General Awareness Questions for SBI PO/Clerk | 24th July 2018

Dear Aspirants,

General Awareness Quiz for SBI PO/CLERK Mains Exam: 24th July

General Awareness for SBI PO Mains: 24th July 2018

Preparing for SBI Mains and BOB PO Examination!! Don't miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in SBI PO and Clerk Examinations. Not only this, these quizzes will also prove propitious for the upcoming Bank of Baroda Exam.

Q1. Name the country in which the Prime Minister Narendra Modi launched three Indian digital payment systems - RuPay, BHIM app and UPI by SBI at the 'Business, Innovation and Community Event'.
(a) Malaysia
(b) Indonesia
(c) Singapore
(d) Oman
(e) Switzerland

S1. Ans.(c)
Sol. Prime Minister Narendra Modi launched three Indian digital payment systems - RuPay, BHIM app and UPI by SBI at the 'Business, Innovation and Community Event' in Singapore. With the launch, India's RuPay digital payments system was linked up with Singapore's 33-year old Network for Electronic Transfers (NETS).

Q2. The Indian economy grew by what percent in the fourth quarter of 2017-18, according to the data released by Central Statistics Office?
(a) 7.2%
(b) 7.3%
(c) 7.5%
(d) 7.6%
(e) 7.7%

S2. Ans.(e)
Sol. The Indian economy grew 7.7% in the fourth quarter of 2017-18. The GDP had expanded 5.6%, 6.3% and 7%, in the first three quarters of 2017-18, according to the data released by Central Statistics Office.

Q3. The United States has renamed its oldest and largest military command, US Pacific Command to _______________, according to the US Defence Secretary Jim Mattis.
(a) Ind-PAC Command
(b) Indo-Pacific Command
(c) Pacific India Command
(d) Indo-Paci Command
(e) None of the given options is true

S3. Ans.(b)
Sol. The United States has renamed its oldest and largest military command, US Pacific Command, or PACOM, to Indo-Pacific Command, according to the US Defence Secretary Jim Mattis.

Q4. In which of the following city the First biannual Indian Air Force Commanders’ Conference was inaugurated by Defence Minister Nirmala Sitharaman?
(a) Bengaluru
(b) Dehradun
(c) Chandigarh
(d) New Delhi
(e) Guwahati

S4. Ans.(d)
Sol. The First biannual Indian Air Force Commanders’ Conference was inaugurated by Defence Minister Nirmala Sitharaman at Air Headquarters in New Delhi. Minister of State for Defence Dr Subhash Bhamre, Air Chief Marshal BS Dhanoa were among those who were present at the conference.

Q5. Radha Mohan Singh is an Indian politician and a leader of the Bharatiya Janata Party. He is the present Union Minister of?
(a) Finance Minister
(b) Home Minister
(c) Civil Aviation Minister
(d) Agriculture Minister
(e) Information and Broadcasting Minister

S5. Ans.(d)
Sol. Shri Radha Mohan Singh, an Indian politician and a member of the Bharatiya Janata Party (BJP) became a Union Cabinet Minister in 2014. He is Member of Parliament from Purvi Champaran constituency of Bihar. Under Shri Narendra Bhai Modi's Prime Ministership, he was appointed Minister of Agriculture on 26th May, 2014.

Q6. Baichung Bhutia is an Indian _________ of Sikkimese-Bhutia descent who plays as a striker.
(a) Footballer
(b) Cricketer
(c) Wrestler
(d) Shooter
(e) Actor

S6. Ans.(a)
Sol. Bhaichung Bhutia is a retired Indian footballer of Sikkimese-Bhutia descent who played as a striker. Bhutia is considered to be the torchbearer of Indian football in the international arena. He is often nicknamed the Sikkimese Sniper because of his shooting skills in football.

Q7. What is the capital of the Netherlands?
(a) London
(b) Amsterdam
(c) Athens
(d) Canberra
(e) Vienna

S7. Ans.(b)
Sol. According to the Dutch constitution, Amsterdam is the capital of the Netherlands, although the parliament and the Dutch government have been situated in The Hague since 1588, along with the Supreme Court and the Council of State.

