General Awareness Quiz for SBI PO/CLERK Mains Exam: 14th July

Dear Aspirants,



Preparing for SBI Mains and BOB PO Examination!! Don't miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in SBI PO and Clerk Examinations. Not only this, these quizzes will also prove propitious for the upcoming Bank of Baroda Exam.

Q1. Name the e-commercial platform that has become country's first payments app to cross the 100 million downloads mark on play store.
(a) Paytm
(b) Flipkart
(c) Amazon
(d) Oxigen
(e) Freecharge

Show Answer
S1. Ans.(a)
Sol. India's largest mobile-first financial services platform, Paytm announced that its app has crossed the 100 million milestone on Google Play Store in the second week of December 2017. This makes Paytm the country's first payments app to cross the 100 million downloads mark.

Q2. The government has announced the launch of ________________ under which farmers in select villages will be given assistance and advice on ways to improve farming techniques and raise their income.
(a) Krishi Kisan Asha
(b) Kisan Kalyan Abhiyaan
(c) Krishi Kautilya Abhiyaan
(d) Krishi Kalyan Yojana
(e) Krishi Kalyan Abhiyaan

Show Answer
S2. Ans.(e)
Sol. The government has announced the launch of 'Krishi Kalyan Abhiyaan' under which farmers in select villages will be given assistance and advice on ways to improve farming techniques and raise their income. The Agriculture Ministry in line with the Prime Minister Narendra Modi’s vision of doubling farmers’ income by 2022 has launched the Krishi Kalyan Abhiyaan from 1st June to 31st July 2018.

Q3. After the recent circular passed by the RBI, Peer-to-peer lending platforms will be treated as _____________.
(a) Regular Banks
(b) Payment Banks
(c) Small Financial Banks
(d) Start-Ups
(e) NBFCs

Show Answer
S3. Ans.(e)
Sol.  After a year or more of due-diligence, the RBI has notified that peer-to-peer (P2P) lending platforms need to be regulated and treated on par with non-banking financial companies (NBFCs).

Q4. In which state Polythene will be completely prohibited from 31st July 2018?
(a) Bihar
(b) Gujarat
(c) Kerala
(d) Uttarakhand
(e) West Bengal

Show Answer
S4. Ans.(d)
Sol. In Uttarakhand, Polythene will be completely prohibited from 31st July in the state. All the polythene vendors have been asked to finish the polyethylene stock before 31st July.

Q5. _________ account is opened by the investor while registering with an investment broker.
(a) Fixed Deposit Account
(b) Savings Bank Account
(c) Recurring Account
(d) Demat Account
(e) None of these

Show Answer
S5. Ans.(d)
Sol. DEMAT or De-Materialized Account refers to a deposit made at an Indian financial institution that can be used for investing in shares of stocks and other financial assets. Securities are held electronically in a DEMAT Account, thereby eliminating the need for physical paper certificates.

Q6. What is the term for a bank without any branch network that offers its services remotely?
(a) Internet only Banks
(b) Direct Bank
(c) Lending Institution
(d) Indirect Bank
(e) Online Bank

Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol. A direct bank is a bank without any branch network that offers its services remotely via online banking and telephone banking and may also provide access via ATMs (often through interbank network alliances), mail and mobile. By eliminating the costs associated with bank branches, direct banks can make significant savings which they may pass on to clients via higher interest rates or lower service charges.

Q7. Name the lender that launched Agenda 25×25, which pledges to create a synergetic startup environment for budding women entrepreneurs in India.
(a) ICICI Bank
(b) Axis Bank
(c) HDFC Bank
(d) YES Bank
(e) Karnataka Bank

Show Answer
S7. Ans.(d)
Sol. YES Bank and YES Global Institute have launched Agenda 25×25, which pledges to create a synergetic startup environment for budding women entrepreneurs in India. The effort would ensure that by 2025 at least 25% of all entrepreneurs in India are women.

