English Quiz for SBI PO/Clerk Mains: 2nd August 2018

Dear Aspirant,

English Quiz for SBI PO/Clerk Mains: 31st July 2018

English Quiz for SBI PO-CLERK Mains

Its high time you should stick to your chairs and go through all the study matter which is very much needed to pass the exam along with the golden opportunity to let you score more. English is thus counted as one of the among which creates heebie-jeebies for most of the aspirants. Thus we are providing you with questions which will head you towards your goal. The provided quiz follows the study plan whose questions are structured according to the Mains level and through the medium of such types of questions covering one of the important topics like Reading Comprehension, Error Detection, Phrase Replacement etc., you can definitely crack any of the level as this is based on the type of questions that have come in the previous SBI PO mains exams.




Directions (1-5): Read each of the sentences to find out whether there is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of this part is your answer. If there is no error, mark option (e) as your answer. 


Q1. Peter Malan never misses (A)/ an opportunity to remind his friends about the(B)/ time he got one over the(C)/ world’s best batsman. Never mind (D)/ that it happen a decade ago(E).
A
B
D
E
No Error
Solution:
Replace 'happen' with 'happened'

Q2. No international side travels (A)/ well these days but for a team(B)/ with aspirations of being(C)/ the best in the world(D)/, this is no excuse(E).
A
D
B
E
No Error
Solution:
The sentence is grammatically correct.

Q3. While the Milky Way has about 150 globular(A)/ clusters, their number could go(B)/ up to a few thousands in other(C)/ galaxies. They are (D)/ dense packed with stars(E).
E
C
A
D
No Error
Solution:
Replace 'dense' with 'densely'

Q4. An illustrious young dancer of the Vazhavoor School of Bharatanatyam, and winner of the(A)/ Ustad Bismillah Khan Puraskar from the(B)/ Sangeet Natak Akademy, Lavanya Ananth’s(C)/ recite was suffused(D)/ with grace and intensity(E).
A
B
D
E
No Error
Solution:
Replace 'recite' with 'recital'

Q5. The Indian women’s hockey team would be(A)/ aiming to make amends when it(B)/ take on a lower-ranked Ireland in its(C)/ second game of the(D)/ World Cup, here on Thursday(E).
A
C
D
E
No Error
Solution:
Replace 'take' with 'takes'

Directions (6-10): Rearrange the following five sentences (A), (B), (C), (D) and (E) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below. 

(A) With rubber soles have contributed to our lack of direct skin connection with the earth’s surface. 
(B) Electrons from the earth may be the best source of antioxidants for our bodies and they have zero negative secondary effects, because our bodies have evolved over eons of 
(C) Modern lifestyle factors such as life in high-rise buildings sleep on elevated cots (as different from beds spread on the floor) and the wearing of shoes
(D) Physical contact with the ground. Our modern lifestyles have broken this natural connection with the ground and 
(E) Taken our immune system by surprise, depriving it of its primordial source of energy.

 Q6. Which will the SECOND sentence after the rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
The correct sequence is CABDE; A

Q7. Which will the FIRST sentence after the rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
C

Q8. Which will the FIFTH sentence after the rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
E

Q9. Which will the FOURTH sentence after the rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
D

Q10. Which will the THIRD sentence after the rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
B

Directions (11-15): In each of the questions given below an incomplete sentence which must be filled/completed with one of the sentences given below .i.e. one of the sentences can be fit into the given blanks. Choose the correct option and complete the given sentences. 

 Q11. ________________ that overweight people have to wear lighter fabrics like georgette. The collection will be my way of saying size doesn’t matter.
It's very much accepting
It’s a wrong notion
It's the rule of the society
It's completely denied
None of the above
Solution:
'It’s a wrong notion' because the misconception that the overweight people can't wear anything other than georgette has been proved false by the fashion designer and thus, the collection will be his way of saying that the size doesn't matter in the world of fashion.

Q12. An online piece of art depicts a woman, clad in a burqa. Her only visible features: arresting dark eyes flanked by long lashes, and a brown hand ______________
reflects the ridicule
scintillating the enthusiasm
encouraging friendship
flashing the victory sign
None of the above
Solution:
'flashing the victory sign' as the feminine sensibilities have been shown here. The writer made an attempt to picturize a woman wearing burqa who reflects a spark of confidence by raising the hand and flashing the sign of victory.

Q13. I always ___________________ because I’m always surrounded by family and they don’t let me go anywhere on my own.
pretend to be a straight cultured girl
try to be out of the box
remain attached to the others
remain senseless to the emotions
None of the above
Solution:
'pretend to be a straight cultured girl' is the only alternative out of four that goes with the context, because the girl is describing her state in which she pretends to be a straight cultured girl.

Q14. Garga was one of Indian cinema’s ____________ historian and archivists, and a celebrated writer, photographer and filmmaker.
empowering
dominating
pioneering
spontaneous
None of the above
Solution:
'pioneering' means involving accomplishments or activities that have not been done before, or developing or using new methods or techniques.

Q15. The encouraging response generated by our tea-lounge at Margaret’s Hope, another Darjeeling estate, has ___________ us to embark on this endeavor.
encouraged
allowed
enable
empowering
None of the above
Solution:
'encouraged' because the encouraging response by the tea-lounge has encouraged them further to embark on another endeavor.

               

You May also like to Read:

No comments