Q8. Name the Statistics and Programme Implementation Minister who has recently conferred FICCI Smart Policing Awards 2018 to police officials of the central armed police force and states police in New Delhi. 
(a) Ramvilas Paswan
(b) Vijay Goel
(c) Jagat Prakash Nadda
(d) Anant Geete
(e) Mukhtar Abbas Naqvi

S8. Ans.(b)
Sol. Statistics and Programme Implementation Minister Vijay Goel conferred FICCI Smart Policing Awards 2018 to police officials of the central armed police force and states police in New Delhi.

Q9. Union Home Minister Rajnath Singh launched an Online Analytical Tool to facilitate closer monitoring of the flow and utilization of foreign contributions received by various organisations registered or permitted under FCRA 2010. FCRA stands for ___________.
(a) Foreign Contractual (Regulation) Act
(b) Foreign Contribution (Regulation) Act
(c) Foreign Confrontation (Regulation) Act
(d) Foreign Command (Regulation) Act
(e) None of the given options is true

S9. Ans.(b)
Sol. Union Home Minister Rajnath Singh launched an Online Analytical Tool to facilitate closer monitoring of the flow and utilisation of foreign contributions received by various organisations registered or permitted under the Foreign Contribution (Regulation) Act (FCRA), 2010.

Q10. Name the IAS officer who has assumed charge as Secretary in the Ministry of Information & Broadcasting.
(a) Narendra Kumar Sinha
(b) Anuj Sinha
(c) Amit Khare
(d) Kamala Nath Tripathi
(e) Manoj Prabhakar

S10. Ans.(c)
Sol. An IAS office Amit Khare assumed charge as Secretary in the Ministry of Information & Broadcasting on superannuation of Narendra Kumar Sinha.

Q11. Name the company that has partnered with the National Commission for Women (NCW) to launch a Digital Literacy Programme (DLP).
(a) Whatsapp
(b) Hike
(c) Limechat
(d) Facebook
(e) Google

S11. Ans.(d)
Sol. Social networking giant Facebook partnered with the National Commission for Women (NCW) to launch a Digital Literacy Programme (DLP). The DLP will be launched in collaboration with the Cyber Peace Foundation (CPF).

Q12. Bharatiya Reserve Bank Note Mudran Private Limited (BRBNMPL) is one of the subsidiaries of Reserve Bank of India which prints banknotes for Reserve Bank of India. Where is the Corporate Office of BRBNMPL? 
(a) Bengaluru
(b) Kolkata
(c) Hyderabad
(d) New Delhi
(e) Mumbai

S12. Ans.(a)
Sol. Bharatiya Reserve Bank Note Mudran Private Limited is one of the subsidiaries of Reserve Bank of India which prints bank notes for Reserve Bank of India. It was established in 1995 to address the demand of bank notes. The Corporate and Registered Office of BRBNMPL.

Q13. CIBIL Limited is a credit information company operating in India. CIBIL Limited based in-
(a) Bengaluru
(b) Kolkata
(c) Hyderabad
(d) Mumbai
(e) New Delhi

S13. Ans.(d)
Sol. CIBIL Limited is a credit information company operating in India. CIBIL or CIBIL Limited is Mumbai based company.

Q14. The Institute for Development & Research in Banking Technology (IDRBT) is a unique institution exclusively focused on Banking Technology. Established by RBI. Where is the Head Office of IDRBT?
(a) Bengaluru
(b) Kolkata
(c) Hyderabad
(d) Mumbai
(e) New Delhi

S14. Ans.(c)
Sol. The Institute for Development & Research in Banking Technology is a unique institution exclusively focused on Banking Technology. Established by the Reserve Bank of India in 1996, the Institution works at the intersection of Banking and Technology. The Head Office of IDRBT is in Hyderabad.

Q15. Name the state that has recently declared Neem and black buck as the state tree and animal respectively.
(a) Karnataka
(b) Andhra Pradesh
(c) Telangana
(d) Kerala
(e) Gujarat

S15. Ans.(b)
Sol. Neem and black buck have been declared as the state tree and animal respectively of Andhra Pradesh. Rose-ringed parakeet will be the state bird while jasmine will be the state flower. The announcement was made by the Principal Secretary of Environment and Forests G Anantha Ramu.




                




Print Friendly and PDF