General Awareness Questions for SBI PO/Clerk | 27th July 2018

Dear Aspirants,

General Awareness Quiz for SBI PO/CLERK Mains Exam: 27th July

General Awareness for SBI PO Mains: 27th July 2018

Preparing for SBI Mains and BOB PO Examination!! Don't miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in SBI PO and Clerk Examinations. Not only this, these quizzes will also prove propitious for the upcoming Bank of Baroda Exam.

Q1. India has signed the MRA in Nursing with Singapore on the official visit of PM Modi to the country. MRA stands for __________.
(a) Magnetic Reasoning Agreement
(b) Mutual Reassessment Agreement
(c) Mutual Reimaging Agreement
(d) Mutual Recognition Agreement
(e) None of the given options is true

S1. Ans.(d)
Sol. India has signed the Mutual Recognition Agreement (MRA) in Nursing with Singapore. This is the first MRA being signed by India with any of our Free Trade Agreement (FTA) partners. In a major gain for India, Singapore agreed to expand coverage of Indian nursing institutions by recognising seven nursing institutions in the MRA.

Q2. Union Minister for Women and Child Development Maneka Gandhi laid the foundation stone of India's first advanced DNA forensic laboratory in ______________ as part efforts to reduce the backlog of cases needing advanced forensic analysis.
(a) New Delhi
(b) Guwahati
(c) Chandigarh
(d) Dispur
(e) Gangtok

S2. Ans.(c)
Sol. Union Minister for Women and Child Development Maneka Gandhi laid the foundation stone of India's first advanced DNA forensic laboratory in Chandigarh as part efforts to reduce the backlog of cases needing advanced forensic analysis.

Q3. Prime Minister Narendra Modi has recently handed over the Padma Shri award, one of India's highest civilian awards, to former Singaporean diplomat ______________.
(a) Lee Kuan Yew
(b) Tommy Koh
(c) Chan Heng Chee
(d) Wong Lin Ken
(e) Goh Chok Tong

S3. Ans.(b)
Sol. Prime Minister Narendra Modi handed over the Padma Shri award, one of India's highest civilian awards, to former Singaporean diplomat Tommy Koh. Koh was among 10 ASEAN (Association of Southeast Asian Nations) receipts of the prestigious award this year.

Q4. PM Modi was in Singapore on the last leg of his 3 nation tour, talks between Prime Ministers Narendra Modi and his counterpart Lee Hsien Loong led to the signing of how many agreements between the two sides?
(a) 4
(b) 5
(c) 6
(d) 7
(e) 8

S4. Ans.(e)
Sol. PM Modi was in Singapore on the last leg of his 3 nation tour, talks between Prime Ministers Narendra Modi and his counterpart Lee Hsien Loong led to the signing of 8 agreements between the two sides which covered areas as wide as military cooperation and connectivity.

Q5. AEPS is a system that leverages Aadhaar online authentication and enables AEBAs to be operated in anytime-anywhere banking mode by the marginalized d financially excluded segments of society through micro ATMs. What is the meaning of "E" in AEPS?
(a) Equity
(b) Essential
(c) Electronic
(d) Enabled
(e) Enrolled

S5. Ans.(d)
Sol. Aadhaar Enabled Payment System (AEPS) – A system that leverages Aadhaar online authentication and enables AEBAs to be operated in anytime-anywhere banking mode by the marginalized d financially excluded segments of society through micro ATMs.

Q6. APB is a repository of Aadhaar number of residents and their primary bank account number used for receiving all social security and entitlement payments from various government agencies. What is the meaning of "B" in APB?
(a) Base
(b) Bridge
(c) Bond
(d) Banking
(e) Basel

S6. Ans.(b)
Sol. Aadhaar Payments Bridge or APB is a repository of Aadhaar number of residents and their primary bank account number used for receiving all social security and entitlement payments from various government agencies. It requires using Aadhaar number as the primary key for all entitlement payments. This would weed out all fakes and ghosts from the system and ensure that the benefits reach the intended beneficiaries.

Q7. NCLT is a quasi-judicial body in India that adjudicates issues relating to companies in India. NCLT stands for-
(a) National Common Law Tribunal
(b) National Company Law Trend
(c) National Company Law Tribunal
(d) National Company Law Transaction
(e) National Company Law Treaty

S7. Ans.(c)
Sol. The National Company Law Tribunal (NCLT) is a quasi-judicial body in India that adjudicates issues relating to companies in India.