Q8. Union Home Minister Rajnath Singh launched an Online Analytical Tool to facilitate closer monitoring of the flow and utilization of foreign contributions received by various organizations registered or permitted under FCRA 2010. FCRA stands for ___________.
(a) Foreign Contractual (Regulation) Act
(b) Foreign Contribution (Regulation) Act
(c) Foreign Confrontation (Regulation) Act
(d) Foreign Command (Regulation) Act
(e) None of these

Show Answer
S8. Ans.(b)
Sol. Union Home Minister Rajnath Singh launched an Online Analytical Tool to facilitate closer monitoring of the flow and utilization of foreign contributions received by various organizations registered or permitted under the Foreign Contribution (Regulation) Act (FCRA), 2010.

Q9. Who will become the first Indian cricketer to appear in Kia Super League in England?
(a) Smriti Mandhana
(b) Harmanpreet Kaur
(c) Mithali Raj
(d) Jhulan Goswami
(e) None of these

Show Answer
S9. Ans.(a)
Sol. Smriti Mandhana, an Indian Women’s Cricket team opener, will become the first Indian player to appear in the Kia Super League, the women’s cricket super league in England. The League will begin from July 22, 2018.

Q10. The department of Defence Production has constituted a task force to study use of artificial intelligence. The task force is headed by
(a) N Chandrasekaran
(b) Anand Mahindra
(c) Shiv Nadar
(d) NR Narayana Murthy
(e) Rajesh Gopinathan

Show Answer
S10. Ans.(a)
Sol. The Ministry of Defence (Department of Defence Production) constituted a 17 member task force headed by Tata Sons Chairman N Chandrasekaran to study use and application of artificial intelligence (AI) in military. The task force will study the whole gamut of issues surrounding strategic of AI in national security perspective, in global context.

Q11. The IBSA Foreign Ministers’ Meeting was held in which country?
(a) India
(b) China
(c) South Africa
(d) Australia
(e) None of these

Show Answer
S11. Ans.(c)
Sol. The IBSA Foreign Ministers' Meeting was held in Pretoria, South Africa on June 4, 2018. The External Affairs Minister of the Republic of India, Sushma Swaraj chaired the IBSA (India, Brazil, South Africa) ministerial meet and hold talks on how to deepen coordination among the three countries on major global issues

Q12. Mount Kilimanjaro is the highest mountain on the African continent. The mountain is located in
(a) Tanzania
(b) Kenya
(c) Uganda
(d) DR Congo
(e) Ethiopia

Show Answer
S12. Ans.(a)
Sol. Mount Kilimanjaro is located in Tanzania, a country in East Africa. The mountain is one of the seven summits (the highest peaks on each of the seven continents), and rises 5,895 meters or 19,340 feet above sea level.

Q13. Shirui Lily Festival 2018 was concluded at Ukhrul district of which state?
(a) Assam
(b) Odisha
(c) Manipur
(d) Kerala
(e) Jammu & Kashmir

Show Answer
S13. Ans.(c)
Sol. Manipur's Shirui Lily Festival 2018 was concluded at Ukhrul district. The festival was spread over multiple venues. The festival was sponsored by the department of tourism, Manipur to spread awareness about conservation of the endangered Shirui Lily and promote the district of Ukhrul as a tourist destination in Manipur.

Q14.  Which of the following country is not a member of ASEAN? 
(a) Cambodia
(b) China
(c) Indonesia
(d) Philippines
(e) Malaysia

Show Answer
S14. Ans.(b)
Sol. Membership. 10 States ― Brunei Darussalam, Cambodia, Indonesia, Laos, Malaysia, Myanmar, Philippines, Singapore, Thailand, and Vietnam.

Q15. The Balphakram National Park is located in which state? 
(a) Meghalaya
(b) West Bengal
(c) Nagaland
(d) Tripura
(e) Mizoram

Show Answer
S15. Ans.(a)
Sol. Balpakram National Park, Meghalaya is one of the national parks in India. It is home to wide species of plants and animals and is located in the midst of the Garo Hills in Meghalaya.