Current Affairs Quiz Based on FIFA World Cup 2018: Check MCQs

Dear Aspirants,


The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. So here we have compiled up few important Questions that will be handy for your examinations. Please go through it thoroughly and prepare well for your examinations like SBI PO/Clerk Mains, BOB PO, RBI Grade-B Officers etc...

Q1. The 21st edition of the FIFA World Cup concluded in the Russian capital of Moscow. Which of the following country has emerged as the champion team of the FIFA World Cup 2018?  
(a) England
(b) France
(c) Belgium
(d) Brazil
(e) Croatia

S1. Ans.(b)
Sol. The 21st edition of the FIFA World Cup concluded in Luzhniki Stadium in the Russian capital of Moscow. 32 nations, divided into eight groups, battled it out for the coveted trophy in the quadrennial month-long event. France emerged as the champion team of the FIFA World Cup 2018.

Q2. What was the Prize money for the champion team of FIFA World Cup 2018?  
(a) 15 million USD
(b) 20 million USD
(c) 26 million USD
(d) 38 million USD
(e) 42 million USD

S2. Ans.(d)
Sol.  The Prize money for the FIFA World Cup 2018 champion team was 38 million US Dollars.

Q3. Name the player and his country who won the Golden Ball Award 2018 for the World Cup's Best Player.
(a) Eden Hazard, Belgium
(b) Toni Kroos, Germany
(c) Luka Modric, Croatia
(d) Sergio Ramos, Spain
(e) Robert Lewandowski, Poland

S3. Ans.(c)
Sol. The Golden Ball Award was won by the Croatian captain Luka Modric for the World Cup's Best Player. Modric won Man-Of-The-Match three times in Croatia's seven games in Russia.

Q4. Man of the Match award in the Final match of FIFA World Cup 2018 was awarded to _____________. 
(a) Kylian Mbappe
(b) Antoine Griezmann
(c) Paul Pogba
(d) Thierry Henry
(e) Olivier Giroud

S4. Ans.(b)
Sol. Man of the Match in the Final was awarded to Antoine Griezmann of France.

Q5. Name the player who won the Golden Glove Award 2018 for the best goalkeeper. 
(a) Essam El-Hadary
(b) Rui Patricio
(c) Thibaut Courtois
(d) Hugo Lloris
(e) David De Gea

S5. Ans.(c)
Sol. Golden Glove Award: Belgium's Thibaut Courtois won the Golden Glove award for the best goalkeeper.

Q6. What was the official mascot of the 2018 FIFA World Cup? 
(a) Caira
(b) Koara
(c) Zabivaka
(d) Zaltanowa
(e) Somarova

S6. Ans.(c)
Sol. Zabivaka was the official mascot of the 2018 FIFA World Cup.

Q7. Which of the following footballer has won the Golden Boot Award in FIFA World Cup 2018? 
(a) Luka Modric
(b) Leonel Messi
(c) Cristiano Ronaldo
(d) Kylian Mbappe
(e) Harry Kane

S7. Ans.(e)
Sol. Golden Boot Award: England's Harry Kane won the World Cup Golden Boot. He was the top scorer with six goals.

Q8. The official song of the tournament was ‘__________’ with vocals from Will Smith, Nicky Jam and Era Istrefi. 
(a) Stay With Us
(b) Live It Up
(c) Play It On
(d) Sing to Play
(e) Play With Us

S8. Ans.(b)
Sol. The official song of the tournament was "Live It Up", with vocals from Will Smith, Nicky Jam and Era Istrefi.

Q9. Name the team that was awarded the Fairplay Award for being the most disciplined team in the FIFA World Cup 2018. 
(a) Germany
(b) Spain
(c) Portugal
(d) Egypt
(e) Croatia

S9. Ans.(b)
Sol. Fairplay Award: Spain was awarded the Fairplay Award for being the most disciplined team in the tournament.

Q10. Which of the following team was the runner-up for the FIFA World Cup 2018? 
(a) France
(b) Croatia
(c) England
(d) Belgium
(e) Spain

S10. Ans.(b)
Sol. France emerged as the champion team of the FIFA World Cup 2018. It has defeated Croatia in a thrilling final by 4-2. It was the second world cup win for France, it first won in 1998.

Q11. In which of the following year, for the first time in the history of FIFA world cup VAR (Video Assistant Referee) system was used? 
(a) 2002
(b) 2006
(c) 2010
(d) 2014
(e) 2018

S11. Ans.(e)
Sol. In year 2018, for the first time in the history of FIFA world cup VAR (Video Assistant Referee) system was used.

Q12. Name the player who has won the Young Player award in FIFA World Cup 2018 and became the first teenager to register in the final since Pele in 1958. 
(a) Paul Pogba
(b) Marc-Andre Ter Stegen
(c) Kylian Mbappe
(d) Alisson
(e) Thibaut Courtois

S12. Ans.(c)
Sol. Young Player Award: France's Kylian Mbappe won the Young Player award. He scored the game’s finest goal and became the first teenager to register in the final since Pele in 1958.

Q13. In which of the following country, the FIFA World Cup 2022 will be held? 
(a) Germany
(b) Spain
(c) Egypt
(d) Qatar
(e) The UAE

S13. Ans.(d)
Sol. The FIFA World Cup 2022 will be held in Qatar.

Q14. Name the stadium in which the 21st edition of the FIFA World Cup final concluded recently in Russia. 
(a) Fisht Stadium
(b) Luzhniki Stadium
(c) Samara Arena 
(d) Ekaterinburg Arena
(e) Saint Petersburg Stadium

S14. Ans.(b)
Sol. The 21st edition of the FIFA World Cup concluded in Luzhniki Stadium in the Russian capital of Moscow.

Q15. In which of the following year, France has won its first World Cup? 
(a) 1988
(b) 1992
(c) 1996
(d) 2002
(e) 1998

S15. Ans.(e)
Sol. France emerged as the champion team of the FIFA World Cup 2018. It has defeated Croatia in a thrilling final by 4-2. It was the second world cup win for France, it first won in 1998.

You may also like to Read:

No comments