her first full Ironman Triathlon, in Carinthia, Austria, in 15 hours, 54 minutes and 54 seconds.

Q14. Facebook Inc. co-founder Mark Zuckerberg has overtaken _____________ as the world’s third-richest person, according to the Bloomberg Billionaires Index. 
(a) Jeff Bezos
(b) Bill Gates
(c) Carlos Slim
(d) Warren Buffett
(e) Charles Koch
S14. Ans.(d)
Sol. Facebook Inc. co-founder Mark Zuckerberg has overtaken Warren Buffett as the world’s third-richest person. Zuckerberg, who trails only Amazon.com Inc. founder Jeff Bezos and Microsoft Corp. co-founder Bill Gates, eclipsed Buffett as Facebook shares climbed 2.4%, according to the Bloomberg Billionaires Index.

Q15. India's latest frontline warship named _____________ has recently reached Sri Lanka in a goodwill visit.
(a) INS Talwar
(b) INS Tarini
(c) INS Trikand
(d) INS Sahyadri
(e) INS Trilok
S15. Ans.(c)
Sol. India's latest frontline warship INS Trikand has reached Sri Lanka in a goodwill visit. Sri Lanka Navy ceremonially welcomed the state-of-the-art warship in accordance with naval traditions. 




You may also like to Read:

Print Friendly and PDF

No comments