Test of the Day for BOB PO 2018: 9th July 2018

Dear Aspirants,


We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like SBI PO Mains, BOB PO 2018. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed. SBI PO Mains, SBI Clerk Mains and BOB PO 2018 is one of the biggest opportunity for you guys to grab on, set you own mark and proceed with full confidence. All the very best for your preparations and All the future exams.



Directions (1-5): Study the information and answer the following questions: 
In a certain code language 
"had not come term" is coded as “ 23BI 7PO 22PD 14FU”
"should answer the question" is coded as “ 23IT 9OB 22IU 13VR ”
"how many want know" is coded as “ 4PI 2BN 7BX 4OL”

Q1. What is the code for ‘realty'?
2FS
2FT
2HS
4FS
None of these.
Solution:\
(1-5)
These are the latest pattern of coding-decoding questions. In these questions we are applying following concept:-

Q2. What is the code for ‘contention'?
3PD
13PV
13QD
13PD
None of these.

Q3. What is the code for ‘regular'?
9BS
9FT
9FS
19FS
None of these.

Q4. What is the code for ‘certain'?
3FD
13FD
13FV
13kD
None of these.

Q5. What is the code for ‘created'?
23SD
23SP
3SD
23TD
None of these.

Q6. The Reserve Bank of India (RBI) revised the upwards housing loan limits under Priority Sector Lending (PSL). Housing loans of up to Rs 35 lakh for residences costing less than _____________ will now be treated as Priority Sector Lending (PSL) to give a boost to the low-cost segment.
Rs 25 lakh
Rs 55 lakh
Rs 65 lakh
Rs 50 lakh
Rs 45 lakh
Solution:
The Reserve Bank of India (RBI) revised the upwards housing loan limits under Priority Sector Lending (PSL). Housing loans of up to Rs 35 lakh for residences costing less than Rs 45 lakh will now be treated as Priority Sector Lending (PSL) to give a boost to the low-cost segment. The housing loan limits for eligibility under priority sector lending will be revised to Rs 35 lakh in metropolitan centres and to Rs 25 lakh in other centres.

Q7. The government appointed ____________ as Managing Director of the country's largest lender State Bank of India (SBI).
Mahesh Duggal
Sujot Doval
Anand Mohapatra
Arjit Basu
Deepak Sachan
Solution:
The government appointed Arjit Basu as Managing Director of the country's largest lender State Bank of India (SBI). He will fill the position that fell vacant following the elevation of Rajnish Kumar as the chairman.

Q8. Name the Global Rating agency that has announced that ICICI Bank and Axis Bank have inequalities in their risk control mechanisms and has revised down its outlook on the latter to negative on sour assets worries.
Fitch
Moody's
CRISIL
Egan-Jones Rating Company
European Rating Agency
Solution:
Rating agency Fitch has announced that ICICI Bank and Axis Bank have inequalities in their risk control mechanisms and has revised down its outlook on the latter to negative on sour assets worries.

Q9. Name the PSU which has emerged as India's most profitable state-owned company for the second consecutive year.
HPCL
GAIL
BHEL
IOCL
ONGC
Solution:
Indian Oil Corporation has emerged as India's most profitable state-owned company for the second consecutive year. Indian Oil posted a record profit of Rs21,346 crore in 2017-18, followed by ONGC, whose profit stood at Rs19,945 crore.

Q10. World Environment Day is the "people's day" for doing something to take care of the Earth. World Environment Day occurs on-
05th June
04th June
06th June
02nd June
07th June
Solution:
World Environment Day is the "people's day" for doing something to take care of the Earth. World Environment Day occurs on the 5th of June every year.

Q11. Acid and water are mixed in a vessel A in the ratio of 5 : 2 and in the vessel B in the ratio 8 : 5. In what proportion should quantities be taken out from the two vessels so as to form a mixture in which the acid and water will be in the ratio of 9 : 4?
7 : 2
2 : 7
7 : 4
2 : 3
7 : 3
Solution:

Q12. A policeman starts to chase a thief. When the thief goes 10 steps the policeman moves 8 steps and 5 steps of the policeman are equal to 7 steps of the thief. The ratio of the speeds of the policeman to the thief is:
25 : 28
25 : 26
28 : 25
56 : 25
26 : 25
Solution:

Q13. Stanic and Paul take a piece of work for Rs. 28,800. One alone could do it in 36 days, the other in 48 days. With the assistance of an expert, they finish it in 12 days. How much remuneration the expert should get?
Rs. 10000
Rs. 18000
Rs. 16000
Rs. 12000
Rs. 14000
Solution:

Q14. A and B together can complete a job in 8 days. Both B and C, working alone can finish the same job in 12 days, A and B commence work on the job, and work for 4 days, where upon A leaves, B continues for 2 more days, and then he leaves, after C starts working and finishes the remaining job. How many days will C require to complete remaining work?
5 days
4 days
3 days
8 days
6 days
Solution:

Q15. A pump can fill a tank with water in 2 hours. Because of a leak in the tank it was taking 2 ⅓ hours to fill the tank. The leak can drain all the water off the tank in:
8 hours
7 hours
4 ⅓ hours
14 hours
12 hours
Solution:

Directions (16-20): In each of the questions given below a sentence is given which is divided into 5 parts out of which one part may or may not have error in it. It is then followed by 5 options out of which one is your answer. Choose the option which gives the grammatically incorrect part as answer. If all the parts are grammatically correct, choose option (e) as the correct choice. 

Q16. He traced the lack of(A)/ creativity to an education system(B)/ that rewarded(C)/ studiousness upon(D)/ independent thought(E).
B
C
D
E
No error
Solution:
Part (D) is incorrect; ‘upon’ should be replaced by ‘over’

Q17. Singapore’s orderly society may(A)/ not be everybody’s cup of tea but(B)/ its history suggests one way(C)/ we could identify the(D)/ creativity of a people as a whole(E).
A
B
C
D
No error
Solution:
No error

Q18. Actually, what is India experiencing(A)/ in higher education today is(B)/ far worse than merely the(C)/ production of studious but(D) creativity-challenged youth(E).
A
B
D
E
No error
Solution:
Part (A) is incorrect; The arrangement is grammatically incorrect as ‘is India’ will get replaced by ‘India is’

Q19. To say that it has a major(A)/ responsibility for the state of affairs(B)/ that we are experiencing(C)/ in higher education would(D)/ be an understatement(E).
B
C
D
E
No error
Solution:
Part (B) is incorrect; ‘for’ should be replaced by ‘in’

Q20. Teaching input can be(A)/ partly measured by the number(B)/ of courses taught, but research(C)/ assessment should(D)/ avoided the quantitative metric(E).
B
C
D
E
No error
Solution:
Part (E) is incorrect; ‘should’ will be followed by the first form of verb .i.e. ‘avoid’

               


            


You may also like to read: