English Language Quiz for IBPS PO Prelims Exam: 27th August 2018

Dear Aspirants, 

vocabulary-ibps-po-prelims-exam

English Quiz for IBPS PO Prelims Exam

IBPS PO Prelims is in its way and lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by saving time and scoring well. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS PO exam.





Directions (1-15):In each of the following sentence, there are two blank spaces. Below the sentences, there are five options and the blanks are to be filled with the pair of words given below to make the sentences correct. Fill up the sentences with the correct word. 

Q1. Beleaguered Prime Minister Malcolm Turnbull _________ the names of lawmakers in the conservative Liberal Party who ________ him to go before he would allow them to choose a new prime minister at a meeting at Parliament House on Friday.
asked; wants
demanded; wanted
called; suggest
announced; rebuked
waived; condemned
Solution:
‘Demanded’ as the beleaguered PM demanded the names of the persons. ‘Wanted’ as the PM demanded the names of the persons who wanted the PM to go before he could complete his tenure.

Q2. Buried alive in a landslip for nearly eight days, a calf was ________ rescued in Kalur Devasturu near Madikeri on Thursday in an ________ that took two and a half hours.
miraculously; exercise
meticulously; work out
ruthlessly; challenge
inadvertently; action
badly; scenario
Solution:
‘Miraculously’ means in a remarkable and extremely lucky manner. The calf rescued miraculously from the landslip. ‘exercise’ as the whole scenario of rescuing is termed as an exercise here

Q3. Shankar Badiger had been ________ with high-grade Pontine Glioma, and was undergoing treatment at Gleneagles Global Hospitals. However, the cancer was ________ and he was declared brain dead on August 19.
spotted; becalmed
in long; conciliatory
suffered; pinching
found; argumentative
diagnosed; aggressive
Solution:
‘Diagnosed’ means identify the nature of the medical condition of. It is generally used when we discover a person with some disease or an illness. ‘Aggressive’ here referred to be at a very last stage which is used in the context of the cancer.

Q4. Briefly, knowing ourselves is our _______ to recognise false, untested assumptions about ourselves and seeking _______ from those who can help.
caliber; concluded
ability; clarification
capability; affection
endeavor; hate
effort; scornful
Solution:
‘Ability’ as here knowing ourselves is referred as an ability ‘Clarification’ is in context of seeking about yourself from those who can help.

Q5. At a time when the decision to shut government-run schools for want of students has drawn _______ , a film on a State-run school in a border district will be hitting 100 screens on Friday. ___________, the title of the film is one of the longest ever for any Kannada film.
spurn; Spontaneously
fern; Accidentally
back; Unfortunately
sack; Similarly
flak; Incidentally
Solution:
‘Flak’ means censure or criticism. ‘Incidentally’ as the incident of longest title ever of any Kannada film has been mentioned.

Q6. An Olympic berth at stake, nothing less than a gold medal would _________ the top-ranked Indian men’s hockey team, which _______ its Asian Games campaign against minnows Indonesia, in Jakarta on Monday.
create; started
satisfy; begins
form; allows
face; made
fight; initiated
Solution:
‘satisfy’ as an Olympic berth at stake, nothing less than a gold medal would satisfy the Indian men’s hockey team. ‘begins’ as the beginning of the campaign has been talked about in the sentence.

Q7. _________ between home and her dance school, Sujatha also squeezed in time to visit India and ________ with dancers here. One such project that was born during one of these collaborations is Jala – The dance of water.
Struggling; corroborate
Running; conform
Juggling; collaborate
Busy; confirm
Travelling; coordinate
Solution:
‘Juggling’ as the hectic schedule of Sujatha has been discussed in the context. ‘Collaborate’ means work jointly on an activity or project. Here, Sujatha despite of her busy schedule, she managed to collaborate with the Indian dancers while visiting India.

Q8. On Thursday, the domestic currency had lost 30 paise to end at 70.11 against the greenback due to ________ worries about a hike in US interest rates and rising global trade war _______.
states; flutter
evolves; jiggles
called; giggles
renewed; jitters
formed; fetters
Solution:
‘Renewed’ here referred in the context of re-created worries in regard with the new rate of the currency. ‘Jitters’ means feelings of extreme nervousness

Q9. The research brief also said the EXIM Bank’s Overseas Investment Finance programme _______ financial support measures to further Indian firms’ overseas _______, particularly those of outward-oriented small and medium enterprises.
call; plans
provides; working
offers; investments
demands; planning
encourages; coordination
Solution:
‘Offers’ as the financial support measures has been offered by EXIM bank to further Indian firms’ overseas investments. ‘Investments’ is the only alternative that fits contextually.

Q10. The gondhalis later became ballad singers too, ________ the patriotic _________ of the Marathas against the Muslim forces.
arising; ardent
rousing; fervor
raised; rage
arisen; valor
raising; fear
Solution:
‘Rousing’ here means arising ‘Fervor’ means intense and passionate feeling

Q11. The text gives instructions about the size of the area in which the _________ should take place, about ________ musical instruments and so on.
performance; playing
show; using
exhibition; play
fair; used
display; making
Solution:
‘performance’ as the text instructs about where the performance should take place. ‘playing’ as the performance of playing instruments has been talked about.

Q12. Scientists used data from NASA’s Moon Mineralogy Mapper (M3) instrument to _________ three specific signatures that definitively ________ there is water ice at the surface of the Moon.
diagnose; approve
see; states
analyze; proof
know; proved
identify; prove
Solution:
‘Identify’ as the scientists used data from NASA’s Moon Mineralogy Mapper (M3) instrument for the identification of the specific signatures. ‘Prove’ is the contextually fitted alternative others being grammatically incorrect.

Q13. Previous _________ indirectly found possible signs of surface ice at the lunar south pole, but these could have been explained by other________, such as unusually reflective lunar soil.
survey; method
observations; phenomena
surveillance; way
study; reason
review; conditions
Solution:
‘Observations’ here is the study which has been conducted earlier. ‘Phenomena’ means a fact or situation that is observed to exist or happen, especially one whose cause or explanation is in question.

Q14. For Vasudevan, rituals are _________ to memories, they offer clues to identity. Her simplest and most important rituals bookend the day. She wakes at six for tea while everyone else in the house sleeps. And every night she puts her daughter, Ambaalika, to bed with an _________ story about a princess and her magical friends.
kith & kin; created
relatives; self-centered
friends; concocted
companions; improvised
witnesses; improved
Solution:
‘Companions to memories’ here referred to the rituals which she used to perform on the daily basis. ‘Improvised’ means created and performed spontaneously or without preparation; impromptu.

Q15. When the small manufacturing business that I ran _________ and it happened twice in quick succession, I was _________ and overwhelmed.
shunned; shattered
collapsed; distraught
shuttled; saddened
wind up; distract
bankrupted; cried
Solution:
‘Collapsed’ means fail suddenly and completely. ‘Distraught’ means very worried and upset.

               



Print Friendly and PDF