General Awareness Quiz for SBI PO/CLERK Mains Exam: 11th July

Dear Aspirants,



Preparing for SBI Mains and BOB PO Examination!! Don't miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in SBI PO and Clerk Examinations. Not only this, these quizzes will also prove propitious for the upcoming Bank of Baroda Exam.

Q1. The world’s largest solar park will come up in which Indian state? 
(a) Gujarat
(b) Uttar Pradesh
(c) Karnataka
(d) Punjab
(e) None of these

Show Answer
S1. Ans.(a)
Sol. Gujarat Chief Minister Vijay Rupani has recently approved setting up a 5000 MW capacity solar park at the Dholera Special Investment Region (SIR), which would be the largest such entity in the world after its completion.

Q2. Which of the following economic concepts is categorized on the basis of Current Account or Capital Account or both?
(a) Balance of Payments
(b) Value of the food grain stock of a country
(c) Gross National Product
(d) Gross National Income(GNI)
(e) Total collection of Direct Taxes in a year

Show Answer
S2. Ans.(a)
Sol. A Balance of payments statements is a summary of a nation’s total economic transactions undertaken on the international account. It is usually composed of two sections:-
1. Current Account
2. Capital Account

Q3. Name the Veteran Bollywood actress and Padma Shri awardee, who had passed away in Dubai recently?
(a) Meenakshi Seshadri
(b) Hema Malini
(c) Madhuri Dixit
(d) Sridevi
(e) Ravina Tandon

Show Answer
S3. Ans.(d)
Sol. Veteran Bollywood actress and Padma Shri awardee Sridevi, who had an illustrious career spanning over four decades, passed away in Dubai. She was 54.

Q4. Union Government launched the FIEO Globallinker for MSME exporters to digitize their businesses. How is ‘FIEO’ abbreviated as?
(a) Federation of Indian Export Organisations
(b) Federation of Indian Exchange Operations
(c) Federation of International Export Organisations
(d) Federation of International Exchange Operations
(e) None of these

Show Answer
S4. Ans.(a)
Sol. Union Commerce and Industry Minister Suresh Prabhu launched the FIEO Globallinker in New Delhi on April 17, 2018. Federation of Indian Export Organisations (FIEO) Globallinker is a digital platform for MSME exporters to digitise their businesses and join a global community of growing businesses.

Q5. Which Indian actress got featured in the Time's '100 Most Influential People' of 2018?
(a) Anushka Sharma
(b) Priyanka Chopra
(c) Deepika Padukone
(d) Katrina Kaif
(e) Sri Devi

Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol. The 100 Most Influential People List of 2018 features the names of four self-made Indians- Bollywood actress Deepika Padukone, Indian cricket captain Virat Kohli, Ola co-founder Bhavish Aggarwal and Microsoft’s CEO Satya Nadella.

Q6. Which country to host the 2018 World Robot Conference (WRC)? 
(a) India
(b) Japan
(c) China
(d) North Korea
(e) None of these

Show Answer
S6. Ans.(c)
Sol. The 2018 World Robot Conference (WRC) will be held in Beijing, China from August 15-19 under the theme of creating new intelligent power and sharing the new opening-up era.

Q7. FIMMDA stands for
(a) Foreign Investment Markets and Derivatives Market Association
(b) Fixed Income Money Markets and Derivatives Association
(c) Fixed Income and Money Market Development Association
(d) Floating Income and Money Markets Derivative Assets
(e) None of the above

Show Answer
S7. Ans.(b)
Sol. The Fixed Income Money Market and Derivatives Association of India (FIMMDA), an association of Scheduled Commercial Banks, Public Financial Institutions, Primary Dealers and Insurance Companies was incorporated as a Company under section 25 of the Companies Act, 1956 on June 3rd, 1998. FIMMDA is a voluntary market body for the bond, money and derivatives markets.

