General Awareness Quiz for SBI PO/CLERK Mains Exam: 9th July

Dear Aspirants,



Preparing for SBI Mains and BOB PO Examination!! Don't miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in SBI PO and Clerk Examinations. Not only this, these quizzes will also prove propitious for the upcoming Bank of Baroda Exam.

Q1. Union Cabinet has approved the proposal for grant of permission to ______________ to raise additional share capital of up to a maximum of 24,000 crore rupees recently. 
(a) Axis Bank
(b) ICICI Bank
(c) HDFC Bank
(d) State Bank of India
(e) Punjab National Bank

Show Answer
S1. Ans.(c)
Sol. Union Cabinet has approved the proposal for grant of permission to HDFC Bank to raise additional share capital of up to a maximum of 24,000 crore rupees. The composite foreign shareholding in the Bank will not exceed 74% of the enhanced paid-up equity share capital of the bank.

Q2. According to accepting public deposits, NBFCs can be classified into ____ broad categories.
(a) Two
(b) Three
(c) Four
(d) One
(e) Five

Show Answer
S2. Ans.(a)
Sol. According to accepting public deposits, NBFCs can be classified into two broad categories, viz.,
(i) NBFCs accepting public deposit (NBFCs-D)
(ii) NBFCs not accepting/holding public deposit (NBFCs-ND).

Q3. The Centre for Railway Information System (CRIS) has developed a mobile-based application. What is the name of this app?
(a) readymobile
(b) goesmobile
(c) getmobile
(d) utsonmobile
(e) None of these

Show Answer
S3. Ans.(d)
Sol. The Centre for Railway Information System (CRIS) has developed a mobile-based application ‘utsonmobile'. The ‘utsonmobile’ application enables booking and cancellation of unreserved tickets, issue and renewal of season and platform tickets, check and load R-wallet balance and helps maintain user profile management and booking history.

Q4. Which of the following is the country’s largest custodian and depository participant?
(a) CIBIL
(b) SEBI
(c) NABARD
(d) SHCIL
(e) None of these

Show Answer
S4. Ans.(d)
Sol. Stock Holding Corporation of India Ltd (SHCIL), India’s largest custodian and depository participant.

Q5. Name the person, who has assumed the charge as Secretary, Ministry of Coal in New Delhi recently?
(a) AK Dhasmana
(b) Inder Jit Singh
(c) Susheel Kumar
(d) Bhaskar Khulbe
(e) Pradeep Kumar Sinha

Show Answer
S5. Ans.(b)
Sol. Dr. Inder Jit Singh has assumed charge as the Secretary, Ministry of Coal at Shastri Bhawan office, New Delhi. Dr. Inder Jit Singh took over the charge of Secretary which fell vacant after superannuation of Susheel Kumar. In the interim, Secretary Mines, Anil G Mukhim had been holding additional charge as Secretary, Coal.

Q6. Who is the present Chairman and Managing Director (CMD) of Dena Bank?
(a) Ashwani Kumar
(b) Ramesh S Singh
(c) Shakti Rao
(d) Rakesh Sethi
(e) Amit Chatterjee

Show Answer
S6. Ans.(a)
Sol. Ashwani Kumar is the present Chairman and Managing Director (CMD) of Dena Bank.

Q7. Film Producer Kalyan Padal who won National Awards for his film Mhorkya and movies was made in which language?
(a) Marathi
(b) Gujarati
(c) Telugu
(d) Tamil
(e) None of these

Show Answer
S7. Ans. (a)
Sol. “Mhorkya” won the best children's film award and a special mention at the 65th National Film Awards.

Q8. FCCB is a type of corporate bond issued by an Indian company in an overseas market in a currency different from that of the issuer. FCCB stands for-
(a) Foreign Currency Convertible Board
(b) Foreign Currency Convertible Banking
(c) Foreign Currency Convertible Bond
(d) Foreign Currency Convertible Base
(e) Foreign Currency Convertible Basel

Show Answer
S8. Ans.(c)
Sol. A foreign currency convertible bond (FCCB) is a type of corporate bond issued by an Indian company in an overseas market in a currency different from that of the issuer. Investors have the option of redeeming their investment on maturity or converting the bonds into equity any time during the currency of the bond.

Q9. Name the lender that has recently reported a loss of Rs. 7,718 crore in the January-March quarter, hurt by higher provisions for bad loans.
(a) Allahabad Bank
(b) Punjab National Bank
(c) Dena Bank
(d) State Bank of India
(e) Indian Overseas Bank

Show Answer
S9. Ans.(d)
Sol. State Bank of India (SBI), the country's biggest lender, reported a loss of Rs. 7,718 crore in the January-March quarter, hurt by higher provisions for bad loans. The loss for the three months to March 31 was deeper than the expected Rs. 1,285 crore on average by 16 analysts, according to Thomson Reuters data.

Q10. Senior Citizen Savings Scheme (SCSS) Account is an individual of the Age of ________ or more may open the account.
(a) 60 years
(b) 55 years
(c) 70 years
(d) 50 years
(e) 65 years

Show Answer
S10.Ans.(a)
Sol. Senior Citizen Savings Scheme (SCSS) Account- An individual of the Age of 60 years or more may open the account.



Q11. As many as 26 countries, including India, will participate in June 2018 in the world’s largest international maritime biennial exercise, named ___________.
(a) RAMPAGE
(b) PACIRIM
(c) RIMPACIF
(d) RIMPAC
(e) None of these

Show Answer
S11. Ans.(d)
Sol. As many as 26 countries, including India, will participate in the biennial Rim of the Pacific, RIMPAC military exercise from June 27 to August 2, in and around the Hawaiian Islands and Southern California. The announcement was made by the Pentagon. It is the world’s largest international maritime exercise.

Q12. Illiberal India; Gauri Lankesh and the Age of Unreason is written by
(a) Jhumpa Lahiri
(b) Chidanand Rajghatta
(c) Kiran Desai
(d) Arundhati Roy
(e) None of these

Show Answer
S12. Ans. (b)
Sol. Illiberal India; Gauri Lankesh and the Age of Unreason is written by Chidanand Rajghatta.

Q13. Name the Renowned industrialist and founder of Indian Metals & Ferro Alloys Ltd (IMFA), who passed away at his residence.
(a) Nandram Das Bairagi
(b) Bansidhar Panda
(c) Arun Date
(d) Ravinder Sharma
(e) None of these

Show Answer
S13. Ans. (b)
Sol. Renowned industrialist and founder of Indian Metals & Ferro Alloys Ltd (IMFA) Bansidhar Panda passed away at his residence.

Q14. Who was sworn in as the Governor of Mizoram?
(a) Anil Kumar Jha
(b) Kummanam Rajasekharan
(c) Narinder Nath Vohra
(d) Ganga Prasad
(e) None of these

Show Answer
S14.Ans.(b)
Sol. Kummanam Rajasekharan, who was the Bharatiya Janata Party’s Kerala unit chief for three years, was sworn in as the 18th Governor of Mizoram. He replaced Lt. Gen. (retired) Nirbhay Sharma who completed his term after taking charge in May 2015.

Q15. The Mahi Bajaj Sagar Dam is located across the Mahi River in Banswara district of which state?
(a) Maharashtra
(b) Gujarat
(c) Rajasthan
(d) Punjab
(e) None of these

Show Answer
S15. Ans. (c)
Sol. Mahi Bajaj Sagar Dam is a dam across the Mahi River. It is situated in Banswara district Rajasthan, India.



        

No comments