Q8. The ICC has included which of the following countries in their ODI rankings list apart from the 12 existing countries?
(a) Canada, Netherlands, Scotland and the UAE
(b) Nepal, Afghanistan, Scotland and the UAE
(c) Nepal, Netherlands, Scotland and the UAE
(d) Nepal, Canada, Afghanistan and the UAE
(e) Ireland, Canada, Scotland and Nepal

S8. Ans.(c)
Sol. The ICC has included Nepal, Netherlands, Scotland and the UAE in their ODI rankings list apart from the 12 existing countries. The Netherlands secured ODI status and a place in the 13-team ODI league by winning the ICC World Cricket League Championship last year, while Scotland, Nepal and the UAE earned ODI status by finishing as the three leading associates (along with the Dutch) in the ICC Cricket World Cup Qualifier 2018.

Q9. The Income Tax Department has issued a new reward scheme titled _____________ to seek people’s participation in the Income Tax Department’s efforts to unearth black money and to reduce tax evasion.
(a) Black Money Transactions Informants Reward Scheme, 2018
(b) Benami Transactions Informants Reward Scheme, 2018
(c) Illegal Transactions Informants Reward Scheme, 2018
(d) Illegal Money Transactions Informants Reward Scheme, 2018
(e) None of the given options is true

S9. Ans.(b)
Sol. The Income Tax Department has issued a new reward scheme titled “Benami Transactions Informants Reward Scheme, 2018” to seek people’s participation in the Income Tax Department’s efforts to unearth black money and to reduce tax evasion.

Q10. The Union Ministry of Culture introduced a new scheme called _____________ to reimburse the central share of CGST and IGST on items for food/prasad/langar/bhandara offered free of cost by charitable religious institutions.
(a) Jan Bhoj Yojana
(b) Jan Aahar Yojana
(c) Seva Bhoj Yojna
(d) Seva Aahar Yojana
(e) Lok Anaz Ahar Yojana

S10. Ans.(c)
Sol. The Union Ministry of Culture introduced a new scheme called ‘Seva Bhoj Yojna’ to reimburse the central share of CGST and IGST on items for food/prasad/langar/bhandara offered free of cost by charitable religious institutions.

Q11. External Affairs Minister Sushma Swaraj was her five-day visit to which of the following country and meet the top leadership and to participate in the BRICS Foreign Ministers Meeting in First week of June 2018?
(a) Singapore
(b) South Africa
(c) Nepal
(d) Afghanistan
(e) Indonesia

S11. Ans.(b)
Sol. External Affairs Minister Sushma Swaraj was her five-day visit to South Africa where she meet the top leadership of the country in First week of June 2018.

Q12. World Population day is an annual event observed on which of the following day every year that seeks to raise awareness of global population issues. The event was established by the Governing Council of the United Nations Development Programme in 1989?
(a) July 01
(b) July 19
(c) July 30
(d) June 12
(e) July 11

S12. Ans.(e)
Sol. In 1989, the Governing Council of the United Nations Development Programme recommended that 11 July be observed by the international community as World Population Day, a day to focus attention on the urgency and importance of population issues. This year's theme is 'Investing in teenage girls.'

Q13. The 4,620MW Mundra Thermal Power Station is located in the Kutch district of which of the following state and is currently the second biggest operating thermal power plant in India?
(a) Gujarat
(b) Rajasthan
(c) Maharashtra
(d) Uttar Pradesh
(e) Tamil Nadu

S13. Ans. (a)
Sol. The Mundra power plant is a 4,644MW coal-based thermal power station in the Kutch district of Gujarat in India. It is located near Mundra Port, which is owned by Mundra Power Special Economic Zone. Adani Power, a subsidiary of Adani Group, developed the project.

Q14. Maa Vindhyavasini Devi Temple is located in Vindhyachal in the Indian state of-
(a) Bihar
(b) Madhya Pradesh
(c) Uttar Pradesh
(d) West Bengal
(e) Uttarakhand

S14. Ans.(c)
Sol. Vindhyavasini is name of a benevolent aspect of Devi Amba or Durga. Her temple is located at Vindhyachal, 8 km away from Mirzapur on the banks of river Ganges, in Uttar Pradesh. The goddess gets her name from Vindhya Range and the name Vindhyavasini, literally means, she who resides in Vindhya. As it is believed that the Shaktipeeths were created on earth, where the body parts of Sati fell.

Q15. Abdel Fattah al-Sisi has been sworn in as the President for a second four-year term of which of the following country?
(a) Oman
(b) Azerbaijan
(c) The UAE
(d) Egypt
(e) Palestine

S15. Ans.(d)
Sol. In Egypt, President Abdel Fattah al-Sisi was sworn in for a second four-year term in office as the country faces major economic and security challenges. Sisi won 97% of valid votes in the March presidential election.




                




Print Friendly and PDF

No comments