Q8. In case of cheque bouncing what is the permissible punishment?
(a) Imprisonment
(b) Fine equal to the value of the bounced cheque
(c) Fine equal to double the amount of bounced cheque
(d) Monetary fine and imprisonment
(e) None of these 

Show Answer
S8. Ans.(d)
Sol. Monetary fine and imprisonment, In case of cheque bouncing, is the permissible punishment.

Q9. The Cabinet Committee on Economic Affairs has approved a restructured _________________ scheme aimed at making rural local bodies self-sustainable, financially stable and more efficient.
(a) Sarva Shiksha Abhiyan
(b) Total Sanitation Campaign
(c) National Rural Health Mission
(d) Rashtriya Gram Swaraj Abhiyan
(e) National Translation Mission

Show Answer
S9. Ans.(d)
Sol. Prime Minister Narendra Modi launched Rashtriya Gram Swaraj Abhiyan at Ramnagar, tribal-dominated district of Madhya Pradesh on the occasion of National Panchayati Raj Day (24 April). The scheme aims to strengthen the country’s Panchayati Raj system and address critical gaps that hinder its success.It is Central Government sponsored scheme that aims at making rural local bodies self-sustainable, financially stable and more efficient.

Q10. Which state is hosting the 7th edition of the Women Science Congress (WSC-2018)?
(a) Karnataka
(b) Uttar Pradesh
(c) Manipur
(d) Haryana
(e) None of these

Show Answer
S10. Ans.(c)
Sol. The 7th edition of the Women Science Congress (WSC-2018) has inaugurated by West Bengal Governor Keshari Nath Tripathi at Manipur University, Imphal.

Q11. Which city hosted the 6th US-India Aviation Summit 2018?
(a) New Delhi
(b) Bangalore
(c) Chandigarh
(d) Pune
(e) Mumbai

Show Answer
S11. Ans.(e)
Sol. The 6th US-India Aviation Summit was formally inaugurated by Union Minister for Civil Aviation, Suresh Prabhu in Mumbai

Q12. The US Senate confirmed __________ as the first female director of Central Intelligence Agency (CIA). 
(a) Jane O'Meara Sanders
(b) Gina Haspel
(c) Pamela Brooks Gann
(d) Judy Genshaft
(e) Kay Norto

Show Answer
S12. Ans.(b)
Sol. The US Senate confirmed Gina Haspel as the first female director of Central Intelligence Agency (CIA). Gina Haspel's confirmation in a 54-45 vote follows a partisan fight among senators about the CIA's Bush-era use of techniques such as waterboarding.

Q13. The Mahi Bajaj Sagar Dam is located across the Mahi River in Banswara district of which state?
(a) Maharashtra
(b) Gujarat
(c) Rajasthan
(d) Punjab
(e) None of these

Show Answer
S13. Ans.(c)
Sol. Mahi Bajaj Sagar Dam is a dam across the Mahi River. It is situated 16 kilometres from Banswara town in Banswara district Rajasthan, India. The dam was constructed between 1972 and 1983 for the purposes of hydroelectric power generation and water supply. It is the second largest dam in Rajasthan. It is named after Jamnalal Bajaj.

Q14. What is the Currency of Saudi Arabia? 
(a) Peso
(b) Riyal
(c) Leone
(d) Koruna
(e) Rial

Show Answer
S14. Ans.(b)
Sol. Saudi Arabia is a desert country encompassing most of the Arabian Peninsula, with Red Sea and Persian (Arabian) Gulf coastlines, Known as the birthplace of Islam. The Saudi riyal is the currency of Saudi Arabia.

Q15. P P Lakshmanan, has passed away at Kannur in Kerala. He was related to which field?
(a) Politics
(b) Journalism
(c) Sports
(d) Film Industry
(e) None of these

Show Answer
S15. Ans.(c)
Sol. P P Lakshmanan, has passed away at Kannur in Kerala. He was related to sports.