Static Awareness Quiz for SBI PO/Clerk Mains 2018: 19th July 2018

Dear Aspirants, 

Static Awareness Quiz for SBI PO/Clerk Mains 2018: 19th July 2018

As you all know that the time has come to prepare for the mains exam of SBI PO/Clerk and BOB PO. It is time to pace up your preparation of Static Awareness for the mains exam. These questions are related to static Awareness that will also help you in preparing for other upcoming banking recruitment examination.
Q1. The Ranganadi Dam is Concrete gravity dam build on the Ranganadi River, located in- 
(a) Tripura
(b) Meghalaya
(c) West Bengal
(d) Arunachal Pradesh
(e) Sikkim

S1. Ans.(d)
Sol. The Ranganadi Dam is Concrete gravity dam build on the Ranganadi River, located in the Yazali Arunachal Pradesh.

Q2. Doyang Dam is built across the Doyang river in which state?
(a) Nagaland
(b) Mizoram
(c) Odisha
(d) Bihar
(e) Assam

S2. Ans.(a)
Sol. The Doyang Dam is built across the Doyang river near the Wokha village in Nagaland. Doyang Reservoir is useful for power generation, fisheries and also provide shelter to flora and fauna around.

Q3. In which among the following state Khuga Dam is located?
(a) Assam
(b) Mizoram
(c) Sikkim
(d) Nagaland
(e) Manipur

S3. Ans.(e)
Sol. The multipurpose Khuga dam is one of the seven river valley irrigation projects completed on Imphal River with the famous Loktak Lake for power supply to Manipur and other sister states.

Q4. The Tuirial Dam is an earth fill and gravity dam with 74m height across the Tuirial river near Kolasibin in the Indian state of-
(a) Assam
(b) Mizoram
(c) Sikkim
(d) Nagaland
(e) Manipur

S4. Ans.(b)
Sol. The Tuirial Dam is an earth fill and gravity dam with 74m height across the Tuirial river near Kolasibin the Indian state of Mizoram.

Q5. The Gumti dam is built across the Gumti river in near Dumbur in the state of- 
(a) Arunachal Pradesh
(b) Sikkim
(c) Tripura
(d) Nagaland
(e) Manipur

S5. Ans.(c)
Sol. The Gumti dam is built across the Gumti river in near Dumbur in the state of Tripura with a 30-meter height to generate 8.6 MW power.

Q6. The Umiam Dam is constructed across the Umiam river in which state?
(a) Arunachal Pradesh
(b) Meghalaya
(c) Tripura
(d) Nagaland
(e) Manipur

S6. Ans.(b)
Sol. The Umiam Dam is constructed across the Umiam river stream near to capital Shillong in Meghalaya with a height of 27.5 m. Umiam Dam project was the first Dam build in the North-east region of India.

Q7. The Subansiri dam also known as Subansiri Lower Dam is an under construction gravity dam across the Subansiri River at the border of-
(a) Assam and West Bengal
(b) Nagaland and Arunachal Pradesh
(c) Mizoram and Tripura
(d) Meghalaya and Sikkim
(e) Assam and Arunachal Pradesh

S7. Ans.(e)
Sol. The Subansiri dam also known as Subansiri Lower Dam is a under construction gravity dam across the Subansiri River at the border of Assam and Arunachal Pradesh.

Q8. In which state Rangit Dam is situated?
(a) Sikkim
(b) Assam
(c) Nagaland
(d) Meghalaya
(e) Manipur

S8. Ans.(a)
Sol. The Rangit Dam of Sikkim is a 45 m tall concrete gravity dam build across on the Ranjit River to generate power of 29 MW.

Q9. Hirakud Dam is the longest major earthen dam in Asia, built across the _____________ River in ___________.
(a) Brahmaputra River, Assam
(b) Koshi River, Bihar
(c) Sankha River, Madhya Pradesh
(d) Mahanadi River, Odisha
(e) Damodar River. West Bengal

S9. Ans.(d)
Sol. Hirakud Dam is the longest major earthen dam in Asia, built across the Mahanadi River in Sambalpur district, Odisha.

Q10. Maithon Dam is constructed on the Barakar river and has an underground power station. The Maithon dam is the largest dam in- 
(a) Bihar
(b) West Bengal
(c) Jharkhand
(d) Chhatisgarh
(e) Assam

S10. Ans.(c)
Sol. Maithon Dam is constructed on the Barakar river and has an underground power station. The Maithon dam is largest dam in Jharkhand state with an height of 165 ft.

Q11. Farakka Barrage is a barrage across the Ganges River, located in- 
(a) Bihar
(b) West Bengal
(c) Jharkhand
(d) Chhatisgarh
(e) Assam

S11. Ans.(b)
Sol. Farakka Barrage is a barrage across the Ganges River, located in Murshidabad district in the Indian state of West Bengal, roughly 16.5 kilometres from the border with Bangladesh near Chapai Nawabganj District.

Q12. In which state Patora dam is located?
(a) Bihar
(b) West Bengal
(c) Jharkhand
(d) Chhattisgarh
(e) Odisha

S12. Ans.(e)
Sol. Patora dam is constructed across Jonk River and one of the famous location in Nuapada district, Odisha along with near by places Nrusinghanath Temple,Harishankar Temple and Bull Yogeswar temple.

Q13. Khandoli Dam is a dam found 10 km North-East of Giridih town in-
(a) Bihar
(b) West Bengal
(c) Jharkhand
(d) Chhattisgarh
(e) Odisha

S13. Ans.(c)
Sol. Khandoli Dam is a dam found 10 km North-East of Giridih town towards Bengabad in Jharkhand, India.

Q14. In which state Durgawati Dam is located?
(a) Bihar
(b) West Bengal
(c) Jharkhand
(d) Chhattisgarh
(e) Odisha

S14. Ans.(a)
Sol. Durgawati Dam is located in Bihar.

Q15. Tenughat Dam is an earth fill dam with composite masonry cum concrete spillway across the ____________ River in Jharkhand.
(a) Subarnarekha River
(b) Ganga River
(c) Barakar River
(d) Damodar River
(e) Sankh River

S15. Ans.(d)
Sol. Tenughat Dam is an earthfill dam with composite masonry cum concrete spillway across the Damodar River at Tenughat in Petarwar block of Bokaro district in the Indian state of Jharkhand.

You may also like to Read:


Print Friendly and PDF

No comments